Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor mener Arne Brimi at den håndpiskede kremen vinner

Til jul er bare det beste godt nok.

LUFTIG:  Desserter med krem blir aller best hvis du pisker kremen for hånd. På bildet ser du byggrynskrem. Foto: METTE MØLLER
LUFTIG: Desserter med krem blir aller best hvis du pisker kremen for hånd. På bildet ser du byggrynskrem. Foto: METTE MØLLER Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
Når Arne Brimi lager sine fristende juledesserter, bruker han alltid håndpisket krem.

- Det er bare å teste sjøl. Pisk en krem med maskin, og en krem med hånd. Så smaker du og sammenligner. Den håndpiskede vinner. Så enkelt er det, sier Arne Brimi bestemt.

Han vender forsiktig håndpisket krem inn i kald byggrynsgrøt.

Mer smak Risengryn byttes gjerne ut med byggryn på Vianvang.

- Byggryn har mye mer smak, sier Brimi.

Den nylagde byggrynskremen serverer han med en frisk bringebærsaus.

- Den beste kremen er laget av god, fersk fløte pisket for hånd.

- Bruk 1 spiseskje sukker på 3 dl fløte, samt en god visp. Pisk et par minutter, og du har en fenomenalt god krem. Husk at du skal piske, ikke røre. Slik får du inn mye luft. Kremen er best når den ligger i myke topper, sier Brimi.

Hjulvisp Han er glad i å bruke den gammeldagse hjulvispen.

- Den er laget på en genial måte, og gjør kremen ekstra luftig, sier Brimi.

Han pisker mange porsjoner med krem i løpet av desember. Sjokolademousse er julaftentradisjon hjemme hos familien Brimi.

Sviskekrem er en favoritt som Brimi alltid serverer på Vianvang, og klassikeren «tilslørte bondepiker» har fast plass på dessertbordet.

- Det er kremdesserter som er jul, smiler Arne Brimi.

BYGGRYNSKREM
Dette er som en riskrem, men risen er byttet ut med byggryn.

Du trenger:

2 dl byggryn (gjerne byggryn fra Skjåk)
Vann til det dekker
2 ts sukker
Ca.6 dl melk
Pisket krem

Slik gjør du:

FOR HÅND: Arne Brimi bruker både vanlig visp og hjulvisp når han lager kremdesserter til jul. Foto: METTE MØLLER
FOR HÅND: Arne Brimi bruker både vanlig visp og hjulvisp når han lager kremdesserter til jul. Foto: METTE MØLLER Vis mer

1. Legg byggryn i bløt natten over. Fyll på vann til det dekker litt over grynene.

2. Kok så grynene i det samme vannet, og ha i litt sukker. Kok på middels varme mens du rører, som om du koker en risotto. Når vannet er innkokt, heller du på melk og koker videre.

3. Kok til grynene er møre og fine, det tar om lag 45 minutter. Pass på å røre om jevnlig slik at grøten ikke fester seg i bunnen. Ha i litt mer melk hvis det koker tørt.

4. Avkjøl grøten under lokk eller plast.

5. Pisk kremfløte og bland den inn i den kalde grøten. Brimi foretrekker håndpisket krem, og ha sukrer gjerne med litt demerarasukker som har ligget sammen med 5-6 stjerneanis eller 1 vaniljestang. Slik får du en touch av julesmak på kremen!

Til bringebærsaus trenger du:

300 g frosne bringebær
150 g sukker

Slik gjør du:

1. Kjør bringebær og sukker til en fin pure i en kjøkkenmaskin.

2. Sil/press så pureen gjennom en sikt slik at steinene kommer ut. Server sausen kjølig.

TILSLØRTE BONDEPIKER
En klassisk og nydelig dessert som smaker friskt og godt etter en mektig julemiddag. Når det er jul byttes knust kavring ut med et dryss andre julesmaker, som hakket og knust biscotti, pepperkaker eller sirupssnipper.

Du trenger:

4 epler (1 eple pr. person)
60 g sukker
1 ss vann
Pisket krem
Knuste julekaker etter smak

Slik gjør du:

FRISKT: Tilslørte bondepiker smaker godt etter en tung julemiddag. Foto: METTE MØLLER
FRISKT: Tilslørte bondepiker smaker godt etter en tung julemiddag. Foto: METTE MØLLER Vis mer

1. Skrell eplene og del i grove biter.

2. Ha 1 ss vann i en kjele, og ha i eplebitene og sukkeret. Kok under lokk på medium varme til eplene er møre og du har fått en grov eplemos. Avkjøl.

3. Pisk en god krem, og knus noen tørre julekaker du er glad i. Legg så krem, eplemos og kakesmuler lagvis i glass.

SVISKEKREM
Svisker er juletradisjon. Denne sviskekremen er en enkel og tradisjonell juledessert.

Du trenger:

1 l vann
10-15 store svisker
800 g sukker
1/3 l fløte, pisket til krem

Slik gjør du:

1. Gi sviskene et oppkok i sukkervannet. Ta ut sviskene, og ta vare på kokevannet.

2. Kjør 10-12 av sviskene i en kjøkkenmaskin, resten skal brukes i sausen. Spe med litt av kokevannet til du får en jevn pure.

3. Pisk krem, og bland sammen like mengder sviskepure og krem.

4. Lag en saus av halvparten av kokevannet, som du koker opp på nytt. Kjør dette sammen med 2-3 svisker i kjøkkenmaskinen, og du får en tynn saus.

5. Server med sausen på toppen.

KLASSISK:  Sviskekrem passer godt i jula.Foto: METTE MØLLER
KLASSISK: Sviskekrem passer godt i jula.Foto: METTE MØLLER Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 298091323


Varnish cache server

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 298091325


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling