Flysikkerhet

Derfor dimmer besetningen lyset i flykabinen før du skal lette og lande

Handler om sikkerhet.

SLUKKER LYSET: Når det er mørkt ute dimmer de aller fleste flyselskapene lyset i kabinen i god tid før flyet skal lette eller lande. Årsaken er sikkerhet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
SLUKKER LYSET: Når det er mørkt ute dimmer de aller fleste flyselskapene lyset i kabinen i god tid før flyet skal lette eller lande. Årsaken er sikkerhet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert lagt merke til det. Kanskje har du også lurt på hvorfor besetningen forteller deg at de vil dimme kabinbelysningen og understreker at dette er «normal prosedyre» før flyet skal lette eller lande når det er mørkt ute.

Selv om prosedyrene er forskjellige fra flyselskap til flyselskap, praktiserer de aller fleste selskap denne prosedyren.

Det handler ikke om å spare strøm eller gjøre det lettere for deg å sove. Å skru av lyset er bare ett av utrolig mange ledd i den totale sikkerheten rundt flyvningen, skriver The Telegraph.

- Når lysene dimmes i god tid før take-off, får øynene også tid til å justere seg til mørket. Du får bedre mørkesyn, noe som kan være svært viktig i tilfelle noe skulle skje, som at strømmen plutselig kuttes eller at det oppstår behov for evakuering.

Raskere evakuering

- Med bedre nattsyn er det mye enklere å se nødutgangene, sier Patrick Smith, en erfaren flykaptein og også forfatter av boka «Cockpit Confidential».

- Med øyne kalibrert for mørket, er det også lettere å se merkingen som leder til nødutgangene, og det er enklere å danne seg et bilde av omgivelsene utenfor flyet, sier Smith til The Telegraph.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer