Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor må Karla Siverts ha kokosmakroner til jul

Hjemmelagd som er lett å lage og smaker jul.

JULESCONES:  En klype safran, appelsin og valnøtter er med på å lage deilig julesmak. Kan spises når som helst på døgnet. Foto: METTE MØLLER
JULESCONES: En klype safran, appelsin og valnøtter er med på å lage deilig julesmak. Kan spises når som helst på døgnet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
For Karla Siverts er det ikke vanskelig å velge hva slags småkaker hun skal bake i desember.

- Kokosmakroner, det må jeg alltid lage til jul. Rett og slett fordi jeg synes de er best av alle julekaker. Og så er de så utrolig lette å lage.

Det er bare å putte alt i en kjele og røre rundt til deigen er passe seig, sier hun.

Gyllenbrune Kokosmakronene skal stekes lyst gyllenbrune og være sprø utenpå, og gjerne litt seige inni.

Dersom du ikke er særlig vant med å bake kaker, er dette en perfekt oppskrift å starte med.

Det er ikke så mange som baker de tradisjonelle sju slagene lenger, men litt julekaker er kjekt å ha i huset.

Det en koselig førjulsaktivitet å bake sammen med familien eller venner, eller som Karla gjerne gjør - arrangerer en bakedag med kollegene fra restauranten Smalhans.

- I fjor hadde vi juleverksted på Smalhans, og da lagde vi blant annet biscotti med stor suksess.

Den hører vel ikke akkurat til blant de tradisjonelle sju slagene, men jeg synes biscotti er en veldig god, italiensk kjekskake som passer fint til jul, sier Siverts.

Hjemmebakte småkaker er fine julegaver, og både biscotti og kokosmakroner holder seg godt på tette glass.

- Det er så koselig å lage julekaker. Og så blir det deilig og «julete» lukt i huset, sier Karla Siverts.

  JULESCONES MED SAFRAN

Dette er julekaker du faktisk også kan spise til frokost. En klype safran, appelsin og valnøtter er med på å lage deilig julesmak.

Du trenger:
170 g smør, i terninger
80 g sukker
1 appelsin
450 g hvetemel
100 g sammalt speltmel
40 g bakepulver
60 g valnøtter, knuste
3 dl H-melk
1 klype safran
100 g rosiner

Slik gjør du:

1. Riv skallet på appelsinen, og press ut halvparten av juicen.

2. Kjør sammen smør, appelsin og sukker i en kjøkkenmaskin til det blir hvitt.

HA ELLER GI BORT: Bak noen kaker ekstra. Å gi bort kaker er en måte å glede noen i juia. Foto: METTE MØLLER
HA ELLER GI BORT: Bak noen kaker ekstra. Å gi bort kaker er en måte å glede noen i juia. Foto: METTE MØLLER Vis mer

3. Ha i mel, bakepulver og knuste valnøtter.

4. Varm halvparten av melken, og la safranen trekke i den i 10 min. Tilsett så all melken i deigen, og rør godt. Ha i rosinene til slutt.

5. Del deigen i 12 deler, og pensle med melk.

6. Stek sconesene på 170 grader i 15 min.

BISCOTTI
Denne deilige, italienske kjekskaka er perfekt sammen med kaffe, gjerne en espresso.

Du trenger:
100 g kaldt smør
150 g sukker
250 g mel + mel til utbaking
1 ts bakepulver
1/2 vaniljestang, frøene
1 sitron, finrevet skall
1/2 ts salt
2 store egg, kalde
50 g valnøtter
50 g gresskarkjerner
100 g mandler
100 g tørket aprikos, i små terninger
50 g rosiner
1 eggehvite, til pensling

Slik gjør du:

1. Rist nøttene i ovnen på 150 grader i 15 minutter, og avkjøl.

2. Kjør sammen smør, sukker og vanilje i en kjøkkenmaskin. Tilsett så mel, bakepulver, salt og sitronskall.

3. Når alt er blandet sammen, har du i ett og ett egg. Bland i frukt og nøtter tilslutt og sett deigen i kjøleskapet i minst 30 minutter.

4. Del deigen i 3 deler og rull den ut til tykke pølser, omtrent så lange som stekebrettet ditt er bredt. Pensle med eggehvite.

5. Stek på 170 grader i rundt 30 minutter til de er gylne og fine. Skjær dem på skrå med en skarp kniv mens de fortsatt er varme. Skivene skal være rundt 2 cm tykke.

6. Legg skivene på et stekebrett og la dem tørke i ovnen på 150 grader i rundt 15 minutter, eller til de er helt tørre.

LETT: Om du ikke er noen stor baker, start med kokosmakroner, råder Karla Siverts. Foto: METTE MØLLER
LETT: Om du ikke er noen stor baker, start med kokosmakroner, råder Karla Siverts. Foto: METTE MØLLER Vis mer

7. Biscotti er fine å dyppe i smeltet sjokolade, både hvit og mørk. Dekk da halvparten av kaka med sjokolade og legg på et fat til sjokoladen stivner.

KOKOSMAKRONER
Disse kokosmakronene er veldig lette å lage, og er Karlas julekakefavoritt.

Du trenger:
4 eggehviter
200 g kokos
200 g sukker

Slik gjør du:

1. Bland alt sammen i en kjele med tykk bunn.

2. Varm opp under omrøring, og rør i 6-8 minutter til du har en seig deig. Pass på at den ikke koker.

3. Kle et stekebrett med bakepapir, og bruk to teskjeer og lag små topper av deigen utover brettet.

4. Stek kokosmakronene på 180 grader i rundt 12 minutter.

5. La de stå å avkjøle seg litt på brettet før du løfter dem over på en rist.

6. Har du lyst på noe litt ekstra godt kan du dyppe kokosmakronene halvveis i smeltet sjokolade.

GOD OG UNORSK: Da Karla Siverts bakte til jul med kolleger, valgte de italienske biscotti. En fantastisk kjekskake til kaffen. Foto: METTE MØLLER
GOD OG UNORSK: Da Karla Siverts bakte til jul med kolleger, valgte de italienske biscotti. En fantastisk kjekskake til kaffen. Foto: METTE MØLLER Vis mer