Illustrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet
Illustrasjonsfoto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Derfor kan du tape på tidligpensjon

Stadig flere starter uttak av pensjon mens de fortsatt er i jobb. Det kan mange komme til å angre på.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Ved utgangen av juni var 86200 av alderspensjonistene i aldersgruppa 62-66 år. Dette er en økning på 9500 fra samme tid i fjor.

Ved tidlig uttak sprer pensjonistene utbetalingene over et lengre tidsspenn, og de årlige pensjonene blir dermed lavere.Grovt sett er det slik at du ved å ta ut pensjon fra 62 år får 25-30 prosent lavere årlig pensjon resten av livet, sammenliknet med om du venter til du er 67. Til gjengjeld får du fem år ekstra med pensjon.

Så mye taper «Anne» i pensjon «Anne» er født i 1953 og fyller 62 år i 2015. Hun har vært 40 år i jobb ved 62 år. Inntekt ca. 490000 kroner. Ved uttak fra 67 år vil «Anne» få en årlig alderspensjon på 250000 kroner. Hvis hun i stedet tar ut alderspensjon fra 62 år, vil hun få en alderspensjon på 197000 kroner. Alderspensjonen reguleres hvert år med lønnsvekst og blir deretter fratrukket 0,75 prosent. Tidlig uttak av alderspensjon medfører fem ekstra år med effekt av denne underreguleringen. Hvis vi måler alderspensjonen i fast kroneverdi, vil årlig alderspensjon utgjøre 190000 kroner når hun passerer 67 år. Dette er det beløpet som er sammenliknbart med de 250000 kronene hun vil få i årlig pensjon ved uttak fra 67 år. Det tilsvarer en reduksjon i årlig pensjon på 24 prosent. Konklusjon: «Anne» vil tjene på å vente med uttaket hvis hun blir 84 år eller eldre. Kilde: Nav

- Trolig har mange spart en del av pengene, men det er en risiko for at noen ikke oppdager at pensjonen er lavere før den dagen de slutter i jobb og ikke har nok å leve av, sier seksjonssjef Ole Christian Lien i Nav.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn