Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor mener ekspertene at reinkjøttet smaker ekstra godt i år

Gunstig vær gir bedre smak.

GIR SMAK: Noen rein spiser mest i fjellet, andre beiter i lavere strøk. På de nye pakkene med ferskt reinsdyrkjøtt får du informasjon om kjøttets opprinnelse. Kjøtt fra rein som har spist mye gress og urter får en søtere smak enn kjøtt fra rein som hovedsaklig har spist lav. Foto:SCANPIX
GIR SMAK: Noen rein spiser mest i fjellet, andre beiter i lavere strøk. På de nye pakkene med ferskt reinsdyrkjøtt får du informasjon om kjøttets opprinnelse. Kjøtt fra rein som har spist mye gress og urter får en søtere smak enn kjøtt fra rein som hovedsaklig har spist lav. Foto:SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere matsaker på db.no/mat
- Været i 2015 har vært svært gunstig. Reineierne sier de ikke har sett bedre kjøtt siden 1944, sier Are Figved, daglig leder i selskapet Finnmark Rein.

«Gunstig» betyr riktige temperaturer og lite snø, slik at reinen lett har kunnet grave fram maten.

Vårflyttinga, den viktigste perioden i reinens liv, gikk også fint. Det var godt med barflekker som de nye kalvene kunne lande varmt og trygt på.

Les også: Vi har testet de nye ferdigmiddagene

Kjøkkensjef og reinkjøttspesialist Svein Jæger Hansen på Scandic Meyergården restaurant i Mo i Rana er blant dem som har smakt på årets kjøtt. 

- Nå har ikke jeg levd så lenge som sytti år, men jeg kan bekrefte at årets kjøtt er svært smaksrikt. Jeg opplever en renhet og sødme utover det vanlige, sier han til Dagbladet.

Kjøkkensjefen har holdt på med reinkjøtt i 16 år og brukes jevnlig ved store tilstelninger i inn-og utland.

Fersk kjøtt Are Figved og kompanjong Johan Buljo har sammen med sine partnere i Finnmark Rein siden 2006 kjøpt alle reinslakterier i Finnmark.

Les også: Her er høstens matnyheter

Mens de fleste av oss til nå har kjøpt frossen reinsdyrstek eller reinskav i frysedisken, har selskapet inngått avtale om å levere ferskt reinkjøtt i alle landets Meny-butikker.

Kjøttet du vil finne i ferskvaredisken er indre- og ytrefilet, mørbrad, biff og stek av rein.

Stedsmerket Pakkene med kjøtt vil være merket med distriktet det kommer fra. Et kart forteller hvor reinen har beita og hva den har spist.

Reinsdyra flytter seg opptil 600 kilometer mellom beitene. Om vinteren går reinen etter mat under snøen på vidda, om sommeren trekker de ut til kysten for å finne næringsrike planter og mineraler som de blant annet får fra tang og alger i fjæra. 

Naturen er forskjellig i øst og vest. Det gir ulik smak på kjøttet.

- For eksempel kan kjøttet fra øst ha mer smak av gress og urter når det slaktes tidlig på høsten, mens kjøttet fra vest smaker mildt av lav på vinteren, sier Figved.

Les også: Masse deilige smaker samlet under ett lokk.

For mange dyr Mange forbinder reinnæringen med utsultede reinsdyr og grådige reineiere.

Så sent som i fjor konkluderte Riksrevisjonen med at det er for mange rein på Finnmarksvidda og at store deler av vidda er overbeitet. Landbruksdepartementet fikk kritikk for ikke å ha bidratt til å redusere antallet.

Fra 2002 til 2010 økte antallet rein med 40 prosent.

I 2013 rapporterte reineierne at 96.887 rein døde på vidda, hovedsaklig på grunn av rovdyrangrep.

Myndighetene og ekspertene er kritiske til påstandene og mener sult på grunn av nedbeitet vidde er en av årsakene.

Ønsker bedring -At det er for mye rein i enkelte distrikter er hevet over tvil, bekrefter Are Figved.

FERSKT: Heretter blir det lettere å få tak i ferskt reinkjøtt. Meny er først ut med kjøtt som er opprinnelsesmerket. Du skal vite hva reinen har spist og hvor den har beitet. Foto: TRYM IVAR BERGSMO
FERSKT: Heretter blir det lettere å få tak i ferskt reinkjøtt. Meny er først ut med kjøtt som er opprinnelsesmerket. Du skal vite hva reinen har spist og hvor den har beitet. Foto: TRYM IVAR BERGSMO Vis mer

Han mener det siden ifjor er tatt grep.

- Det er inngått avtaler om antall dyr. Blant de litt over 300 reineiere har de fleste har gjort jobben og slaktet ned, sier han.

Det maksimale antallet rein på vinterbeite er nå satt til 150 000 dyr. 

Landbruksminister Sylvi Listhaug har ifølge NRK varslet bøter til reineiere som ikke følger pålegget.

Ved å samarbeide med reineierne om godt dyrehold fra før reinkalven er født, er målet å få ut flere kilo kjøtt med færre dyr, ikke flere.

Reindriftseierne har på sin side forpliktet seg til å slakte mye, men forsvarlig, øke vekta på kalvene, ha god flokkstruktur og flytte dyra forsvarlig.

- God vekt er forutsetningen for å ta ut mørbrad. Er ikke kalven feit, går det ikke, sier Figved.

Les også: Test av de nye coleslawene

Eksklusiv vare Reineierne som har inngått avtale får garanti for at dyra ikke skal stresses ved slakting.

De får også 10-25 prosent bedre betalt for kjøttet i år enn i fjor, avhengig av kjøttkvaliteten. 

-Vi trakter ikke etter lavest mulig pris. Rein er et knapphetsgode. Det finnes bare et visst antall dyr. Når det er slutt, er det slutt, sier Figved, som sammenlikner reinkjøtt med en eksklusiv vare som  russisk kaviar.

DRAHJELP: Are Figved (t.v.) i Finnmark Rein har kjøpt opp alle Finnmarks reinslakterier og satser på mer ferskt reinkjøtt til forbruker. Til lanseringen fikk han hjelp av finnmarking og freestyle motocrosskjører Ailo Gaup. Foto:TINE FALTIN
DRAHJELP: Are Figved (t.v.) i Finnmark Rein har kjøpt opp alle Finnmarks reinslakterier og satser på mer ferskt reinkjøtt til forbruker. Til lanseringen fikk han hjelp av finnmarking og freestyle motocrosskjører Ailo Gaup. Foto:TINE FALTIN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!