Derfor bør du vente to år med nestemann

Optimal timing for kroppen.

TO TETTE: Det tok ikke lang tid før Synnøve Hestenes (26) ble gravid med andremann. Mathias (16 mnd) skal bli storebror om to uker. Det var et bevisst valg, selv om ekspertene mener det kan være smart å vente med å bli gravid til det har gått halvannet til to år etter fødselen. FOTO: Kjersti Gjems Vangberg
TO TETTE: Det tok ikke lang tid før Synnøve Hestenes (26) ble gravid med andremann. Mathias (16 mnd) skal bli storebror om to uker. Det var et bevisst valg, selv om ekspertene mener det kan være smart å vente med å bli gravid til det har gått halvannet til to år etter fødselen. FOTO: Kjersti Gjems VangbergVis mer

Mens noen blir gravide når førstemann bare er et par måneder, kanskje fordi de brukte amming som prevensjon, velger andre å vente med nummer to til nummer én nærmer seg skolealder.

Forskere mener 18-23 måneder er ideell avstand mellom fødsel og neste unnfangelse.

Lekekamerater - Vi hadde ikke lyst til å vente lenge med å bli gravide igjen etter Mathias. Tanken er at barna skal få mye glede av hverandre, ikke bare som søsken, men også som lekekamerater, sier Synnøve Hestenes (26) til magasinet GRAVID.

Sønnen Mathias på 16 måneder har akkurat fått plass i barnehage.

Har ikke tid til bekymringer Det er to uker til Synnøve har termin. Det har hun nesten ikke tid til å tenke på.

- Jeg bekymret meg mer da jeg gikk gravid med Mathias enn jeg gjør nå. Siden jeg er mamma til en aktiv gutt, har jeg ikke tid til å tenke så mye over graviditeten. Det er først de siste dagene det har gått opp for meg at vi snart blir en til i familien, smiler hun.

Frykter kolikkunge Synnøve krysser fingrene for at babyen i magen viser seg å være like grei som Mathias har vært.

- Mathias er et prakteksemplar. Han sover om nettene og er lett å ha med å gjøre. Det er ikke en selvfølge at nestemann blir lik. Får vi en kolikkunge, blir spedbarnstiden mye mer utfordrende enn den var med Mathias, sier Synnøve.

Har kommet nærmere hverandre Synnøve er forberedt på at hun og samboeren går en krevende tid i møte.

- Jeg er spent på hvordan det blir å ha to små barn. Vi skal prøve å sette av tid til hverandre så det ikke bare blir unger. Samtidig synes jeg at det å få barn tilfører noe veldig positivt til forholdet. Etter at vi fikk Mathias har vi kommet nærmere hverandre. Og ved å få to tette, blir vi fortere ferdig med småbarnsperioden, påpeker Synnøve.

Krevende for parforholdet At parforhold ofte blir mer krevende i småbarnsperioden, er ingen hemmelighet. Ifølge samlivsterapeut Gunvor Ek ved Modum Bad, opplever mange småbarnsforeldre at de får liten tid til hverandre når barna er små.

- Det nye mennesket trekker fokuset vekk fra forholdet og setter samtidig i gang mange tanker rundt ens egen barndom, oppvekst og forhold til foreldre. Får man barn tett, blir situasjonen mer intens. Det blir en lengre periode hvor paret ikke har tid til hverandre, mener Ek.

Blir ferdig med småbarnsperioden Samtidig ser hun at det kan være en fordel for mange å bli ferdig med småbarnsperioden.

- Dersom man får tre barn med tre-fire års mellomrom mellom hvert barn, har man små barn i en lang periode. Som foreldre må man alltid legge seg på det yngste barnets nivå, uttaler hun.

Lærer seg å dele For barnas vedkommende, tror samlivsterapeuten det er en berikelse å vokse opp med søsken i nær alder.

- Jeg har en kollega som har barn med halvannet års mellomrom. Hun sier det er veldig intenst for de voksne, men at barna har mye glede av hverandre. Disse barna har alltid noen å leke med, og som er på samme stadium som dem selv. Samtidig lærer de seg å dele i ung alder. De vokser opp med en forståelse av at alt ikke dreier seg om «meg».

Kontroll hos jordmor Synnøve ligger på behandlingsbenken hos jordmor Marie Svedberg ved Jordmorsenteret på CC Vest i Oslo.

- Det er ikke lenge igjen. Du fødte Mathias til termin, og alt tyder på at du føder til termin denne gangen også, sier Svedberg.

Med en doppler lytter hun på babyens hjerteslag. Lyden av den vesle muskelen som trekker seg sammen, fyller rommet. Deretter sjekker hun Synnøves urin og blod. Alt er som det skal.

Vanlig i slutten av 30-årene - Det er ikke mange på Synnøves alder som velger å få barn så tett. Mange som får to tette, er i slutten av 30-årene og har dårlig tid, kommenterer Marie.

Kvinnekroppen trenger lang tid på å restituere seg etter en graviditet. Derfor vil ikke jordmor Marie anbefale kvinner å få barn med for kort mellomrom.

Kroppen trenger tid - Bekkenet vårt trenger flere år på å komme på plass etter en fødsel. Også underlivsmusklene må bygge seg opp igjen. Det er heller ikke positivt å amme mens man går gravid. Det tærer på mors krefter, forklarer hun.

En annen årsak til å vente med å bli gravid, er risikoen for høy kroppsvekt.

- For å unngå svangerskapsdiabetes, bekkenproblemer og høyt blodtrykk, bør en kvinne være normalvektig når hun blir gravid. Mange trenger tid på å komme tilbake i normalvekten sin etter at de har født, sier Marie.

Les mer:

Det du glemmer med barn nummer to

Følg fosteret - uke for uke

Bøker om å få søsken

Saken ble opprinnelig skrevet av Gravid for Klikk.no. Les her.

SØSKEN: Det er intenst for de voksne å flere barn på få år, men som regel har barna mye glede av hverandre. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SØSKEN: Det er intenst for de voksne å flere barn på få år, men som regel har barna mye glede av hverandre. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer