Helse og alkohol: Forskningen er ikke entydig når det gjelder helsegevinster og -skader ved moderat alkoholinntak. Nå viser dansk studie at moderate mengder kan senke risikoen for diabetes. Foto: Benjamin A. Ward.
Helse og alkohol: Forskningen er ikke entydig når det gjelder helsegevinster og -skader ved moderat alkoholinntak. Nå viser dansk studie at moderate mengder kan senke risikoen for diabetes. Foto: Benjamin A. Ward.Vis mer

Alkoholinntak og diabetes

Derfor kan alkohol i moderate mengder gi lavere risiko for å utvikle diabetes

Danske forskere har studert mer enn 70 000 menneskers risiko for å utvikle diabetes type 2 på bakgrunn av alkoholinntak.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Drikker du moderate mengder alkohol tre, fire dager i uka, har du lavere risiko for å utvikle diabetes enn de som drikker mye eller aldri, ifølge forskere ved det danske Folkehelseinstituttet ved Syddansk Universitet.

I studien ble 70 551 dansker fulgt over fire og et halvt år. Av de 28 704 mennene som deltok i studien, utviklet 859 diabetes. Av 41 847 kvinner, fikk 887 diabetes.

Aller lavest risiko for å utvikle diabetes av mennene, hadde de som drakk 14 enheter i uka. For kvinnene var antall enheter ni.

Diabetes: Diabetes, tidligere kalt sukkersyke, er en generell stoffskiftesykdom som enten skyldes mangel på insulin (type 1-diabetes) eller en kombinasjon av insulinmangel og dårlig virkning av det insulin som er til stede (type 2-diabetes). Om lag 245 000 personer (4,7 prosent) har kjent diabetesdiagnose i Norge. I tillegg er det et antall ukjente tilfeller. Stadig flere lever med diabetes, men antall nye årlige tilfeller kan ha flatet ut.

Kilde: Store medisinske leksikon og Diabetesforbundet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn