FRIVILLIG BARNLØS: Mari Groven Holmboe (24) teller ned dagene til hun blir 25 år - aldersgrensen for sterilisering i Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRIVILLIG BARNLØS: Mari Groven Holmboe (24) teller ned dagene til hun blir 25 år - aldersgrensen for sterilisering i Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Derfor er livet best uten barn

Frivillig barnløshet er fremdeles tabubelagt, men de som har tatt valget er tilfredse med livet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Mari Groven Holmboe (24) er så fast bestemt på at hun ikke vil ha barn at hun skal sterilisere seg.

- Det er 25-årsgrense for sterilisering, så på bursdagen min neste år tar jeg en telefon til Ullevål sykehus. Jeg gleder meg som en unge, sier hun.

- Jeg vil styre livet som jeg vil. Hvis jeg vil være ute til midnatt fordi det passer meg, for eksempel, eller hvis jeg på kort varsel må ut på tur med et tidsskrift som jeg skriver for, vil jeg ha muligheten til å gjøre det.

- Vil bestemme selv - Jeg vil bestemme over mitt eget liv, og vil ikke være en omsorgsperson for noen som ikke kan ta vare på seg selv.Skribenten Eystein Halle (47) blåser i om det gjør ham mindre attraktiv som partner.- Kvinner som ser reproduksjon som et hovedmål med livet har aldri interessert meg, sier han.- Folk som ser barn som et slags uomgjengelig valg reduserer seg selv til et dyr, som ser reproduksjon som livets viktigste innhold og mening, sier 47-åringen.Han ser også barnfrihet i et globalt perspektiv.- Jeg vil ikke at barna mine skal vokse opp i en stadig mer forurenset og overbefolket verden. Kommende generasjoner vil trolig få det verre enn jeg hadde det. Det er mulig jeg hadde tenkt annerledes hvis vi var i en annen tid.

Holmboe er en av bidragsyterne til boka Evig Barnefri, som skal ut i august. Hun sier til Dagbladet at ønsket om et liv uten barn har blitt utfordret.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn