Derfor føler far sterkt ubehag under fødselen

Slik kan du forberede deg.

UBEHAGELIG? En ny svensk studie viser at hver fjerde pappa føler ubehag under fødselen. Akutt keisersnitt er en av de tingene som påvirket fødselsopplevelsen i en negativ retning for far. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
UBEHAGELIG? En ny svensk studie viser at hver fjerde pappa føler ubehag under fødselen. Akutt keisersnitt er en av de tingene som påvirket fødselsopplevelsen i en negativ retning for far. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det regnes nærmest som en selvfølge i dag at den vordende far er en sterk og trygg støttespiller under fødselen. Han skal være rolig, hjelpsom og stå til den fødende kvinnens disposisjon. Men det å være til stede under fødselen er ikke like lett for alle menn. En ny svensk studie viser at hver fjerde pappa føler ubehag under fødselen.

Margareta Johansson har skrevet en avhandling ved Mittuniversitetet i Sverige om det å bli far. Johansson har fulgt 1000 fedre fra midten av graviditeten fram til ett år etter fødselen. Hun har spurt fedrene blant annet om hvordan de opplevde selve fødselen, og hele 26 % svarte at de hadde en mindre bra fødselsopplevelse.

Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening, tror at en av grunnene til at noen fedre får en dårlig fødselsopplevelse er at de er dårlig forberedt.

- Noen fedre ser kanskje for seg at fødselen skal bli en idyllisk opplevelse, og så blir den det tøffeste de noen gang har vært med på. Det er viktig å forberede dem på dette på forhånd. Under fødselen har ikke fedrene den kontrollen de er vant til å ha. Derfor tror jeg at det er viktig at jordmor hele tida forteller far hva som skjer underveis. Jeg synes det er viktig at far skal få være med på fødselen, men noen fedre gruer seg sånn at det kanskje er best om de ikke er med, sier Heiberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer