NY PRISVURDERING: Mange banker tilbyr sin beste rente på lån innenfor 75 prosent av boligens verdi. Det er denne grensen som det er sentralt å komme innenfor.   Illustrasjonsfoto: ScandinavianStockPhoto.com
NY PRISVURDERING: Mange banker tilbyr sin beste rente på lån innenfor 75 prosent av boligens verdi. Det er denne grensen som det er sentralt å komme innenfor. Illustrasjonsfoto: ScandinavianStockPhoto.comVis mer

Derfor er det smart å få en prisvurdering nå

Sjekk hva boligen din er verdt.

Boligmarkedet i Norge er rekordhøyt i øyeblikket.

Stigende boligpriser gjør at boligen din har steget mye i verdi de siste årene, og kan dermed gi deg bedre betingelser på lånet.

Derfor kan det være smart å ta en verdivurdering nå.

Lavere rente Bare i år ligger prisnivået 9,3 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Sterkest prisvekst finner vi i leilighetssegmentet. Her er prisene i snitt 10,2 prosent høyere enn for ett år siden. Boligeiere i Saupstad, Heimdal eller Sandnes har hatt den kraftigste prisveksten så langt i år, med hele 12 prosent.

Følg med på utviklingen Mange banker tilbyr sin beste lånerente innenfor 75 prosent av boligens verdi. Det er altså denne grensen som det er sentralt å komme innenfor.

- Det er alltid lurt å følge med på boligens belåningsgrad, altså lån i prosent av verdien på boligen, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR til Bonytt.no.

- Ligger den i et område som har steget mye, eller du har pusset opp, er det jo ekstra god grunn til å følge med, sier hun.

Men de aller fleste kan ta det med ro. I Norges største bank DnB NOR ligger eksempelvis 82 prosent av alle kundene innenfor 75 prosent som altså gir den beste boliglånsrenten.

Tilsvarende tall finner vi hos den svenske storbanken Nordea.

Dokumentasjon Men har du ikke de beste betingelsene, kan en ny verdivurdering være til hjelp. I oktober 2008 var eksempelvis pris pr. kvadratmeter i snitt for alle typer boliger i Norge 24 200 kroner.

I dag, tre år senere, er kvadratmeterprisen 27 700 kroner.

Meglerens verdivurdering settes i lys av prisforholdene i området, standard, oppgraderinger og andre forhold som påvirker prisen. Den kan altså brukes som dokumentasjon ved lån eller som et grunnlag for hva boligen er verdt.

Ikke gratis En meglervurdering er imidlertid ikke gratis. Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) vil prisen variere fra meglerkontor til meglerkontor avhengig av hvor i landet du bor, men prisen skal ligge under takst. Men så er jo også en verdivurdering av megler langt mer overfladisk enn det en takstmann kan gi.

- En verdivurdering i forbindelse med refinansiering gjør de færreste meglere gratis, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund. Er det imidlertid i forbindelse med boligsalg, vil en god del meglere gjøre det gratis, tilføyer han.

Sjekk kompetansen Dersom banken din ikke godtar meglers verdivurdering, men krever takst, vil prisen variere i forhold til om det er en liten leilighet eller et stort hus.

Prisen for å få en takst ligger på ca. 3000 til 4000 kroner.

For å sjekke hvilke takstmenn som har godkjent formell kompetanse i din kommune, kan du gå inn på nitotakst.no eller ntf.no.

Les også:
Denne boligen hylles i The New York Times
Bygget på huset med plast
Se Tord (9) trekke tanna med radiostyrt bil

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.