Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor kan reising gi deg et lengre liv

Amerikansk undersøkelse viser helsefordelene for reiseglade pensjonister.

GODT LIV : En reise til middelhavsbyen Nice står høyt på manges ønskeliste. Det er spennende å gå på oppdagelsestur og sjekke om den lokale vinhandleren har noen godbiter å tilby. Foto: EIVIND PEDERSEN
GODT LIV : En reise til middelhavsbyen Nice står høyt på manges ønskeliste. Det er spennende å gå på oppdagelsestur og sjekke om den lokale vinhandleren har noen godbiter å tilby. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Reising gir helsegevinst for pensjonister, viser en amerikansk undersøkelse.

Sunt Undersøkelsen konkluderer med at det er et lønnsomt prosjekt å ha et eget spareprogram som skal brukes den dagen man blir pensjonist.

Ikke bare fordi det er moro å reise, men det gir klare helsemessige fordeler.

Bak undersøkelsen står Global Commission on Aging, the Transamerica Center for Retirement Studies og U.S. Travel Association.

Undersøkelsen er foretatt blant 10 800 personer i 12 land.

Mange effekter Her konkluderes det entydig med at helsefordelene ligger på mange plan:

• Reising gir redusert risiko for hjerteinfarkt.
• Reising gir bedre mental helse.
• Reising reduserer stress og fremmer fysisk velvære.
• Reising gir mental stimulering.
• Reising kan føre til nye vennskap og forbindelser.

Tenker kortsiktig Trass i fordelene, er det likevel bare et fåtall mennesker som virkelig planlegger reisevirksomhet i pensjonisttilværelsen i USA.

DEILIG : Å tilbringe en dag i Syden under skyfri himmel gir også helsebot. Foto: EIVIND PEDERSEN
DEILIG : Å tilbringe en dag i Syden under skyfri himmel gir også helsebot. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Dette kan ha sammenheng med at over halvparten av den voksne amerikanske befolkningen oppgir at de er usikre på om de i en krisesituasjon hadde klart innen 30 dager å skrape sammen 12 000 kroner.

Undersøkelsen antyder at det derfor kan være bortimot tonedøvt å oppfordre til et spareprogram for pensjonisttilværelsen i dette landet.

Men i Norge har de fleste pensjonister en ganske annen økonomi. I dag skriver Aftenposten at de over 67 bruker dobbelt så mye penger på reise som de i 30-åra - og forbruket har doblet seg på ti år.

Blir overrasket Det viser seg at mange er økonomisk uforberedt til å sikre at sine drømmer går i oppfyllelse, den dagen arbeidslivet er et tilbakelagt stadium.

På den annen side skorter det ikke på at folk er klar over fornuften i å legge tilside noen penger til dette formålet.

Undersøkelsen avdekket at 71 prosent mener at reising er et fornuftig spareprosjekt, og nesten halvparten anser det ikke for å være luksus, nei, snarere en nødvendighet.

Virkeligheten avslører at bare 15 prosent av deltakerne gjør noe med drømmene.

KOS : De fleste pensjonister oppgir at de ønsker å bruke tid på reising, men de færreste har spart noe særlig på forhånd. Foto: EIVIND PEDERSEN
KOS : De fleste pensjonister oppgir at de ønsker å bruke tid på reising, men de færreste har spart noe særlig på forhånd. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Nesten samtlige pensjonister svarer at deres mål utover å sikre seg økonomisk i hverdagen, er å se verden - eller i det minste besøke et nytt land eller en by.

Tre fjerdedeler oppga at de satte stor pris på turer.

Fire av fem fremhevet at reisingen var bra fordi det satte med i bedre humør og gjorde  at de så lysere på livet.