Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor bør du tanke søndag kveld

Du kan spare tusenlapper ved å fylle på de riktige tidspunktene.

Geir Svardal
Geir Svardal Vis mer

Mye er sagt og skrevet om hvordan pumpeprisen på drivstoff varierer. Hva som er fakta og hva som er fiksjon kan være vanskelig å vite, siden dette er en bransje som holder kortene tett inntil brystet.

Det eneste som er rimelig sikkert er at prisene på mange bensinstasjoner varierer gjennom uken, og at de - særlig i tettbefolkede strøk - følger et ukentlig mønster.

For den som knekker koden kan det være penger å spare. Prisene varierer nemlig ofte med rundt en krone literen.

Okay - drivstoff er ikke den økonomisk viktigste faktoren i bilholdet, men hvorfor ikke stikke en tusenlapp eller tre i egen lomme i stedet for i oljeselskapenes?

Konkurransetilsynet har gjort en undersøkelse der de konkluderer med at stadig flere handler drivstoff på såkalte lavprisdager.

Tilsynet konkluderer også med at prisvariasjonene avhenger av den lokale konkurransen, og at den rimeligvis er størst der det er flest aktører og dermed hardest konkurranse.

Men hvilke dager er "lavprisdager"?

Fyll mandag, før 12.00 I rapporten skriver Konkurransetilsynet at "en stadig større del av bensinhandelen skjer på søndager og mandager, før prisen går opp igjen.".

Fra venstre: Uno X søndag kl. 19.00, mandag kl. 09.00 og kl.15.00. Foto: Geir Svardal
Fra venstre: Uno X søndag kl. 19.00, mandag kl. 09.00 og kl.15.00. Foto: Geir Svardal Vis mer

Søndag og mandag. Det stemmer. Delvis. For mange har det vært kjent at drivstoffprisene er lave søndag kveld. Men de er gjerne like lave mandag morgen og formiddag. Frem til i tolvtiden. Da vil du ofte se at de skrus kraftig opp igjen.

Vi fulgte med på prisene på Statoil Storo i Oslo og den ubetjente Uno X-stasjonen i samme område, i en ukes tid. Den lokale konkurransen er sterk, og det er helt tydelig at stasjonene følger med på hverandres prissettinger.

Som det går frem av bildene var prisene søndag kveld og mandag morgen de samme, mens de ble lagt relativt kraftig på 2-3 timer senere.

Men hvorfor akkurat søndag og mandag morgen? Knut Hilmar Hansen i Statoil tror det har noe å gjøre med at folk har bedre tid i helgene.

- Da har folk god tid til å sammenligne drivstoffpriser og handle andre ting på stasjonene. Derfor er konkurransen tøffest og prisene lavest i helgene, mener Hansen.

Og så er det slik at det tar litt tid før prisene normaliserer seg igjen mandag formiddag?

- Det er naturlig at det kommer en korreksjon når helgen er over. Ikke som følge av avtaler, men som følge av at kjedene følger nøye med på hverandres prismaster, svarer Hansen.

Mandag - eller torsdag Men det er åpenbart ikke bare søndag kveld og mandag formiddag som kan være gode dager å fylle tanken på. I Businessbloggen hevder konsulent Henning Aarsand følgende:

Fra venstre: Statoil søndag 19.00, mandag 09.00 og 15.00. Geir Svardal
Fra venstre: Statoil søndag 19.00, mandag 09.00 og 15.00. Geir Svardal Vis mer

"Slik situasjonen er i dag går betjente stasjoner i Norge opp i pris mellom kl 10 og 14 på mandager og torsdager, og på de selvbetjente stasjonene går prisene opp mellom kl 12-16 mandager og torsdager. Prisene er derfor ikke lavest på søndager slik mange beskriver det. Tank før kl.12 på mandager og torsdager, så får du den beste «dealen»."

Også Aarsand forklarer fenomenet med "lokal konkurranse". Men han mener altså at også torsdag formiddag er en god dag å hamstre drivstoff på. Dette stemmer også med våre observasjoner på Storo, men prisvariasjonene er betydelig mindre enn på mandag.

Hvorfor torsdag? Statoil selv har ingen andre forklaringer enn at oppjusteringen av prisene mandag følges av en gradvis nedjustering, og så foretas det en ny oppjustering igjen, før prisene på ny synker gjennom helgen.

En slik syklus skal antakeligvis bidra til å opprettholde en levelig snittpris for forhandlerne, som i utgangspunktet tjener lite på salg av drivstoff (men desto mer på varene i butikkene).

På leserforum som omhandler dette temaet, hevder enkelte at det finnes interne rabattordninger som også bidrar til den velkjente ukentlige prisvariasjonen.

Dette vil en stasjonseier vi snakker med hverken bekrefte eller avkrefte. Men Pål Heldaas hos Statoil benekter at slike tidsavgrensede rabattordninger forekommer.

- Markedsprisen bestemmer, og den svinger vilkårlig. Rabattordningene er knyttet til kort og den typen kunderelaterte ordninger. Men forhandlerne følger nøye med hverandre, og justerer prisene etter hverandre - det er nok derfor oljeselskapene så ofte blir mistenkt for prissamarbeid.

Følg med Hvordan pumpeprisene varierer avhenger uansett av flere faktorer, hvorav konkurransen i det lokale mikromarkedet synes å være den viktigste.

Vår anbefaling er at du følger med i ditt mikromarked en periode. Sannsynligheten er stor for at du fort vil se hvordan prisene følger et mønster gjennom uka. Da vet du når det lønner seg å handle drivstoff.

Les også: Disse ti bilene er billigere i drift enn du tror

Så mye drivstoff bruker de egentlig

Så langt kommer du for 80 kroner

Slik tar du knekken på bakrusen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Betjeningsfrie bensinstasjoner har gjort den lokale konkurransen enda hardere. Foto: Geir Svardal
Betjeningsfrie bensinstasjoner har gjort den lokale konkurransen enda hardere. Foto: Geir Svardal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling