Derfor må du alltid huske hårstrikk når du skal ut i verdensrommet

Håret til værs under Obama-prat.

(Dagbladet): USAs president Barack Obama hyllet samarbeidet mellom nasjonene som bidrar på den internasjonale romstasjonen ISS, da han i går snakket med astronautene ombord på romstasjonen.

- Et samarbeid landene kan være stolte av, sier Obama til astronautene.

USA, Russland, Canada, Japan og Det europeiske romfartssamarbeidet - European Space Agency (ESA), står bak romstasjonen.

En ingeniørbragd Kaptein på romfergen Discovery, Steve Lindsey, takker presidenten, og mener hele romstasjonen er en ingeniørbragd:

- Alle landene har bidratt til å sette sammen den mest komplekse tingen som noen sinne er bygget - og det i verdensrommet, sier han.

Det går likevel ikke helt an å følge med på videoen over, uten å legge merke til astronaut Catherine Coleman rett til høyre for Discovery-kapteinen med mikrofonen.

STRIKKLØS: NASA-astronaut Catherine Coleman, er stort sett avbildet uten hårstrikk mens hun er på jobb. Foto: NASA/REUTERS/SCANPIX
STRIKKLØS: NASA-astronaut Catherine Coleman, er stort sett avbildet uten hårstrikk mens hun er på jobb. Foto: NASA/REUTERS/SCANPIX Vis mer

For mens Lindsey snakker med presidenten, står, eller svever vektløst om du vil, håret til romkollega Coleman rett til værs.

Og etter å ha sjekket i arkivet til bildebyrået Scanpix, ser det ut til at Coleman snarere trives uten enn med hårstrikk på jobb.

Bygges bit for bit Men om håret står til værs eller er festet i en strikk, spiller nok ingen rolle for Coleman. Ombord på romstasjonen, 400 kilometer over jordens overflate, omgås hun normalt bare sine fem kolleger daglig uansett.

Den internasjonale romstasjonen har, ifølge ESA, fire laboratorier der det foregår omfattende forskning på materialer, væsker, forbrenning, planter og ny teknologi.

Stasjonen brer seg med sine 100 ganger 80 meter, og 455 tonn, over et område så stort som en fotballbane. Siden ingen rakett er stor nok til å frakte slike konstruksjoner ut i verdensrommet, har den blitt bygd bit for bit, etter mer en 50 turer med romfartøyer ut i rommet.

Sistereisferge Romfergen Discovery som nå besøker den internasjonale romstasjonen, er på sin 39. og aller siste romferd.

Discovery skal levere utstyr til ISS, før den vender tilbake til jorden og blir satt på bakken for godt.

Romfergen er NASAs eldste, og hadde sin jomfrutur den 30. august 1984.

Siden da har den sirklet rundt jorda 5 600 ganger og tilbakelagt til sammen 230 millioner kilometer.

RUSSISK TRANSPORT: Astronaut Catherine Coleman var med en russisk Soyuz-FG-rakett på sin forrige ferd fra jorden til ISS i desember. Foto: DIMITRY LOVETSKY/AP/SCANPIX
RUSSISK TRANSPORT: Astronaut Catherine Coleman var med en russisk Soyuz-FG-rakett på sin forrige ferd fra jorden til ISS i desember. Foto: DIMITRY LOVETSKY/AP/SCANPIX Vis mer