FØDSELEN GIKK BRA: Mari Vaag Sandvik var glad hun valgte å føde sønnen William Olve hjemme. FOTO: Privat
FØDSELEN GIKK BRA: Mari Vaag Sandvik var glad hun valgte å føde sønnen William Olve hjemme. FOTO: PrivatVis mer

Derfor fødte Mari på badet

Sommerstengt fødeavdeling, sykehus uten barneleger og 15 mil til nærmeste åpen fødestue.

||| Trolig synes Mari Vaag Sandvik lite synd på sine medsøstre i hovedstaden.

Mari hadde så lang og usikker reisevei til nærmeste fødeavdeling at hun valgte å føde hjemme.


Fullt på Ullevål og Rikshospitalet Mange gravide i Oslo må nå reise til nabokommunene for å føde fordi det er smekkfullt på Ullevål og Rikshospitalet.

Hvert år blir ca 2000 kvinner som ønsker å føde på Ullevål, henvist til et annet sykehus, primært Akershus universitetssykehus og Sykehuset Asker og Bærum. Noen få blir henvist videre når fødselen er i gang.

Stengt på føden På et småbruk i idylliske Aure på Nordmøre bor Mari (28) sammen med mannen Øyvind Sandvik (36) og sønnene Vetle Olai (2) og William Olve (1md).

Øyvind er odelsgutt, og planen har hele tiden vært å flytte tilbake til hjemgården på Lesundet. I fjor sommer pakket familien på tre derfor flyttelasset fra Trondheim.

- Sist gang jeg fødte, bodde vi 15 minutter unna sykehuset. Nå vet jeg ikke engang hvilket sykehus vi ender på, sa høygravide Mari da magasinet GRAVID snakket med henne i sommer.


Fryktet tidlig fødsel Da var det fem uker til termin, og Mari var livredd for at fødselen skulle starte før tiden, fordi den nærmeste fødeavdelingen, som ligger i Kristiansund, holdt sommerstengt.

I så fall måtte Mari ha kjørt 15 mil til Trondheim eller tatt fatt på en fem timers tur til Ålesund.

To andre sykehus i regionen har ikke barneleger, og kan derfor ikke håndtere premature fødsler.


Ingen ferge om natten
Hun skrev ned en oversikt over hvilke sykehus som var tilgjengelige til hvilken dato. Denne lå klar i bagen. Hvis fødselen ikke startet før termin, var hun sikret å føde i Kristiansund.

Dit er det sju mils biltur og en fergereise på 25 minutter. Men fergen går ikke om natta.

- Jeg håper riene starter på dagtid. Ellers må det rekvireres ambulansebåt. Den deles mellom tre kommuner. Derfor kan det ta lang tid før den kommer, forklarte Mari.

Hun bekymret seg mye i dette svangerskapet for hvor hun skulle føde og om hun i det hele tatt ville rekke fram.


Ta imot barnet selv Mari visste at hun måtte hive seg i bilen med en gang hun kjente at riene startet. Hun følte at hun burde hatt følge av jordmor på den lange reiseveien, men et slikt tilbud finnes ikke i kommunen.

- Vi har snakket om muligheten for at Øyvind må ta imot barnet.

Hjemmefødsel var hele tiden et alternativ, men det var mye som skulle klaffe på sommerstid. Det måtte finnes en jordmor som hadde mulighet for å være til stede, og hun måtte ha et helt ukomplisert svangerskap.

Tett oppfølging Da Mari var gravid med Vetle Olai, oppdaget de på ultralyd at han hadde spaltet leppe, kjeve og gane. Det ble derfor bestemt at Mari skulle føde ved St. Olavs Hospital i Trondheim, der de har kunnskap om flaskemating ved en slik diagnose. Mari følte hele tiden at hun var i trygge hender og fikk veldig god oppfølging.

Også i det siste svangerskapet ble hun fulgt opp tett med ekstra ultralydundersøkelser.

- Vi har hele tiden tenkt at vi skal ha tre barn. Neste gang kan de to nærmeste sykehusene være nedlagt, sier Mari.

Hun mener det blir vanskelig for folk i distriktene å få barn så lenge det blir stadig færre fødetilbud utenfor de største byene.


Slik gikk det 10. august kom William Olve kom til verden - hjemme på badet. Det ble en planlagt hjemmefødsel, den eneste løsningen Mari følte seg trygg på.

- Vi hadde ikke rukket fram i tide. Fra jeg virkelig skjønte at det var rier, tok det tre timer til han ble født. Jordmor rakk bare å være her i to timer, forteller Mari.

Hun veldig tilfreds med fødselen.

- Det var helt supert. Fødselen kunne ikke vært bedre. Jeg var mye mer trygg enn om jeg måtte reist til sykehuset og kanskje født i bilen.

Delta i diskusjonen om hjemmfødsler på BarniMagen.com

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FØRSTE MØTE: Mari og sønnen William Olve rett etter fødselen hjemme på badet. FOTO: Privat
FØRSTE MØTE: Mari og sønnen William Olve rett etter fødselen hjemme på badet. FOTO: Privat Vis mer