-KALD MAT SMAKER BEDRE: Familien Finstad Bjerken fra Gjerdrum har utnyttet solskinnsmuligheten og lagt dagsutflukten til Kalvøya utenfor Oslo.

Familien har forberedt seg godt og fylt opp kjølebagen med mat og drikke.

—Maten både holder seg bedre og smaker bedre, mener Rune Finstad Bjerken (47).

Med seg i bagen har familien bagetter, yoghurt, frisk frukt, drikkevarer og diverse godsaker. Bagettene var ferdigsmurte med blant annet kylling, skinke, ost og diverse grønnsaker, altså flere ingredienser som trives best i kalde omgivelser.

—Vi valgte ikke pålegg fordi vi har kjølebagen akkurat. At det var kylling og skinke på var nok mest etter smak, men vi har alltid med kjølebagen fordi mat generelt ikke smaker godt, eller ser appetittlig ut om den er vassen, sier Ellen Kristin Finstad Bjerken.

Familien passer på mat i varmen, men er ikke fanatiske.

—Vi er bevisst, men slumser litt også. Er du på stranda som nå, kan du ikke være helt hysterisk på det heller, sier Ellen.
 Foto: Jacques Hvistendahl
-KALD MAT SMAKER BEDRE: Familien Finstad Bjerken fra Gjerdrum har utnyttet solskinnsmuligheten og lagt dagsutflukten til Kalvøya utenfor Oslo. Familien har forberedt seg godt og fylt opp kjølebagen med mat og drikke. —Maten både holder seg bedre og smaker bedre, mener Rune Finstad Bjerken (47). Med seg i bagen har familien bagetter, yoghurt, frisk frukt, drikkevarer og diverse godsaker. Bagettene var ferdigsmurte med blant annet kylling, skinke, ost og diverse grønnsaker, altså flere ingredienser som trives best i kalde omgivelser. —Vi valgte ikke pålegg fordi vi har kjølebagen akkurat. At det var kylling og skinke på var nok mest etter smak, men vi har alltid med kjølebagen fordi mat generelt ikke smaker godt, eller ser appetittlig ut om den er vassen, sier Ellen Kristin Finstad Bjerken. Familien passer på mat i varmen, men er ikke fanatiske. —Vi er bevisst, men slumser litt også. Er du på stranda som nå, kan du ikke være helt hysterisk på det heller, sier Ellen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Derfor er sommermaten en bakteriebombe

Slik unngår du matforgiftning.

Temperaturer har svært mye å si for kvalitet og helsemessig sikkerhet på matvarer. Når gradestokken kryper oppover, er det desto viktigere med god hygiene for å unngå kjedelige plager som oppkast og diaré.

Verst om sommeren
Nordmenn elsker å grille, og grilling er ikke i seg selv grunn til bekymring - vel å merke om du tar dine forholdsregler.

- Grillperioden har ofte ført til flere matforgiftninger i Norge. Det er spesielt bakterien Campylobacter, som kan finnes på fjærkre, og også hos storfe, sau, og gris, som kan skape problemer. Derfor er det viktig at kyllingfileter, hamburgere, kjøttkaker og annen farse- eller fjærkremat er godt gjennomstekt, sier forsker i mikrobiologi Jan Thomas Rosnes i Nofima.

Kortere holdbarhet
Hyggelige sommerbord og lange måltider er luksus om sommeren, men også bakteriene liker dette.

Begrenser du tida maten er ute av kjøleskapet, hjelper det mye på holdbarheten. Mat bør heller ikke stå i direkte sollys, fordi den da varmes opp fortere.

- På et varmt sommerbord kan bakterier vokse mange ganger raskere enn i kjøleskapet, og åpne pakninger som har vært framme ved flere måltider, har ofte kortere holdbarhet enn det som står. Maten lukter ofte dårlig før den blir usikker å spise, men dette gjelder ikke alltid, sier Rosnes.

En del mat som stekt brød, og tørrvarer som mel, gryn og sukker holder seg greit i varmen, ifølge Mattilsynet.

Et tips til sommerserveringen er å dele opp store pakker.

- Del opp økonomipakker til mindre porsjonspakninger så kan du bruke en om gangen. Da slipper du å spise mat som har blitt oppvarmet gang på gang, sier han.

Selv om brødskiva og kornblandingen er «trygge» valg i varmen, må du derimot passe på pålegg - og melka du har over kornene.

Pass på
- Lett bedervelig mat er for eksempel kyllingprodukter, kokt skinke og melk. Dette blir raskt dårlig ved å stå ute, og tas maten ut til frokost og lunsj, kanskje flere dager, er faren stor for at maten blir ødelagt, sier Jan Petter Svinø, seksjonssjef for Mattilsynets distriktskontor i Oslo.

Mattilsynet advarer i tillegg mot alle typer ferskt kjøtt, fisk, skalldyr og produkter av disse vareslagene. Også bønnespirer, åpnet hermetikk, kokte eller snittede grønnsaker, og såkalte «spiseferdige» produkter, som røkelaks og pateer, må vi være obs på.

- Spiseferdige matvarer gjennomgår ikke koking, steking eller noen form for behandling som dreper bakterier, sier Rosnes.

Skyll jordbæra
Hel frukt og hele grønnsaker holder seg godt, men du slipper ikke unna skylling.

- All frukt og grønnsaker anbefales å skylles før de spises. Jordbær er ikke bare utsatt for jordrester, men også veistøv, fuglemøkk og annet, sier Svinø.

- De fleste har spist jordbær og kanskje grønnsaker rett fra åkeren uten å bli syke, og vi må regne med litt bakterier på alt rått vi spiser. Men generelt er det på overflaten bakteriene sitter, og derfor bør frukt og grønt skylles for å redusere bakteriene.