SMAK AV PLAST: Forskere hevder at plastflasker avgir kjemiske stoffer som kan påvirke smaken og være helseskadelig. Illustrasjonsfoto: CRESTOCK
SMAK AV PLAST: Forskere hevder at plastflasker avgir kjemiske stoffer som kan påvirke smaken og være helseskadelig. Illustrasjonsfoto: CRESTOCKVis mer

Derfor er flaskevann datostemplet

Jo, det er med god grunn.

Produksjon og salg av vann på plastflasker har i de siste årene eksplodert.

Dette har igjen ført til at vi drikker mer vann enn før. Og vi drikker, ifølge forskere, mye mer vann enn det kroppen har behov for.

Vann som har vært oppbevart i plastflaske over flere måneder, bør du muligens være skeptisk til å drikke.

Plast er aldri helt tett Plastflasker er aldri helt diffusjonstette, kan Vidar Lund, forsker, PhD ved Avdeling for mat, vann og kosmetikk ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, fortelle.

- Det vil si at enkelte stoffer kan trenge gjennom plasten uten at den er ødelagt. Størst fare er det for at organiske stoffer som fettstoffer eller olje kan trenge gjennom flaskeveggen, og da kan vannet på innsiden få smak at de aktuelle stoffene, sier Lund til Kvinneguiden.

Han mener dermed at plastflasker med vann eller annen drikke ikke bør oppbevares i rom hvor det kan være bensin- eller oljedamp, da vil vannet kunne få smak av disse stoffene.

- Det er også muligheter for at enkelte plastflasker kan avgi stoffer fra plasten, som herdere, myknere eller andre tilsetningsstoffer, men de stoffene man kjenner til lekker ut i vannet i svært lave konsentrasjoner, sier forskeren videre.

Glassflasker er derimot diffusjonstette.

- Disse kan ikke avgi stoffer til vannet, annet enn eventuelle stoffer fra korken, eller belegg på innsiden av korken, forklarer Lund.

Solveig Eriksrud, seksjonssjef ved Mattilsynet, distriktskontoret for Oslo, opplyser om at all emballasje som brukes til næringsmidler skal oppfylle krav i forskrift om matkontaktmaterialer.

Flaska må være tett Går man i butikken og kjøper flaskevann, kan man se at vannet er datostemplet.

- Flaskevann skal ha datomerking; dette er en best før-dato og er bestemt ut fra hvor lenge varen holder seg uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper, sier Eriksrud og forklarer:

- Vann er et næringsmiddel som påvirkes av en rekke forhold, som den mikrobiologiske kvaliteten i vannet, oppbevaringstemperatur, eventuell forurensing fra miljøet, hvor ren beholderen er, og så videre. Dette vil være avgjørende for holdbarheten. Ugunstige forhold kan for eksempel gi framvekst av sykdomsframkallende mikroorganismer, akkurat som i et annet næringsmiddel, sier hun.

Vann som inneholder organiske stoffer - noe Lund mener det vanligvis er svært lite av i flaskevann, vil kunne utvikle uønskete smaksstoffer, men de vil komme forholdsvis fort når flaska oppbevares i romtemperatur.

- Men hovedårsaken til at flaskevann er datostemplet, er rett og slett et resultat av et prinsipp i offentlig forvaltning innenfor EU-systemet, sier Lund.

- Rent vann går aldri ut på dato, såfremt det oppbevares i tett emballasje, sier forskeren videre.

Han mener at man generelt kan si at kontrollen med all matvareemballasje er ganske omfattende.

- Så det er sannsynligvis ingen fare for å få i seg helseskadelige mengder av slike stoffer.

- Ikke drikk dette vannet Har du opplevd at både brus, øl, vin og vann faktisk smaker bedre fra glass enn fra plastbeholder?

Det har du nok helt rett i, og det er slett ikke noe du bare innbiller deg, ifølge sommelier Svein Lindin:

- Det er helt klart en forskjell. På samme måte som man ser forskjeller i farge på drikke, kan man smake forskjell på plast, glass eller boks. Innholdet forringes mye fortere i plast, og det er det folk flest reagerer på.

Årsaken er ifølge Lindin tilgangen til oksygen.

- En plastflaske som har stått kjølig og mørkt er bedre enn en som har stått varmt og lyst, men uansett hvordan du oppbevarer en plastflaske, vil den være forringet etter kortere tid enn for glassflasker, sier Lindin.

Eriksrud kan samtidig fortelle at vannet fra springen i utgangspunktet ikke sterilt, og dermed kan det være mindre mengder bakterier i vannet.

- Dersom vannet står uten tildekking over tid, kan forurensning som støv, andre partikler og bakterier tilføres fra omgivelsene i karaffelen. Nye bakterier kan derfor tilføres vannet, og de bakteriene som allerede finnes i vannet, får bedre vekstvilkår. Mattilsynet vil ikke anbefale at vann som har stått i åpen karaffel eller flaske i uker eller måneder drikkes, advarer Eriksrud.

GLASS BEDRE ENN PLAST: Glassflasker er diffusjonstette i motsetning til plastflasker. Disse kan ikke avgi stoffer til vannet, annet enn eventuelle stoffer fra korken, eller belegg på innsiden av korken, forklarer Lund. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK/CRESTOCK
GLASS BEDRE ENN PLAST: Glassflasker er diffusjonstette i motsetning til plastflasker. Disse kan ikke avgi stoffer til vannet, annet enn eventuelle stoffer fra korken, eller belegg på innsiden av korken, forklarer Lund. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK/CRESTOCK Vis mer

Lund forteller at vann som har stått i åpen karaffel over tid, etter hvert vil få en flau smak, men han mener ikke at det er farlig å drikke.

- Såfremt det ikke er noen som bevisst eller ubevisst tilsetter det farlige stoffer. Det anbefales imidlertid å drikke «ferskt vann» for best mulig smaksopplevelse, sier forskeren.

Høyt saltinnhold Om du lurer på om vannet fra springen eller flaska ikke er bra å drikke, kan dette være vanskelig å se med det blotte øyet.

Ei heller er det lett å kjenne på lukt eller smak om det er trygt å drikke.

- Man kan ikke se på vannet om det inneholder bakterier eller andre sykdomsframkallende mikroorganismer. Av og til kan vann fra springen ha avvikende farge. Dette er ikke nødvendigvis farlig, men man kan da ringe vannverket og høre om de er kjent med dette, og hva som eventuelt er årsaken. Ved alvorlige avvik ved vannkvaliteten vil vannverket gå ut med en anbefaling om å koke vannet, forteller Eriksrud videre.

Lund mener at det ikke grunn til å være engstelig for å drikke vann som selges i butikk, så lenge vannet er beregnet til vanlig drikke, og emballasjens forsegling er ubrutt.

- En bør imidlertid være klar over at noen typer vann på flaske har et så høyt saltinnhold at det ikke kan anbefales brukt til daglig drikke, advarer forskeren.

Les også:
Maten du kan spise etter utgått dato
Restene blir bedre dagen etter
Så enkelt fikser du fem om dagen
Dette minsker faren for utroskap

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.