Derfor gjør det så vondt å se på

Får du vondt i magen av å se at andre har det vondt? Da er det trolig empatismerter du kjenner.

VONDT: Å se andre mennesker skade seg gjør vondt, men empatismertene dine blir sterkere hvis du har opplevd lignende skader selv eller hvis den som skader seg er en du kjenner og er glad i. FOTO: Sean Davis/Flickr Creative Commons
VONDT: Å se andre mennesker skade seg gjør vondt, men empatismertene dine blir sterkere hvis du har opplevd lignende skader selv eller hvis den som skader seg er en du kjenner og er glad i. FOTO: Sean Davis/Flickr Creative Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

At andres smerte kan gjøre vondt, er noe forskerne for alvor fattet interesse for fra 2000-tallet. Da kom flere studier på fenomenet, kalt empatismerter.

Påvist ved hjerneskanning - Ved hjelp av hjerneskanning har man kunnet påvise at flere av områdene i hjernen som aktiviseres ved egenopplevd smerte, også aktiveres når man ser at andre har det vondt, sier hjerneforsker Siri Graff Leknes ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Hun forsker på sammenhenger mellom smerteopplevelse og smertebehandling ved bruk av hjerneskanning fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging). Empatismerter ligger litt på siden av hennes felt, men hun er interessert i temaet.

Empati eller ubehag? Hva slags type smerter empatismerter er, eller hvor i kroppen man kjenner dem, er ikke forskerne sikre på.

Dreier det seg om en emosjonell smitteeffekt, der man blir så empatisk at man tar innover seg den andres smerte? Eller er dét vi opplever snarere et ubehag på lik linje med hva vi opplever når vi ser ekle ting?

Avskyforskere har i hvert fall påvist at «det skjer noe» i magen vår når vi ser ekle ting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer