Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor ender du med for høy hotellregning

Her er tipsene som sparer deg for tusenlapper i ferien.

Innsjekk og prissjekk: Du kan spare hundrevis av kroner ved å bestille hotellrom på rett måte. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
Innsjekk og prissjekk: Du kan spare hundrevis av kroner ved å bestille hotellrom på rett måte. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Mange nordmenn ender opp med unødvendig høy hotellregning fordi de gjør feil når de bestiller rommet.
«Kun ett rom igjen til denne prisen», «Andre har bestilt her for én time siden», «Kun kort tid igjen av salget». Dette er kjente setninger for dem som bestiller hotellrom via nett.

Hotellromkjøp før og nå

I «gamle dager» var det smartest og billigst å bestille hotellrom ved å kontakte hotellet direkte istedet for å gå gjennom reisebyrå som tok provisjon fra både hotellet og gjesten.
Så kom internett med muligheter til å være sitt eget reisebyrå. Raskt kom hotellsøkemotorer som hotels.com, booking.com, expedia.com og andre. De lovet deg lavest mulig pris.
Men slik er det ikke lengre.
Dersom du skal bruke hotellsøkemotorer, og det er det for såvidt god grunn til i selve jakten på gode priser, så må du husk å sjekke mange ulike.
Dette kan gi deg en god timebetaling.

Se hotellbransjens egne insidertips.

Prisundersøkelse

Dagbladet har gjennom påsken sjekket prisene ved flere av de store hotellsøkemotorene, og det er veldig store prisforskjeller ved enkelte av hotellene. Vi sjekket også prisene via nettsteder som Travelmarket og Trivago som sammenligner priser fra ulike nettsteder, inklusiv hotellets egne nettpriser. Vi har sjekket priser i de største byene i Norge, Danmark og Nederland.
Og vi har deretter kontaktet hotellene direkte via telefon.

Prisbevisst: Den smarte dagen for gode hotellpriser er å ringe søndag ettermiddager. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector 
Prisbevisst: Den smarte dagen for gode hotellpriser er å ringe søndag ettermiddager. 
Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector  Vis mer

Dette fant vi ut

Hotellprisene varierer lite når du sjekker ulike nettsider i Norge. Og du får liten eller ingen informasjon om hvilken standard det er på hotellrommet du får oppgitt prisen på.
Men når det gjelder for hotellopphold i utlandet er prisvariasjonene store. Ved femstjerners hotell i Amsterdam var prisene opptil 7000 kroner billigere ved å bestille via hotels.com sin nettside fremfor å booke gjennom hotellets egen nettside.
Også i Danmark er forskjellene på mange hundre kroner fra søkemotor til søkemotor. For en langhelg kan en bra restaurantregning være innspart på riktig hotellromkjøp.

10 ting du gjør feil når du bor på hotell

Men, og det er et stort men: Når vi ringte de fem hotellene vi prissjekket i hvert landene fikk vi alltid hotellet til enten samme pris som hotellsøkemotorene oppga eller lavere.
Der vi fikk samme pris fikk vi enkelt tilbud om oppgradert rom til et nivå over det vi skulle betale for. Derfor skal du alltid ringe hotellet direkte før du bestiller rom neste gang.

Min erfaring er også at servicegraden ved hotellet også stiger når jeg bestiller og betaler direkte til hotellet.

Provisjonen

Booking.com, Hotels.com og andre søkemotorer er firma som får provisjon av det du betaler. Dette variere fra 15 til 25 prosent. Og denne provisjonen er ditt forhandlingskort når du ringer hotellet direkte. De vil selvsagt heller beholde hele summen selv. Og derfor gir de deg ofte et bedre rom for pengene du betaler - hvis du spør om det.

Hvis du bruker hotellkjedens bonuskortordning vil du oppnå enda flere fordeler og bedre service.

Tidligere hadde søkemotorselskapene avtalefestet rett til å selge rommene aller billigst. Disse kontraktene er nå historie. Men konkurransen i markedet har også gjort at det ikke alltid er så store forskjeller i selve prisene du finner - men forskjellen ligger i selve innholdet i avtalen, som oppgradering, service og avbestillingsmulighet.

Dette kan du stjele med deg fra hotellet.