Derfor kan du bli fratatt viktige medisiner på flyplassen

Sjekk hvilke regler som gjelder.

PÅ REISEFOT: Du trenger en Schengen-attest for sterke medisiner når du skal reise i Schengen-området. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
PÅ REISEFOT: Du trenger en Schengen-attest for sterke medisiner når du skal reise i Schengen-området. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): - Mange nordmenn er uvitende om at de kan bli fratatt viktige medisiner på flyplassen. Det er overraskende, for reglene er ikke nye, sier kommunikasjonssjef i Apotek1 Hilde Drevland.

For reiser til land som er en del av Schengen, utsteder alle landets apotek en Schengen-attest.

Dette gjelder legemidler som inneholder narkotika, som morfin og metadon, og midler som inneholder psykotrope stoffer, som Valium.

Beslag øker Tall fra Toll- og avgiftsdirektoratet viser at det i fjor ble foretatt 625 beslag av beroligende midler til eget bruk ved reise til og fra Norge.

Dette var 12 prosent økning fra året før. Beslag foretatt i utlandet, og av andre enn tollvesenet, er ikke med i statistikken.

Beroligende midler omfatter piller som for eksempel kan brukes mot flyskrekk.

- Mange nordmenn lever i uvisshet om at de trenger Schengen-attest for kjente legemidler som sterke smertestillende, beroligende og enkelte sovemedisiner.

Du er ikke pliktig å ha med Schengen-attest, men det anbefales.

- Medbringingsbrev På Statens legemiddelverk får de henvendelser daglig fra folk som skal ha med medisin på utenlandstur.

- Du er i din fulle rett til å ta med medisiner på reise, så lenge det er til personlig bruk. Ha medisinen i originalemballasjen med etiketten på, sier Ann Margret Åkesdotter i Legemiddelverket til Dagbladet.

- Det er viktig å følge de begrensningene som gjelder, sier Martin Bjerke, seksjonssjef i Legemiddelverket.

For å ta med større doser sterke medisiner til land utenfor Schengen-området, skriver Legemiddelverket ut et medbringingsbrev.

- Skulle du bli syk i utlandet, og får medisiner du skal ta med deg, må du også dokumentere at det er til personlig, medisinsk bruk.