Derfor må du ikke lure partneren til å få barn

Antall barn er et sårt diskusjonstema.

SKÅR I GLEDEN: Er ikke partneren med på planen om familieforøkelse, kan en positiv graviditetstest gi bismak.  ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SKÅR I GLEDEN: Er ikke partneren med på planen om familieforøkelse, kan en positiv graviditetstest gi bismak. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

- Dette med antall barn - eller å få barn overhodet - er et ikke sjeldent tema. Ut fra hva jeg ser rundt meg, ikke bare i terapi, har jeg inntrykk av at dette er en veldig vanlig diskusjon. Det er et ganske sårt tema, og da er det ikke overraskende at det ofte dukker opp også i terapi, sier psykolog Karen Kollien Nygaard.

Vondt å være uenig om antall barn Dette handler jo mye om å realisere drømmer og visjoner man har hatt, og kanskje vært enige om før, eller har tenkt at man sikkert kom til å bli enige om med tiden, og så blir det ille når det viser seg at holdningene er så ulike, sier psykolog og samlivsterapeut Peder Kjøs til Foreldre & Barn.

- Det er vondt å være uenig om antall barn, for dette betyr så mye for folk. Det er ikke bra å få et barn man ikke ønsker seg. Da går det garantert galt. Man må respektere partneren sin. Det er nok mange som tenker "han kommer til å ombestemme seg når jeg først blir gravid". Men det er viktig å huske på at dette kan være et veloverveid valg, og det må respekteres.

Peder Kjøs tror det er enda vanskeligere om man har barn fra før. Men man har uansett vetorett. Det er verre å få et barn som ikke er velkomment, enn å ikke få et barn som er velkomment.

Må bestemme hva som er viktigst Og ja, det hender absolutt at partneren IKKE ombestemmer seg.

- I ytterste konsekvens må man tenke etter hva man ønsker mest. Er det forholdet eller barnet? Men det går også an å ombestemme seg "den andre veien". Har man to barn fra før, og partneren vil ha det tredje, kan man også tenke: "hvor stor er forskjellen egentlig?"

Peder Kjøs opplever at tidene har forandret seg: tidligere var det ofte kvinnen som ville ha flere barn, mens mannen sa nei. Nå er det heller omvendt.

Psykologens råd er snakke mye med partneren om dette - og være ærlig.

- Det er ikke greit å lure partneren til å få barn. Et pillarspørsmål for forholdet må være om man er enige om antall barn. Å bli lurt er ikke noe godt grunnlag for å få barn. Det er ikke noe bra start for barnet. Det er viktig å ta på alvor hvis partneren ikke ønsker barn, og heller stille seg spørsmålet om forholdet er liv laga, sier psykolog Karen Kollien Nygaard til Foreldre & Barn.

Hun bekrefter at uenighet om antall barn er en problemstilling som jevnlig dukker opp hos hennes klienter.

Starten på slutten - Som parterapeut må jeg desverre melde at dette ofte er starten på slutten. Det er ikke noe bra grunnlag for forholdet. Det er frivillig å være i et parforhold og det er frivillig å få barn. Da må man heller stille seg spørsmålet om hva som er viktigst. Er kjærligheten sterk nok? Elsker partneren meg nok hvis ikke hun/han vil ha barn?

- Jeg har tro på å snakke sammen. Tørre å snakke åpent. Er jeg villig til å gi slipp? Det er viktig å huske på at dette kan bli en konsekvens. Men skjer det uhell, er det selvfølgelig noe annet, påpeker psykologen.

Les mer:
Slik unngår du samlivstabbene
Samliv etter fødselen
Dette må du skåne barna for

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.