Derfor føler far sterkt ubehag under fødselen

Slik kan du forberede deg.

UBEHAGELIG? En ny svensk studie viser at hver fjerde pappa føler ubehag under fødselen. Akutt keisersnitt er en av de tingene som påvirket fødselsopplevelsen i en negativ retning for far. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
UBEHAGELIG? En ny svensk studie viser at hver fjerde pappa føler ubehag under fødselen. Akutt keisersnitt er en av de tingene som påvirket fødselsopplevelsen i en negativ retning for far. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

Det regnes nærmest som en selvfølge i dag at den vordende far er en sterk og trygg støttespiller under fødselen. Han skal være rolig, hjelpsom og stå til den fødende kvinnens disposisjon. Men det å være til stede under fødselen er ikke like lett for alle menn. En ny svensk studie viser at hver fjerde pappa føler ubehag under fødselen.

Margareta Johansson har skrevet en avhandling ved Mittuniversitetet i Sverige om det å bli far. Johansson har fulgt 1000 fedre fra midten av graviditeten fram til ett år etter fødselen. Hun har spurt fedrene blant annet om hvordan de opplevde selve fødselen, og hele 26 % svarte at de hadde en mindre bra fødselsopplevelse.

Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening, tror at en av grunnene til at noen fedre får en dårlig fødselsopplevelse er at de er dårlig forberedt.

- Noen fedre ser kanskje for seg at fødselen skal bli en idyllisk opplevelse, og så blir den det tøffeste de noen gang har vært med på. Det er viktig å forberede dem på dette på forhånd. Under fødselen har ikke fedrene den kontrollen de er vant til å ha. Derfor tror jeg at det er viktig at jordmor hele tida forteller far hva som skjer underveis. Jeg synes det er viktig at far skal få være med på fødselen, men noen fedre gruer seg sånn at det kanskje er best om de ikke er med, sier Heiberg.

Grotesk og ekkel På det åpne spørsmålet om hvordan de opplevde fødselen, har fedrene skrevet ord som "grotesk" og "ekkel".

Akutt keisersnitt, følelsen av at partneren ikke får tilstrekkelig pleie, for lite støtte fra jordmor og underbemanning på fødeavdelingen er noe av det som påvirket fødselsopplevelsen i negativ retning.

Far føler seg maktesløs Kitty Vestbø, jordmor ved Stavanger Universitetssykehus, forteller at hun ofte opplever at menn føler seg utilpass under fødselen.

- Det er en uvant situasjon for dem. De ser at kvinnen har det vondt, og føler at det ikke er noe de kan gjøre for å hjelpe henne, sier Vestbø til Foreldre & Barn.

Vestbø tror at mange vordende fedre synes situasjonen er stressende fordi de føler seg maktesløse, og pleier å gi dem konkrete "arbeidsoppgaver" for å roe nervene.

- Ofte synes fedrene det er godt å ha noe konkret å gjøre. Noe som hjelper kvinnen. Jeg pleier å si at de kan massere henne hvis hun ønsker det, hente noe å drikke og lignende.

Menn har også fødselsangst Det er ikke bare kvinner som har fødselsangst, viser en annen svensk studie gjennomført ved Umeå Universitet i Sverige. I studien svarte 13 % av mennene at de hadde opplevd sterk fødselsangst. Mens de fleste kvinnene var redd for selve fødselen, og da særlig smertene, hadde angsten et annet innhold hos mennene.

79 % av fedrene fryktet at noe skulle gå galt med barnet, at det skulle være sykt eller funksjonshemmet. Halvparten av mennene var også redde for mors liv og helse.

- Det er ingen klar definisjon på hva fødselsangst er. Det er mange som gruer seg til fødselen, men det er først når de er så redde at det går ut over hverdagsfunksjoner at vi kaller det fødselsangst, forklarer Hege Therese Størksen, psykolog ved Akershus universitetssykehus.

Gå på fødselsforberedende kurs Størksen råder både menn og kvinner som gruer seg til fødselen, å snakke om det, og får støtte av jordmor Kitty Vestbø.

- Jeg merker at menn som har vært på fødselsforberedende kurs ofte takler situasjonen bedre. Det er også viktig at paret snakker sammen på forhånd, og at kvinnen forteller hvilken rolle hun ser for seg at hun ønsker at mannen skal ha under fødselen.

Menn som besvimer og som er så redde at de ikke orker å være med på fødselen, forekommer svært sjelden.

- Noen forteller at de ønsker å gå ut akkurat når barnet kommer, eller at de tror at de skal besvime, men når det skjer er de så inni situasjonen at de glemmer det, forteller Vestbø.

Les også:
Rare fødselstradisjoner verden over
Dette pakker du i sykehusbagen
Se hvordan en mann takler fødselsriene
Dette sier pappa på fødestua

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.