Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Derfor frykter vi alderdommen

Seks av ti nordmenn er redde for å bli pleietrengende når de blir eldre.

HANDLETUR: Hamar-paret Bjørn og Solvår Kirkerud er på førjulstur for å besøke barnebarnet Heida Kirkerud-Johansen. De benyttet sjansen til å besøke julemarkedet i Spikersuppa. Foto: Nina Hansen
HANDLETUR: Hamar-paret Bjørn og Solvår Kirkerud er på førjulstur for å besøke barnebarnet Heida Kirkerud-Johansen. De benyttet sjansen til å besøke julemarkedet i Spikersuppa. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Mange jeg snakker med uttrykker frykt for å bli pleietrengende, sier Steinar Westin, allmennlege, samfunnsmedisiner og professor ved NTNU.

- Alle er vi jo redde for å dø, og de fleste reflekterer gradvis mer over døden etter at de har passert pensjonsalder. Enda mer konkret er angsten for å bli avhengig av andre og være hjelpeløs.

Redsel for å miste selvstendighet, verdighet og selvråderett ligger dypt i oss, mener han. Ingen ønsker å være andre til bry, påpeker Westin.

- Men vi er nødt til å lære oss å ta imot hjelp, ikke føle det som ydmykende å bli avhengig av andre mennesker for å klare oss i hverdagen. Dette er en ferdighet mange av oss mangler, sier han.

Bryter med normen

Én av fire frykter at økt alder gir mer sannsynlighet for alvorlig sykdom, viser en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for Dagbladet. Like mange er redde for å få dårlig behandling i helsevesenet, mens én av fem sier de ikke ønsker å være til bry for sine nærmeste.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?