Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor har Lola Aleksandra (3) et supertrendy navn

Sjekk ut de nye, hotte navnekombinasjonene som holder seg langt unna navnetoppen.

TRENDY NAVN: Lola Aleksandra (3) har fått navnet fra oldemoren sin. Foto: Privat
TRENDY NAVN: Lola Aleksandra (3) har fått navnet fra oldemoren sin. Foto: Privat Vis mer

Da Siri Borgen Barlaug og ektemannen Kristian Barlaug skulle velge navn til datteren sin, ønsket de seg noe særegent. De ville holde seg unna navnetoppen, men var samtidig opptatt av at navnet skulle klinge fint. Det ble derfor en lang leteaksjon for å finne det perfekte navnet.

- Vi synes det var veldig vanskelig å finne et navn vi synes var fint, og som samtidig var litt spesielt. Det var ingenting som føltes helt riktig, forteller Siri Borgen til Foreldre & Barn.

Men så kom de til å tenke på Kristians farmor, Lola Karoline.

- Jeg tenkte at Lola var et kjempekult navn! Det er veldig få som heter det, og dessuten synes vi det var veldig hyggelig å kunne gjøre stas på farmoren til Kristian ved å kalle opp datteren vår etter henne, forteller Siri.

Tilhørighet er viktig Nesten to år etter at Lola ble født, kom lillebroren hennes til verden. Fordi Siri og Kristian var så fornøyde med navnevalget til storesøster, ønsket de å ha en tanke bak navnet til barn nummer to også.

- Vi valgte Leo, som en oppkalling av søsteren, og mellomnavnet Aleksander, fordi mellomnavnet til Lola er Aleksandra. Det gjør at de har navn som ligner på hverandre, og gir dem derfor en ekstra tilknytning til hverandre, foreller Siri.

Oldemor Lola Karoline fikk oppleve ett år sammen med oldebarnet, som ble oppkalt etter henne. Det syns Siri er hyggelig å tenke på.

- Fordi Lola er et spesielt navn, var oldemor først litt skeptisk til å føre det videre, men da hun ble vant til tanken syns hun det var veldig stas. Det føles fint å ha gjort ære på henne ved å føre navnet hennes videre, sier hun.

Trendy å kalle opp For Siri var det også viktig å skape en følelse av tilhørighet når hun skulle velge navn til barna sine.

- Jeg syns samfunnet i dag har så mye konkurranse i seg og fokus på enkeltindivider. Derfor syns jeg det er fint å gi barna våre navn som gir dem en tilhørighet og familietilknytning, i tillegg til etternavnet, forteller hun.

Lola deler ikke navnet sitt med mange. Men likevel kan man si at navnevalget hennes er trendy.

- Det er veldig populært å se omtrent hundre år tilbake i tid akkurat nå. Det legger forholdene til rette for at flere velger å kalle opp barna sine etter noen i slekten, forteller navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen til Foreldre & Barn.

Bygdetradisjon Tidligere var valg av navn basert på helt andre kriterier enn det er i dag.

- I bygdesamfunn og på gårder spesielt, var det stor tradisjon for å kalle opp. Det var helt naturlig at barna skulle arve foreldrenes eller besteforeldrenes navn. Spesielt hvis de skulle ta over gården, forteller Utne.

Navn som Lars og Ola, eller Anders og Hans kunne for eksempel bli brukt annenhver gang i generasjoner.

- Før handlet ikke navn om trender. Det var slektstilhørigheten som var viktig. Man skulle vise hvilken familie man var en del av, forklarer Utne.

Sosseslekter Men det er ikke bare på bygda oppkalling har vært vanlig. Også blant de borgerlige har det vært tradisjon for å kalle opp.

- I miljøer med høy sosial klasse har det også vært tradisjon for å beholde navn gjennom generasjoner. Her valgte de imidlertid andre navn, sier Utne.

Overklassen i dag velger gjerne navn som skiller seg litt ut fra de folkelige navnene. Det gjorde de før i tida også. Det var derfor ikke Lars eller Ola som dominerte i dette miljøet.

- Her var det litt mer særegne navn som ble tatt i bruk og ført videre. Ser vi for eksempel på Friele-familien, som de fleste kjenner til, har navnene Herman og Berent gått i arv, forteller Utne, og fortsetter:

- Et annet eksempel er navnet Hieronymus, som er forbundet med Heyerdahl-slekten. Midt på 1900-tallet var det faktisk forbudt å kalle barnet sitt Hieronymus hvis du ikke var en del av denne familien. Det sier mye om hvor sterk tilknytning et navn kunne ha til en spesiell slekt, sier Utne.

Navn blir mote De siste hundre årene har derimot navnetradisjonene forandret seg. Fra å handle om slektstilhørighet har navn etter hvert blitt en motesak.

- Skal man kalle opp barnet sitt etter foreldre eller besteforeldre i dag, vil de fleste føle at navnene er umoderne og gammeldagse, forteller Utne.

Det er for eksempel ikke mange som velger å kalle barna sine Bjørg, Grete, Leif og Kåre.

Men fordi navnene fra rundt år 1900 har blitt trendy, har også oppkalling igjen blitt et hetere tema.

- Det gir foreldre i dag mulighet til å velge et moderne og trendy navn, samtidig som de kan koble navnet til en slektning, som en oldemor eller en tippoldefar. Det kan nok gi oppkallingstradisjonen et oppsving nå, sier Utne.

Ofte er det de spesielle navnene i slekten dagens foreldre velger å føre videre, forteller navneforskeren. Det er nemlig trendy å skille seg litt ut.

- De velger ofte et spesielt navn, for eksempel fra en oldemor, og kombinerer det kanskje med et moderne, litt vanligere navn. Gjerne fra navnetoppen. Navn som Sara Bianca, eller Maja Elvira kan være eksempler på slike navn, sier Utne.

Les også:
Disse navnene går aldri av moten
10 kriterier for å velge riktig navn
Kjendiser gjør navn populære

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media