Du leser nå Dagbladet Pluss

Derfor er du trøtt på dagen og kvikk om kvelden

- Mange kaller det for «The post-lunch dip».

TRØTT PÅ JOBB: Mange av oss blir trøtte litt ut i arbeids- eller skoledagen. - Vi har en indre klokke som styrer døgnrytmen vår. Det er en liten cellekjerne som ligger omtrent der hvor synsnerven går inn i hjernen. Den styrer faktorer som er med på å påvirke når vi blir trøtte, sier ekspert Fred Holsten. Foto: COLOURBOX
TRØTT PÅ JOBB: Mange av oss blir trøtte litt ut i arbeids- eller skoledagen. - Vi har en indre klokke som styrer døgnrytmen vår. Det er en liten cellekjerne som ligger omtrent der hvor synsnerven går inn i hjernen. Den styrer faktorer som er med på å påvirke når vi blir trøtte, sier ekspert Fred Holsten. Foto: COLOURBOXVis mer

(Dagbladet): - Mange kaller det for «The post-lunch dip». Uttrykket beskriver et fenomen mange opplever. Vi blir søvnige på ettermiddagen, men kvikner til om kvelden. De fleste av oss skulle vel heller ønske at det var omvendt, sier Ståle Pallesen, søvnspesialist og professor ved Universitetet i Bergen.

Du kjenner deg sikkert igjen. Kvikk og konsentrert fram mot lunsj, men om ettermiddagen blir øyelokkene tunge og konsentrasjonen dårligere. Du vil være «på», men kroppen motarbeider deg.

Om kvelden er visa en annen. Du nærmer deg tidspunktet hvor du egentlig har tenkt til å synke inn i dyp søvn, men er plutselig ikke trøtt lenger.

Hvorfor i all verden er det slik?

Kroppstemperaturen påvirker

- Vi har en indre klokke som styrer døgnrytmen vår. Det er en liten cellekjerne som ligger omtrent der hvor synsnerven går inn i hjernen. Den styrer kroppstemperaturen, kortisolproduksjonen og melatoninproduksjonen, sier Fred Holsten, professor og søvnspesialist ved Bergen Søvnsenter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.