TANNTRÅD: Det er viktig at du bruker en tanntråd som har en tykkelse som passer for dine tenner, slik at du får fjernet alle bakteriene og matrestene. Foto: FOTOLIA
TANNTRÅD: Det er viktig at du bruker en tanntråd som har en tykkelse som passer for dine tenner, slik at du får fjernet alle bakteriene og matrestene. Foto: FOTOLIAVis mer

Derfor bør du velge riktig tanntråd

Hvilken type du velger kan ha mye å si for tannhygienen din.

(KK.no:) De fleste av oss er klar over at det er lurt å bruke tanntråd i tillegg til den regelmessige tannpussen, da dette forebygger blant annet hull, plakk, dårlig ånde og infeksjoner i munnen.

Likevel slurver eller «glemmer» en del å benytte seg av den forebyggende tråden, da de kanskje ikke vet hvordan den skal brukes riktig eller er usikker på hvilken type de bør velge.

Vi har spurt tannlegene hvordan tanntråden skal brukes, og hvilken type de mener du bør bruke for best resultat.

Viktig for god tannhygiene Erik Svendsrud, som er tannlege hos Tannlege Svendsrud, forteller til KK.no at det er viktig å bruke tanntråd i tillegg til tannpussen, fordi det fjerner plakk og matrester på steder hvor tannbørsten ikke kan komme til - først og fremst i tannmellomrommene, men også under tannkjøttranden.

- Rommet mellom tennene utgjør cirka en fjerdedel av tannflatene, noe som vil si at du etterlater mer enn 25 prosent av matrestene og bakteriene dersom du ikke gjør rent der også. Tanntråd er meget effektivt for å fjerne bakterier og matrester som samles daglig mellom tennene.

Videre anbefaler Svendsrud deg å bruke tanntråd en gang om dagen, og det helst om kvelden før du skal legge deg.

- Tanntråd skal helst brukes om kvelden, slik at munnen din er helt ren når du går og legger deg. Det er nemlig mye plakk, bakterier og matrester som fester seg i tennene i løpet av dagen, og dersom de blir liggende i mange timer over natta, er det sjanse for at det dannes hull eller infeksjoner.

Blod kan bety betennelse Siden tanntråd er viktig for å blant annet fjerne bakterier som kan forårsake hull og infeksjoner, er det å bruke den riktig essensielt for en god tannhygiene.

Det du skal gjøre for best resultat, er å ta et stykke tanntråd og tvinne tråden rundt pekefingrene dine, slik at det blir en avstand på mellom fem og ti centimeter. Med tommelen styres så tråden forsiktig ned i tannmellomrommet.

- Hold tråden mellom fingrene og før den opp og ned mot en tann av gangen. Om det er lenge siden du har brukt tanntråd blør det av og til i begynnelsen. Dette skyldes at det er en betennelse i tannkjøttet som følge av at det har ligget mye bakterier der over lengre tid.

- Om du er nøye med tanntråden hver kveld, vil denne betennelsen og blødningen forsvinne i løpet av noen uker, sier Svendsrud.

Du kan også rense under tannkjøttranden ved å føre tanntråden ned i tannkjøttlommen, men da må du unngå å «sage» tanntråden ned på tannkjøttet.  Gjør det vondt å bruke tanntråd, er det en indikator på at det er noe du gjør feil.

Slik velger du riktig tanntråd Alle tanntråder på det norske markedet består av mange tynne, hvite nylontråder. Disse finnes både med og uten voks, og med flere forskjellige typer smak. Voksen er til for å holde de tynne nylontrådene sammen, men den gjør også at tråden glir lettere mellom tennene.

Den voksede tanntråden finnes både som rund og flat, hvor de tynne nylontrådene ligger side om side. Den flate tanntråden kan dekke en større del av tannoverflaten og noen foretrekker derfor denne typen tanntråd.

- Jeg synes at en flat tanntråd som glir lett mellom tennene, er fint å bruke. Det finnes flere typer som for eksempel Glide tanntråd, Johnson og Johnson og Jordan. Smak blir jo mer etter preferanse, da dette ikke har noen klinisk betydning.

BLIR IKKE RENT: Rommet mellom tennene utgjør cirka en fjerdedel av tannflatene, noe som vil si at 25 prosent av bakteriene og matrestene blir igjen dersom du dropper tanntråden og bare pusser tennene. Foto: FOTOLIA
BLIR IKKE RENT: Rommet mellom tennene utgjør cirka en fjerdedel av tannflatene, noe som vil si at 25 prosent av bakteriene og matrestene blir igjen dersom du dropper tanntråden og bare pusser tennene. Foto: FOTOLIA Vis mer

- Det viktigste er at du bruker en vokset tråd med en tykkelse som passer for dine tenner. Om du har problemer med at tanntråden fliser seg opp, finnes det spesialtanntråder som du kan få hos tannlegen din, sier Svendsrud.

Inger Lise Mathiesen, som er tannlege ved OscarsBorr Tannklinikk i Oslo, forteller til KK.no at du bør velge en tanntråd du liker, som ikke ryker når du bruker den.

- Personlig liker jeg å anbefale en liten plastholder med stikker i den ene en tråd i den andre. Det er nemlig slik at ikke alle klarer å surre tråden rundt fingeren og deretter finne mellomrommet.

- Men dette er individavhengig - som så mye annet - og den nærmeste til å hjelpe med dette om du er usikker, er tannhelsepersonell som for eksempel en tannlege eller tannpleier.

Videre forteller hun at tanntråd er mest praktisk hos yngre personer, der tannkjøttet ikke har trukket seg tilbake enda.

- Etter hvert som dette skjer, anbefales det ofte mellomromsbørster, også kjent som flaskekoster. Da har oftest hullproblematikken avtatt, men det er fortsatt viktig å passe på tannkjøttet, sier hun.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no.

Sjekk også ut følgende saker:
- En myk bust rekker for de fleste 
Bytt ut tannkremen med kokosolje
Te er bra for tennene
Sopp kan beskytte mot vanlig virus

RIKTIGE REDSKAPER: Hvis du har store mellomrom mellom tennene, kan det være lurt å bruke en mellomromsbørste slik at du får rengjort skikkelig mellom tennene. Foto: FOTOLIA
RIKTIGE REDSKAPER: Hvis du har store mellomrom mellom tennene, kan det være lurt å bruke en mellomromsbørste slik at du får rengjort skikkelig mellom tennene. Foto: FOTOLIA Vis mer