RØDT VANN: Både Bondi Beach og Clovelly Beach (bildet) ble stengt da alger gjorde vannet blodrødt på tirsdag. Foto: WILLIAM WEST / AFP PHOTO/ NTB SCANPIX
RØDT VANN: Både Bondi Beach og Clovelly Beach (bildet) ble stengt da alger gjorde vannet blodrødt på tirsdag. Foto: WILLIAM WEST / AFP PHOTO/ NTB SCANPIXVis mer

Derfor er vannet blodrødt på en av verdens mest populære strender

Nei, vi snakker ikke om Rødehavet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Blodrødt vann møtte badeglade langs flere populære strender i Sydney, inkludert den kjente Bondi Beach, i dag tidlig australsk tid.

Som scener fra en film om verdens undergang, skriver australske News.com.

Men det er noe helt annet enn blod som gjør at vannet ble rødt.

Fargen på vannet skyldes en algeoppblomstring, og er et naturfenomen som slår til under bestemte værforhold.

Vond lukt Både Bondi Beach, Clovelly Beach og også Gordons Bay ble stengt mens myndighetene gjennomførte testing av vannet.

STOPPET AV ALGER: En badegjest stoppes av algene på Clovelly Beach. Myndighetene antar at denne stranda kan åpnes igjen i morgen. Foto: WILLIAM WEST / AFP PHOTO/ NTB SCANPIX
STOPPET AV ALGER: En badegjest stoppes av algene på Clovelly Beach. Myndighetene antar at denne stranda kan åpnes igjen i morgen. Foto: WILLIAM WEST / AFP PHOTO/ NTB SCANPIX Vis mer

Algene lå som store oljeflak på vannoverflaten flere steder.

- Om du ikke kan se det, kan du i alle fall lukte det, sa sjef for badevaktene Bruce Hopkins, som så algebeltet komme drivende i morgentimene lokal tid, til Sydney Morning Herald.

Kan gi utslett En talsmann for bydelen Randwick sier de røde algene kan være farlige for folk som kommer i kontakt med dem.

- Det kan potensielt være en risiko for folks helse. Det kan gi utslett og irritere øynene. Av den grunn vil strendene være stengt inntil algene forsvinner, sier talsmannen ifølge News.com.

Bondi Beach ble gjenåpnet allerede seint på ettermiddagen, da algebeltet her brøt opp.

Næring fra dypet Ekspertene utelukket etter hvert at det var en type blågrønnalger, som de først trodde.

De endelige testresultatene er ennå ikke klare, men oppblomstringen skal heller ikke være forårsaket av forurensning fra kloakkanlegg i nærheten.

Ifølge Sydney Morning Herald viste det seg til slutt å være en alge som kalles Noctiluca scinitillans.

Det antas at oppblomstringen kom som følge av at næringsrikt vann har blitt presset opp fra dypet, ifølge Sydney Morning Herald.

Morild Havforskningsinstituttet skriver at Noctiluca scinitillans hører til algeklassen Dinophyceae, som finnes både i kalde og varme farvann langs kyster over hele kloden, og at den kan opptre i store mengder og gi rødlig sjø, slik som utenfor Sydney.

Cellene er runde med diameter på 0,2 til 1 millimeter, kan minne om fiskeegg, og flyter ofte helt i overflaten.

Selv om Noctiluca scinitillans grupperes blant algene, inneholder de ikke klorofyll, og lever av å spise små partikler som andre alger. De gir også kraftig morild, og er vanlige i Norge fra juni til litt ut på høsten. 

Ikke giftige Algene har ingen kjent giftig effekt, men det kan bli høyt nivå av ammoniakk i vannet når de brytes ned, noe som kan forårsake hud- og øyeirritasjon, skriver Sydney Morning Herald.

Derfor anbefales det ikke å bade der det er slike algeoppblomstringer.

Stranda Clovelly fortsatt stengt.

Men en talskvinne for bydelen Waverly sier de regner med at algene også her vil forsvinne i løpet av natta, og at de ikke regner med å måtte stenge strendene i morgen, ifølge News.com.

I HELE VERDEN: En måke står og ser på algene som farger vannet rødt. I løpet av dagen fant australske myndigheter ut at det dreier seg om en alge som kalles Noctiluca scinitillans som hører til algeklassen Dinophyceae. Ifølge Havforskningsinstituttet finnes disse i kalde og varme farvann langs kyster over hele kloden. Foto: WILLIAM WEST / AFP PHOTO/ NTB SCANPIX
I HELE VERDEN: En måke står og ser på algene som farger vannet rødt. I løpet av dagen fant australske myndigheter ut at det dreier seg om en alge som kalles Noctiluca scinitillans som hører til algeklassen Dinophyceae. Ifølge Havforskningsinstituttet finnes disse i kalde og varme farvann langs kyster over hele kloden. Foto: WILLIAM WEST / AFP PHOTO/ NTB SCANPIX Vis mer