SJEKKET: Disse utenlandspasssasjerene på Gardermoen er på vei til innenriksfly - og har gjennomgått både tollkontroll, ny innsjekk og ny sikkerhetskontroll. Foto. EIVIND PEDERSEN
SJEKKET: Disse utenlandspasssasjerene på Gardermoen er på vei til innenriksfly - og har gjennomgått både tollkontroll, ny innsjekk og ny sikkerhetskontroll. Foto. EIVIND PEDERSENVis mer

Derfor gjør passasjerene alt for å unngå Gardermoen

- Snart automatikk at alternativer utenfor OSL velges.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Er det rart at travle flypassasjerer heller velger å fly rett hjem, til nærmeste flyplass?

De omstendelige prosedyrene skremmer i stort monn bort utenlandspassasjerer fra Gardermoen.

I stedet opplever utenlandske flyselskaper kjempesuksess med å fly direkte til norske flypasser.

SAS protesterer SAS raser mot den særnorske ordningen med at tollklareringen skjer på Gardermoen og ikke på passasjerenes ankomstmål.

Også fagforeningen Parat, som organiserer både flygende personell og bakkemannskap, har nylig henvendt seg til regjeringen med krav om endring av regelverket.

Konsernsjef i SAS, Rickard Gustafson karakteriserer overfor Nettavisen ordningen som «forhistorisk» i forhold til hvordan dette løses i andre land.

Ikke minst er det slitsomt for passasjerene å innsjekke bagasjen enda en gang, før man selv må gjennom ny sikkerhetskontroll.

Velges bort Dette styret slipper passasjerer som reiser via Frankfurt, Amsterdam eller København, direkte til for eksempel Stavanger, Kristiansand, Bergen og Trondheim.

Hos Nordens største reisebyrå for forretningsreisende, Via Egencia, er det samme melodi:

- Kundene gjør alt for å unngå OSL. Det er snart automatikk at alternativer utenfor OSL velges, uten å snakke med kunden, sier administrerende direktør Tor Jakob Reitan ved byråets Trøndelag-avdeling overfor Nettavisen.

Fordoblet trafikk I løpet av 10 år har KLM doblet trafikken på norske flyplasser.

NY KONTROLL: Utenlandsreisende i transfer til andre norske flyplasser må gjennom ny sikkerhetskontroll på Gardermoen. Dette er en av grunnene til at passasjerene velger direkteruter. Foto JØRN MOEN
NY KONTROLL: Utenlandsreisende i transfer til andre norske flyplasser må gjennom ny sikkerhetskontroll på Gardermoen. Dette er en av grunnene til at passasjerene velger direkteruter. Foto JØRN MOEN Vis mer

Nå betjener de flyvende hollenderne syv flyplasser - og snuser på Haugesund som ny destinasjon.

- Suksessen til KLM og til dels også Lufthansa er en indikasjon på at folk misliker å fly via Gardermoen, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole i Bergen til Dagbladet.

- Jeg er ikke overrasket over at KLM på 10 år har fordoblet sitt passasjerantall fra norske flyplasser, sier Steen.

Skal videre Trafikktallene fra Avinor forteller at i fjor var hver femte av de 10,5 millioner utenlandsreisende innom Gardermoen i transfer til og fra andre norske flyplasser.

- Gardermoen mister masse trafikk fordi folk foretrekker å fly direkte fra utlandet til norske destinasjoner.

Da slipper de tullet med å ta ut bagasjen for tollklarering, før ny innsjekk og sikkerhetskontroll, sier Steen.

SAS taper - Jeg vet at veldig mange vestlendinger, som skal fly sør for Paris, konsekvent velger å fly via Amsterdam eller Frankfurt. Dette åpner store markeder for blant annet KLM, sier Steen.

- Det er nok først og fremst for SAS at KLM er en konkurrent.

Likevel er det interessant å se at SAS nok også mister kunder til sin egen allianseparter Lufthansa, ikke minst business-passasjerene, påpeker professoren.

Eneste land - Jeg forstår ikke hvorfor Norge skal være det eneste landet i Europa som ikke sender bagasjen direkte til ankomststedet når dette har tolltjenester, sier han.

- Det må da være mulig å sende utenlandspassasjerene via utenlandsankomsten på for eksempel Flesland for å hente bagasjen.

Da kan de også gjøre sine taxfree-innkjøp samtidig, i stedet for å drasse det med på flyet fra Oslo, sier Steen.

Samferdselsdepartementet opplyser at det jobbes på spreng med å finne en løsning på transittrutinene.

- Dette er en sak vi jobber ganske intenst med å få en løsning på, der har vi sagt at vi skal få til en løsning med forenklet transfer, sier John-Ragnar Aarseth (H), statssekretær i departementet, til Nettavisen.