Derfor må du sjekke om du har herpes

Det er svært vanlig, og du blir ikke kvitt det.

SMITTE: Herpes 2 er en kjønnssykdom som er lett å få, og umulig å bli kvitt. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SMITTE: Herpes 2 er en kjønnssykdom som er lett å få, og umulig å bli kvitt. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Så mange som 50 til 80 prosent av alle i Norge blir smittet av type 1 (forkjølelsessår) som barn.

20-40 prosent av alle mellom 20 og 40 år er smittet med type 2 genital herpes, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Svært mange er uvitende om at de har herpes, da mange ikke har symptomer og aldri får utbrudd, eller utbruddene er så små at de ikke merkes. Det betyr at de kan smitte andre med herpes uten å være klar over at de har viruset selv. Sjansen for å møte en partner som er bærer av én eller begge typene, er med andre ord svært stor, opplyser Eli Synnøve Lilleskog, som er spesialist i Hud og Venerologi ved Aleris Medisinske Senter i Bergen til magasinet Bedre Helse.

Blir ikke kvitt herpes Det er spesielt genital herpes de fleste av oss frykter. Genital herpes betraktes av mange som en farlig og smertefull sykdom som bare angriper personer med et aktivt seksualliv. Derfor er det knyttet mye skam og skyld til sykdommen, noe som gjør at mange velger å leve med sykdommen i hemmelighet.

Sannheten er at genital herpes er en relativt vanlig kjønnssykdom.

Som alle andre kjønnssykdommer smitter den ved samleie, men den kan også smitte via oralsex. Likevel regnes genital herpes ofte som verre enn for eksempel klamydia eller gonoré, fordi disse sykdommene kan helbredes. I likhet med flere andre virus blir du aldri kvitt herpes. Mange er derfor opptatt av hvordan de kan unngå å bli smittet. De som er smittet, er som regel opptatt av hvordan de unngår å smitte andre igjen.

Kondom er eneste beskyttelse - Kondom er den beste beskyttelsen mot herpes, men den beskytter bare delvis, sier Lilleskog.

- Ved oralsex, og selv ved samleie, risikerer du å bli smittet, men kondom gir relativt god beskyttelse, mener hun.

Vær klar over at kondom ikke er den sikreste prevensjonen hvis du vil unngå graviditet.

Blemmene og sårene sitter ikke alltid på penishodet eller i skjedeåpningen, forteller daglig leder ved Sex og samfunn, Senter for ung seksualitet, Siv Gamnes. De kan like gjerne befinne seg i andre deler av underlivet, på lårene eller bak mot rumpeballene, utdyper hun.

- Er man bare smittefarlig under utbrudd?

- Du er mest smittefarlig under selve herpesutbruddet, men du kan også skille ut virus uten å ha sår og blemmer, såkalt asymptomatisk virusutskillelse, og dermed også smitte andre. Husk at de aller fleste av dem som blir smittet av herpes, smittes av en som ikke har utbrudd, eller som har et utbrudd som er så lite at det ikke merkes. De som vet at de har utbrudd, unngår som regel å ha sex akkurat da, påpeker Lilleskog.

- Mange kan kjenne at utbruddet er på vei. De beskriver det som en kribling i huden i underlivet.

Det skjer når viruset er på vei fra nerverøttene til huden.

- Og så fort det når huden, skiller kroppen ut smittestoffer - før man får sår og blemmer, forklarer Gamnes.

Mens mange med herpes vil merke utbruddet, kan andre kjønnssykdommer, som klamydia, være omtrent helt uten symptomer.

Viktig med åpenhet Mange kvier seg for å fortelle nye partnere at de har herpes i frykt for å bli avvist. Folkehelseinstituttet anbefaler alle med herpesinfeksjon å informere nye partnere. Lilleskog og Gamnes støtter anbefalingen.

- Det er ikke en ideell start på forholdet, men tenk hvordan nye partnere vil reagere etterpå hvis de får et herpesutbrudd og så finner ut at du visste at du hadde sykdommen, men unnlot å opplyse om det. Samtidig er det jo viktig at du sørger for at vedkommende får god informasjon om at herpes er en vanlig sykdom som ikke er farlig, men som kan være plagsom, sier Lilleskog.

- Snakk med noen som kan mye om herpes først, så er du godt forberedt på alle spørsmålene din nye partner kommer til å ha.

Mange leger vil også kunne gi deg god skriftlig informasjon som du kan gi videre til din nye partner.

- Korrekt informasjon demper eventuell frykt, beroliger hun.

Ikke vanlig å sjekke I dag er det mange som regelmessig tar en fullsjekk hos legen for å finne ut om de har en kjønnssykdom. Herpes er ikke blant standardtestene.

- Dette skyldes først og fremst at de fleste laboratorier bruker tester som ikke skiller mellom type 1 og type 2. Som sagt er heller ikke tilstanden farlig, og den kan ikke kureres.

- Når og hvordan sjekker dere om noen har herpes?

Det kan ofte være vanskelig klinisk, altså bare ved å se og undersøke, å skille mellom type 1 og type 2.

- Ved utbrudd kan vi ta en test av såret, som regel med en bomullspinne som sendes inn til dyrking. Blemmer, sår eller svie nedentil kan være symptomer på genital herpes, men det er viktig å ta kontakt med lege så raskt som mulig ved utbrudd. Da er det lettere å få påvist viruset, så ta kontakt helst en av de første dagene etter at tilstanden har brutt ut, forteller Lilleskog.

- Kommer du seinere, kan vi likevel ta en test av såret, særlig hvis du stadig får nye sår eller blemmer. Men da kan vi få et negativt svar på prøven, selv om vi kan si at det mest sannsynlig er herpes. Du bør uansett ikke la være å gå til lege, understreker Lilleskog.

Herpesutbrudd kan behandles med antivirale tabletter, som forkorter utbruddstida og demper symptomene.

Kan være smertefullt En annen grunn til å oppsøke lege er at du får viktig informasjon om sykdommen. Dessuten har du god bruk for lege hvis det viser seg at du er blant dem som får mange og smertefulle utbrudd.

FARLIG: Herpes 2 kan være farlig for barnet dersom du er gravid og har ditt første utbrudd. Da vil man ta keisersnitt for å unngå smitte. Illustrasjonsfoto: Colourbox
FARLIG: Herpes 2 kan være farlig for barnet dersom du er gravid og har ditt første utbrudd. Da vil man ta keisersnitt for å unngå smitte. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

- Da kan du trenge daglig behandling med tabletter for å prøve å påvirke sykdommen slik at du får færre utbrudd og eventuelt mildere symptomer. Legen kan søke for deg om økonomisk støtte til behandlingen, opplyser Lilleskog.

- Hvor ille er det å få herpes?

- Blir man smittet med herpes, har man fått en kronisk sykdom. Men hvor ille det er for den enkelte, er vanskelig å si på forhånd, sier Gamnes.

- De aller fleste lever helt greit med å ha herpes genitales. De får kanskje noen ikke veldig kraftige utbrudd av og til, og tar sine forholdsregler mens det står på. Men for noen er dette en sykdom som kan være invalidiserende i perioder, forklarer hun.

Det er nemlig en del som opplever hyppige og kraftige utbrudd. For kvinner kan det komme i forbindelse med menstruasjonen.

- De som får slike kraftige utbrudd, kan få store smerter. De kan få problemer med å gå, med å tisse og ellers fungere normalt. De kan også ha feber og sykdomsfølelse under utbruddene, sier hun.

Herpes kan også være en årsak til at man opplever smerter ved samleie.

Så vidt man vet i dag, er det individuelle faktorer som styrer hvor kraftige utbrudd man får. Det betyr at selv om man smittes av en person med lite plager som følge av herpes, betyr ikke det automatisk at man får like lite plager.

- Det kan se ut som at hvis man har herpes 1-viruset, og blir smittet av herpes 2, så får man litt mildere utbrudd av herpes 2, sier Gamnes.

Kraftig førstegangsutbrudd Det er vanlig at det første utbruddet er kraftig.

- Da får man gjerne smertefulle sår og blemmer, og ofte også feber og sykdomsfølelse. Men hvordan det første utbruddet er, sier ikke noe om hvordan det kommer til å bli i framtida. Noen har ikke flere utbrudd, de flest har noen svakere utbrudd iblant, og for noen vil denne typen utbrudd gjenta seg, sier Gamnes.

Hun anbefaler å dra til legen dersom man har sår eller blemmer i underlivet som ikke skyldes friksjonssår.

- Sår i underlivet kan også være andre tilstander som trenger behandling, som for eksempel syfilis, sier hun.

Farlig under fødsel - Er herpes en sykdom vi bør frykte?

- Herpes er ikke farlig. Den eneste gangen vi må være på vakt, er hvis en gravid kvinne får førstegangsutbrudd, eller hvis partneren hennes har herpesutbrudd og hun selv aldri har hatt denne tilstanden. For å forhindre at barnet blir smittet under selve fødselen, bør hun informere fastlege, jordmor eller stedet der hun skal føde, på forhånd, forteller Lilleskog.

- Et barn som ikke har fått antistoffer fra mor under svangerskapet (noe som automatisk skjer dersom mor er smittet tidligere), kan bli alvorlig syk like etter fødselen. Dette kan altså forhindres hvis helsepersonell er informert, sier hun og peker på at sykdommen er ufarlig for alle andre.

- Man trenger ikke å være livredd for å bli smittet av herpes, men det er alltid lurt å beskytte seg med kondom mot alle kjønnssykdommer sammen med nye partnere, sier Lilleskog.

LES OGSÅ:
Kan du de 12 kondomreglene?
Best i senga med kondom
Seksuelt overførbare sykdommer hos menn
Slik holder du underlivet ungt

Saken ble opprinnelig skrevet av Bedre Helse for Klikk.no. Les her.