Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor får du altfor stor nese på bildene

Slik velger du riktig objektiv. Fotokonkurranse!

(Dagbladet): Å velge riktig objektiv til kameraet ditt, tilpasset det du ønsker å forevige, er en av hemmelighetene bak gode bilder.

Utvalget er av fotoobjektiver er stort og alle begrepene og tallangivelsene kan virke forvirrende ved første øyekast.

Derfor skal Dagbladets fotograf Thomas R. Skaug demonstrere noen av de vanligste objektivene og deres bruksområder i videoen øverst i denne saken.
 
Lær og vinn! Videoen er en del av fotokonkurransen #øyeblikkene2013, som arrangeres i høst her på Dagbladet.no sammen med Canon.

I løpet av disse ukene, lærer Dagbladets fotografer  bort ulike fototeknikker og -disipliner ved hjelp av korte og poengterte instruksjonsvideoer.

Se på videoklippene, forsøk deg på ukas tema og send bildene til oss, og du konkurrerer om å vinne et Canon-kamera.

Delta i konkurransen: • Temaet denne uka er perspektiv.

VINNERBILDET: Håkon M. E. Sundaunes urbane motiv er ukas vinnerbildet: 

- Det som får bildet til å skille seg ut, og blikket til å stoppe opp, er mannen til høyre. Her gir fotografen et hint om en dypere historie.
VINNERBILDET: Håkon M. E. Sundaunes urbane motiv er ukas vinnerbildet: - Det som får bildet til å skille seg ut, og blikket til å stoppe opp, er mannen til høyre. Her gir fotografen et hint om en dypere historie. Vis mer

• Send inn et eller flere spennende bilder som tar for seg dette temaet, og fortell gjerne hvordan disse ble til.

• Premien er det digitale speilreflekskameraet Canon EOS 100D.

• Vinnerbildet og motivene som får hederlig omtale av juryen offentliggjøres i en artikkel på Dagbladet.no og db.no/oyeblikkene2013 lørdag 30. november.

• De innsendte bidragene vil ikke bli benyttet i andre sammenhenger enn i forbindelsen med konkurransen #øyeblikkene2013.

BALANSERT: Bjørn Morgan har dette spennende bildet i Nedelva i Trondheim.  - Det nesten monokromatiske vannet med tåke forsterker inntrykket av solnedgangen over. Den lille robåten gir perspektiv, og gir leseren en anledning til å leve seg inn i situasjonen.
BALANSERT: Bjørn Morgan har dette spennende bildet i Nedelva i Trondheim. - Det nesten monokromatiske vannet med tåke forsterker inntrykket av solnedgangen over. Den lille robåten gir perspektiv, og gir leseren en anledning til å leve seg inn i situasjonen. Vis mer

Du har følgende innsendingsalternativer:
E-post: konkurranse@dagbladet.no
MMS: send kodeordet KONKURRANSE til 2400
Instagram: Bruk hashtag #øyeblikkene2013

Bildeinnsendingen til denne ukas konkurranse avsluttes ved midnatt onsdag 28. november.

Vinnerbildet Temaet for forrige ukes konkurranse var stemningsbilder.

Innen fristen onsdag kveld hadde det kommet inn mer enn 500 bidrag til konkurransen.

Et godt stemningsbilde handler om følelser og innlevelse, ifølge juryen.

GJORT ET KJENT MOTIV TIL SITT EGET: Rune Sandvik får hederlig omtale for dette vakre bildet:
- I dette bildet har fotografen lyktes takket være en stram komposisjon, god kontroll med lyset og en behagelig bildebehandling.
GJORT ET KJENT MOTIV TIL SITT EGET: Rune Sandvik får hederlig omtale for dette vakre bildet: - I dette bildet har fotografen lyktes takket være en stram komposisjon, god kontroll med lyset og en behagelig bildebehandling. Vis mer

Fotografen må forsøke å formidle hvordan den aktuelle situasjonen opplevdes for dem som var der.

En som har lykkes spesielt godt med dette er Håkon M. E. Sundaune.

Hans bilde i svarthvitt av en disig, tidlig morgen på Aker Brygge er kåret til ukas vinner med følgende begrunnelse:

- Dette er en kjent situasjon for de fleste, og et populært, urbant motiv. Det fine motlyset og tåka gjør menneskene til siluetter, et godt, grafisk grep. Men det som får bildet til å skille seg ut, og blikket til å stoppe opp, er mannen til høyre. Her gir fotografen et hint om en dypere historie.

LØFTER OM EN NY OG SOLFYLT DAG: Jane Gjestland har lykkes i å fange juryens oppmerksomhet med dette bildet av solnedgang og hav: 

- Ved å vinkle motivet nedenfra, isolerer fotografen de to personene mot himmelen, og skaper dybde i bildet.
LØFTER OM EN NY OG SOLFYLT DAG: Jane Gjestland har lykkes i å fange juryens oppmerksomhet med dette bildet av solnedgang og hav: - Ved å vinkle motivet nedenfra, isolerer fotografen de to personene mot himmelen, og skaper dybde i bildet. Vis mer

Håkon vinner det digitale speilreflekskameraet Canon EOS 100D.

Stemningsfylt I tillegg dette urbane motivet, har juryen også plukket ut ytterligere tre bilder som får hederlig omtale.

Svanen, tatt av Rune Sandvik:

- Kunstverk og svaner blir ofte fotografert, og er vakre i seg selv. Da er det viktig å gjøre motivet til sitt eget. I dette bildet har fotografen lyktes takket være en stram komposisjon, god kontroll med lyset og en behagelig bildebehandling.

Laksefiskerne, tatt av Bjørn Morgan:

- Det er fristende å gå for langt i bildebehandlingen av stemningsbilder, og overdrive kontrast og farger. I dette bildet har fotografen klart å styre seg, og behandlet et rolig og vakkert motiv slik det fortjener. Det nesten monokromatiske vannet med tåke forsterker inntrykket av solnedgangen over. Den lille robåten gir perspektiv, og gir leseren en anledning til å leve seg inn i situasjonen.

Solnedgang, tatt av Jane Gjestland:

- Ingenting formidler gode følelser som solnedgang og hav og dette innholder løfter om ny og solfylt dag. Ved å vinkle motivet nedenfra, isolerer fotografen de to personene mot himmelen, og skaper dybde i bildet.

De tidligere ukesvinnerne ser du her: makro, bil og familie.

Stor suksess Det er andre gangen fotokonkurransen #øyeblikkene2013 arrangeres.

Den forrige runden fant sted i sommer og ble en umiddelbar suksess.

I løpet av de seks ukene konkurransen varte, kom det inn nærmere 10 000 bilder på e-post, mms og Instagram.

Da så vi blant annet på hvordan du lykkes med å ta gode portretter, feriebilder, actionfoto, bilder av kjæledyrene, matbilder og hvordan du unngår å gjøre de vanligste fototabbene.