Derfor er bråkete leker bra

Men alle typer lyd er ikke like nyttig.

LYD: Dukker som skriker som ekte babyer, og andre leker som lager mye lyd, er kanskje irriterende for voksne. For ungene har lydene derimot positiv virkning. Foto: AFP PHOTO / TEH ENG KOON
LYD: Dukker som skriker som ekte babyer, og andre leker som lager mye lyd, er kanskje irriterende for voksne. For ungene har lydene derimot positiv virkning. Foto: AFP PHOTO / TEH ENG KOON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av de som på julaften har forbannet barnas «snille» onkel, etter at han har gitt dem en flott batteridreven gitar som spiller 1500 sanger?

Eller har du forsøkt å se mest mulig uskyldig ut etter at lillebrors bråkete babyleke på «mystisk vis» har forsvunnet fra barnerommet?

Da er du ikke alene! I en ny undersøkelse utført av leketøysprodusenten Mattel sier to av fem foreldre at de synes leker med lyd og melodi er irriterende.

Fedre lar seg irritere mest I denne undersøkelsen kom det fram at 42 % av de spurte synes leker med lyd er irriterende, mens bare fem prosent er helt uenig.

Det viste seg også at det faktisk er fedrene i undersøkelsen som irriterer seg mest over bråkete leker, da bare 18 prosent av de spurte sier at de ikke irriterer seg over leker med lyd.

Men selv om veldig mange foreldre mener bråkete leker er en av flere utfordringer i barneoppdragelsen, er det enkelte som mener at vi ikke bør begrense barna når det gjelder denne typen leketøy.

Stimulerer barna Forskningssjef Jørn Martin Steenhold i Knowledge Wheels Group forsker på barn og leker, og mener at leker med musikk kan bidra positivt til barnets utvikling på ulike alderstrinn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer