Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor bør du ta av vått badetøy

Ta med deg en ekstra bikini eller badeshorts når du skal på stranden i sommer. Små, våte plagg kan nemlig gi deg store plager.

SOMMERPLAGE: Vått badetøy kan gi deg plager som ødelegger sommerdagene.  Illustrasjonsfoto: colourbox.com
SOMMERPLAGE: Vått badetøy kan gi deg plager som ødelegger sommerdagene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer

- Våt bikini eller badebukse er en disponerende årsak til urinveisinfeksjon hos dem som lett får dette, sier urolog Raymond Mortensen ved Urologi nord.

Han forteller at dette er like viktig for begge kjønn, men at særlig menn bør være forsiktige.

- Hos menn kan vått badetøy være med på å utløse en prostatabetennelse med feber, mens kvinner helst får vanlig urinveisinfeksjon med svie og hyppig vannlating, sier han.

Sårbare slimhinner Noen er mer utsatt for blærekatarr eller urinveisinfeksjon enn andre, og for dem dette gjelder er det ekstra viktig å være på vakt. En sviende urinveisinfeksjon kan lett ødelegge fine sommerdager.

- Noen har mer sårbare slimhinner enn andre, og når man blir kald nedentil reduseres blodgjennomstrømmingen i slimhinnene og opp til urinrøret. Man blir da mer utsatt for at bakterier vandrer opp og gir en urinveisinfeksjon, sier spesialist i allmenn medisin Kari Løvendahl Mogstad.

Ofte vil en urinveisinfeksjon være enkel å gjenkjenne. Du går ofte på do og det svir eller gjør vondt når du tisser. Noen får også smerter i nedre del av magen eller rygge samt blod i urinen, mens andre ikke har noen symptomer i det hele tatt.

Det er også mulig å se på urinen at du har en urinveisinfeksjon.

Flere varianter Hører du ofte begrepene blærekatarr og UVI eller urinveisinfeksjon om hverandre, er det fordi det egentlig er det samme.

- UVI står for urinveisinfeksjon, og det kan for eksempel være en enkel blærekatarr. Det kan imidlertid også være en infeksjon lengre opp i urinveien som kan gi såkalt nyrebekkenbetennelse. Dette er en mer alvorlig sykdom som skal behandles lenge med antibiotika, sier hun.

Ikke bli kald - En del har mange blærekatarrer gjennom oppveksten og også som voksen. Vi har ulik anatomi og ulik sårbarhet for dette, sier Løvendahl Mogstad.

Vet du at du har lett for å pådra deg urinveisinfeksjon, bør du også være forsiktig med å sette deg på kalde svaberg.

- Men mange av oss takler og tåler helt greit å sette oss ned hvor det skal være og får aldri urinveisinfeksjon av den grunn, sier hun.

Heldigvis er det mulig å forebygge urinveisinfeksjon med ganske enkle grep.

Ta med teppe Et deilig mykt teppe kan det likevel være greit å ta med seg på stranden. Selv om sanden varmer deilig i sydlige strøk, er det nok mer vanlig med kalde steiner og kjølig underlag her i landet.

- Husk imidlertid å ta av det våte badetøyet selv om du har et pledd å sitte på, sier Løvendahl Mogstad.

Ifølge Mortensen bør de som har legning for reumatisme være ekstra forsiktige. De vil nemlig ikke ha godt av å bli nedkjølt i underlivet.

Også i varmen
For personer som sliter med gjentatte urinveisinfeksjoner om sommeren, er det forresten ingen grunn til å være mer slepphendt med skiftingen selv om man er i Spania eller Thailand.

- Det blir ekstra ille når man sitter kaldt, men ofte merker vi ikke nedkjølingen på grunn av fordamping. Dette gjelder faktisk særlig i Syden, sier Mortensen.

Plagsom sopp Urinveisinfeksjon er imidlertid ikke den eneste plagen du kan få etter strandturen.

Det å gå lenge med vått badetøy kan også føre til soppinfeksjoner.

Soppinfeksjon er fortsatt en plage som er litt tabubelagt.

- Man er kort og greit mer utsatt for soppinfeksjon i skjeden når man er fuktig og våt nedentil. Dette gjelder derfor blant annet dersom man glemmer å ta av seg den våte bikinien eller badedrakten, men også når det gjelder soppinfeksjoner er noen mer utsatte enn andre, sier Løvendahl Mogstad.

Har du hatt soppinfeksjoner før og kjenner syptomene, kan du enkelt behandle deg selv. Du får soppdrepende legemidler reseptfritt på apoteket.

LES OGSÅ: Avføringen avslører deg

Sjekk om du tisser for ofte

Kald rumpe gir ikke blærekatarr

Slik unngår du sommerforkjølelse

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media