Derfor kan du få krampe av å bade etter maten

Venter du en halvtime etter måltidet med å legge på svøm?

BADETUR MED MAT: Det er først hvis du legger ut på langtur at det blir farlig å svømme rett etter måltidet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
BADETUR MED MAT: Det er først hvis du legger ut på langtur at det blir farlig å svømme rett etter måltidet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I barndommen var tida etter at man hadde spist på stranda et lite mareritt, for etter maten måtte man jo vente både vinter og vår før man kunne hoppe ut i vannet igjen. 20 minutter var ofte et minimum, men det var også dem som strakk det til en time.

Maten må jo synke skikkelig før man kjøler seg ned igjen, må den ikke?

Liten risiko - Da jeg var liten, måtte jeg vente en liten time fra vi hadde spist mat til jeg fikk bade. Det ble sagt at man kunne få krampe mens maten ble fordøyd, og engstelige mødre har nok holdt mange utålmodige barn oppe av vannet uten grunn gjennom årene, sier overlege Berit Nordstrand.

Ved leking i vannet og svømming på hobbynivå er nemlig risikoen for krampe ganske liten. Da er sjansene for å vikle seg inn i de sviende tentaklene til en brennmanet noe du heller bør frykte.

Blod til magen - I teorien er det imidlertid en realitet at hjernen kan få dårligere blodtilførsel etter et større måltid, og at krampeterskelen ved kraftige anstrengelser dermed kan synke, sier hun.

Årsaken er ifølge Nordstrand at fordøyelsen etter maten vil trekke mer blod til magen for at næringsstoffene skal tas opp. Da får både muskler og hjerne lavere blodtilførsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer