Derfor er Singapore verdens hotteste reisemål i 2015

Du får hele verden servert på ett brett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

SINGAPORE (Magasinet Reiselyst): Fra det ikoniske svømmebassenget på toppen av Marina Bay Sands Hotel, ligger Singapore for våre føtter: Sør for elva ligger Chinatown, mot nord Little India. I midten en klynge velkjente skyskrapere.

Og nede i gatene, i mylderet av mennesker, butikker, smaker og lukter, ligger også Asias nye gourmethovedstad.

Det er en hedersbetegnelse en spåkone ville blitt rik av å kalle byen for 15 år siden. Nå går matveien helt til himmelske høyder. Mye takket være et fiskehode.

Smakfull smeltedigel Vi finner fisken i det gamle Singapore. I Little India. Sanseinntrykkene her er herlig overveldende. Det ene huset er mer fargerikt enn det andre.

Fengslende indiske toner strømmer fra ulike høyttalere, og en deilig os av krydrede delikatesser får magen til å rope etter mat.

Helst en av Singapores mange spesialiteter: «Fish Head Curry». Som rett og slett er akkurat det det høres ut som - et godt krydret fiskehode. I karri.

Retten ble til da krydder fra Sør-India møtte de mange lokale kinesernes kjærlighet til fiskehoder, og slik har også Singapore blitt skapt:

Folk har kommet herfra og derfra og tilsatt litt av det de har i bagasjen - og slik har bystaten sakte men sikkert fått sin egen identitet.

- På overflaten kan Singapore virke som en kjedelig og steril utopi, men gir du byen en sjanse vil den virkelig overraske deg, sier Jaymi McManus fra nabobordet.

Årets hotteste Det er lett å skjønne hvorfor guidebokforlaget Lonely Planet har kåret Singapore til årets hotteste reisemål. Det er ikke bare fordi Singapore fyller 50 år som selvstendig stat.

Ikoniske skyskrapere passerer synsfeltet mens tradisjonelle «bumboater» seiler elvelangs. Bortenfor høybebyggelsen står templer side om side med moskeer.
 
I to århundrer har Singapore vært en av regionens viktigste handelsbyer. Det har ført til at folk fra både Kina, India, Arabia og Europa har bosatt seg her.
 
I den lille kulturelle smeltedigelen har det de siste åra vokst fram mange små, trivelige shoppinggater, det er gjort plass til flere grønne lunger, og ikke minst - det funkler av stjerner på restauranthimmelen.

Matmekka I Singapore sies det at «hjemme er ikke hvor hjertet er, men hvor maten fører deg». Og nå har maten ført oss til  «hawker-senteret» Tiong Bahru Market og til «hawker» Teochew Kueh (63).

SHIP O'HOI: Fra å være en rolig fiskerlandsby har Singapore vokst frem til å bli en multietnisk metropol, mye takket vært shippingindustrien. Foto: MARI BAREKSTEN
SHIP O'HOI: Fra å være en rolig fiskerlandsby har Singapore vokst frem til å bli en multietnisk metropol, mye takket vært shippingindustrien. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

En «hawker» var en person som reiste rundt og solgte mat fra en vogn, men nå er gatematselgerne samlet under tak. I over 50 år har Teochew stått opp klokka tre om morgenen for å mette sultne frokost- og lunsjmager.

- For meg er Singapore det samme som for 50 år siden, smiler han og serverer oss «Soon Kueh», en slags dumpling formet som en halvmåne.

Men utenfor det tradisjonelle kjøkkenet har byen forandret seg voldsomt. «Hawkerne» har fått selskap av nyskapende kokker som er i ferd med å gjøre byen til et kulinarisk senter.

- I Singapore kan du spise som en konge for fem dollar, 100 dollar eller 500 dollar, sier Ryan Clift, eier av gourmetrestauranten «The Tippling Club», mens han danderer en rett bestående av wagyû-biff fra Japan og spinat fra restaurantens egen grønnsakhage.

Hele åtte lokale restauranter er nå på den prestisjetunge lista over Asias 50 beste restauranter.

RØD FOR KJÆRLIGHET: I Singapore er det vanlig å ta bryllupsbildene sine en helt annen dag enn på selve bryllupsdagen. Vi fikk bli med på bryllupsfotografering med det imponerende bygningskomplekset Marina Bay Sands i bakgrunnen. Foto: MARI BAREKSTEN
RØD FOR KJÆRLIGHET: I Singapore er det vanlig å ta bryllupsbildene sine en helt annen dag enn på selve bryllupsdagen. Vi fikk bli med på bryllupsfotografering med det imponerende bygningskomplekset Marina Bay Sands i bakgrunnen. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

- Grunnen til at byen ikke har en eneste Michelin-stjerne er fordi anmelderne ikke har vært her ennå. Men bare vent: Når de kommer vil de drysse med stjernene sine over Singapore, sier en selvsikker Clift.

Grønne Singapore Selv om Singapore på mange måter har vokst på steroider, har ikke det gått ut over byens oaser. Et symbol på byens grønne fokus er de kunstige «supertrærne» som står støtt rett bak det imponerende bygningskomplekset Marina Bay Sands.

Om kvelden våkner de til liv med fargerike lys, produsert ved hjelp av solcellepanel.

De frodige oasene er deilige kontraster til betong og skyskrapere, og perfekte steder å rømme til når storbylivet tærer på. I botanisk hage omslynges du av et tusentalls orkideer, den ene arten vakrere enn den andre.

Med lungene fulle av frisk luft og ny energi er det lett å gyve løs på den nærliggende brede og blankpolerte Orchard Road, Singapores svar på Champs-Élysées.

Et kulturelt skifte En fin blanding av spennende lokale designere, hyggelige nisjebutikker og store og mange shoppingsentre gjør at det finnes noe for et hvert klesskap i Singapore.

I den arabiske bydelen finner vi vår favoritt: Den fargerike og kunstneriske gata Haji Lane.

GRØNNE SINGAPORE: I den botaniske hagen kan du vandre mellom tusentalls orkidearter, eller slappe av under et tre og nyte den grønne oasen midt i millionbyen. Foto: MARI BAREKSTEN
GRØNNE SINGAPORE: I den botaniske hagen kan du vandre mellom tusentalls orkidearter, eller slappe av under et tre og nyte den grønne oasen midt i millionbyen. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

- Denne gata er virkelig annerledes enn de andre gatene i Singapore, forteller ekspeditrisen i butikken Spoilmarket som kombinerer klær og interiør.

Vi handler oss nedover gata og havner til slutt på kafeen Piedra Negra. 

For etter å ha shoppet oss gjennom det arabiske strøket, og spist oss gjennom både India, Kina, Japan og Europa mangler det jo bare en liten pause på en meksikansk kafé.

Singapore er smaken av hele verden.

REISEFAKTA:

Slik kommer du hit:
• Det går ingen direktefly fra Norge, men med én mellomlanding er det mange muligheter.

• Vi fløy med Singapore Airlines via København. Pris fra 7800 kroner.

Her bor du:
• The Inncrowd:
Koselig hostell midt i Little India. Pris cirka 350 kroner pr. dobbeltrom.
Les mer: www.the-inncrowd.com

• Naumi:
Lite boutiquehotell. Med sentral beliggenhet vis-à-vis ærverdige Raffles Hotel kan du lett ta deg rundt i byen. Hotellet har også et evighetsbasseng med utsikt til Singapores skyline. Pris fra cirka 1700 kroner pr. dobbeltrom.
Les mer: www.naumihotel.com

• Marina Bay Sands:
Plask rundt i Singapores mest berømte svømmebasseng og nyt luksusen. Pris fra cirka 3150 kroner pr. dobbeltrom.
Les mer: www.marinabaysands.com

Slik kommer du rundt:
• MRT-systemet (t-bane) er enkelt og oversiktlig.

• Det er rimelig å ta taxi og alle bruker taksameter. En kort tur i byen koster rundt 40 kroner.

OPPLEV SINGAPORE:

Gå ikke glipp av:
• Spis på et «Hawker-centre». Her er mange gatematselgere samlet under samme tak, og serverer mat i ypperste klasse til en billig penge. Et must.

• Båttur. En guidet tur med en tradisjonell «bumboat» anbefales for å få et grunnleggende overblikk. Fra båten ser du Singapores største attraksjoner mens byens spennende historie leses opp over høyttalerne.
Les mer: www.rivercruise.com.sg  

• Little India. Denne fargerike bydelen er virkelig verdt et besøk. Vekk sansene til live og spaser mellom majestetiske templer, velduftende restauranter og fargerike salgsboder.

Smaken av Singapore:
• Fish Head Curry
Denne retten ble funnet opp av en mann som migrerte til Singapore fra det sørlige India på 50-tallet. Prøv restauranten The Banana Leaf i Little India på Race Course Road.

• Chili Crab
Krabbene blir stekt i en tykk velsmakende tomat og chilisaus. Den beste får du på sjømatrestauranten Long Beach i Dempsey.

• Chicken Rice
Mange hevder at det er dette som er Singapores nasjonalrett. Boden Tian Tian på Maxwell Food Court anbefales.  

Restauranter:  
• The Tippling Club
Moderne, globalt og eklektisk kjøkken, og en av åtte Singapore-restauranter inne på San Pellegrinos liste over Asias 50 beste restauranter.
Les mer: www.tipplingclub.com

• Burnt Ends
Stedet gourmetkokkene selv elsker. Den australske kokken Dave Pynt digger kombinasjonen av grilling og ferske råvarer. Menyen skifter daglig.
Les mer: www.burntends.com.sg

• Wild Rocket
Willin Low forlot jobben sin som advokat for å gjøre det han elsket aller mest - å lage mat. Engasjementet smakes i rettene på hans restaurant. 
Les mer: www.wildrocket.com.sg

Shopping:
• Haji Lane
I denne kunstneriske gata finner du hippe trender og små nisjebutikker.

• Orchard Road
Singapores svar på Champs-Élysées. Her finner du flere store shoppingsentre. ION er en favoritt.

• Marina Bay Sand
Dette kjente bygningskomplekset er nok aller mest kjent for sitt svømmebasseng med enestående utsikt over byen. Her finner du også et av de mest eksklusive kjøpesentrene i Singapore.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer