GIFTIG: Blanding av rengjøringsmidler som innholder hypokloritt (Klorin) og ammoniakk (Salmiakk) danner den giftige gassen kloramin.  Foto: Anders Engen Rasch
GIFTIG: Blanding av rengjøringsmidler som innholder hypokloritt (Klorin) og ammoniakk (Salmiakk) danner den giftige gassen kloramin. Foto: Anders Engen RaschVis mer

Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

Det er god grunn til å lese nøye på rengjøringsflaskene.

Vårrengjøringen står for tur, og mange som vil ha ekstra rene gulv og vegger blander alle de sterkeste vaskemidlene i samme vaskebøtte. Men dette kan være en farlig avgjørelse.

Blanding av rengjøringsmidler som innholder hypokloritt (Klorin) og ammoniakk (Salmiakk) danner den giftige gassen kloramin.

Blandes av mange - Kloramingass er irriterende for luftveiene, øynene og nesen. De fleste som blir utsatt for gassen får irritasjon i øvre luftveier med hoste, heshet og sår hals. Kvalme og hodepine kan også oppstå, forteller Anita von Krogh seniorrådgiver ved Giftinformasjonen til Helsedirektoratet.

Og skal vi tro henne, er det mange som gjør denne feilen.

- Mange har nok en idé om at de trenger å vaske med noe som er ekstra sterkt. De vet ikke om de skal velge Salmiakk eller Klorin, og tar litt av begge. Det skjer nok ofte i de tusen hjem, og vi får mange telefoner om dette, sier von Krogh og forteller at Giftinformasjonen får slike henvendelser nesten daglig.

Kun en liten skvett med Klorin og Salmiakk i samme bøtte vil føre til gass som gir fysiske reaksjoner, forteller hun.

Får man høy konsentrasjon av kloramingassen, eller blir utsatt for den over lengre tid, kan gassen trenge dypere ned i luftveiene. Dette kan medføre utvikling av bronkitt, brystsmerter og pustevansker. I verste fall kan man få kjemisk lungebetennelse og væskeansamling i lungene.

- Men dette er veldig sjeldent, og farligst er det for dem som allerede sliter med andre lungesykdommer, understreker von Krogh.

Kontakt Giftinformasjonen Symptomer på kjemisk lungebetennelse er: hoste, irritasjon fra luftveiene, brekninger, sløvhet, tretthet eller blekhet. Personer med symptomer på kjemisk lungebetennelse skal observeres på sykehus.

Er du redd du har blitt utsatt for kloramingass, kontakt Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 eller oppsøk lege/sykehus.

Viktig med hvile Har du gjort feilen å blande innholdet i de to lignende flaskene, er det viktig å gå ut av rommet, og ta det rolig.

- Når du mistenker at du har vært utsatt for slik gass, må du få vekk gassutviklingen, få frisk luft, og ta det med ro. Ring Giftinformasjonen. Noen ganger vil de råde deg til å holde deg unna fysisk aktivitet det første døgnet, ellers er man i større fare for å få alvorlige problemer, forteller von Krogh.

Klorin og sterke syrer Det er heller ingen god idé å blande Klorin med sterke syrer. Også denne kombinasjonen gir farlig gass.

- Klorin kan reagere med sterke syrer, og danne klorgass. Vaskemidler med sterke syrer bør ikke blandes med Klorin. Dette gjelder spesielt vaskemidler som benyttes i storhusholdninger, men også visse baderomsprodukter, forteller von Krogh.

OBS. Husk at juice eller frukt i kombinasjon med medikamenter kan gi organsvikt.

Les på flaskene Mye vann er renset med klor. Hvordan er det å benytte Salmiakk eller sterke syrer i slikt vann?

ADVARSEL: Etikettene på henholdsvis Klorin (t.v.) og Salmiakk advarer mot å blande rengjøringsprodukter. Klorin: "Må ikke brukes sammen med andre kjemikalier." Salmiakk: "Må ikke blandes med klorholdige produkter." Foto: Anders Engen Rasch
ADVARSEL: Etikettene på henholdsvis Klorin (t.v.) og Salmiakk advarer mot å blande rengjøringsprodukter. Klorin: "Må ikke brukes sammen med andre kjemikalier." Salmiakk: "Må ikke blandes med klorholdige produkter." Foto: Anders Engen Rasch Vis mer

- I klorrenset drikkevann er konsentrasjonen så svak at dette ikke vil være noe problem, mener von Krogh.

Hun mener derimot det er viktig å lese på rengjøringsmidlene før man tar dem i bruk. Og det er viktig at de oppbevares utilgjengelig for barn.


Les også:
8 tegn på at du har et helseproblem
Så ofte bør du bytte håndklær på badet
Her er de ti verste bakteriefellene
Bytter du ofte nok på sengen?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.