Derfor mener vi at store barn ikke bør ammes

Her er de vanligste fordommene rundt amming av store barn, og ammeekspertenes svar.

STORE BARN: I Norge er amming av store barn tabu, selv om det medfører blant annet store helsegevinster for både mor og barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
STORE BARN: I Norge er amming av store barn tabu, selv om det medfører blant annet store helsegevinster for både mor og barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er blitt sagt at amming av store barn er et av vår tids siste tabuer. Å amme utover de vanlige 6-12 månedene er fortsatt uvanlig for norske mødre, og mange skammer seg over å amme lenge.

Selv om de fleste leger, jordmødre og andre eksperter anbefaler å amme så lenge mor og barn måtte ønske, hersker det fremdeles mange fordommer rundt dette temaet.

Postdoktorstipendiat ved Helse Sør-Øst kompetansesenter for helsetjenesteforskning, Susan Garthus-Niegel, har skrevet en doktoravhandling om blant annet amming.

- En av grunnene til at amming av store barn er så tabubelagt, er at pupp blir sterkt assosiert med seksualitet, særlig i vår vestlige verden, sier hun til Foreldre & Barn.

Noen mener at barn som kan snakke er for store til å få pupp, mens andre mener at amming av store barn er kun for å tilfredstille mors egne behov, ifølge nettstedet TheStir.

Her er de vanligste mytene rundt amming av store barn, og ekspertenes svar på dem.

  1. "Det gir ingen helsegevinster å amme etter fylte 1 år." Jo, det er det. I følge World Health Organization (WHO) er morsmelk en viktig kilde til energi og næringsstoffer, også til barn i 6 til 23 måneders alder. Morsmelk kan dekke en tredjedel av energibehov til barn på 12 til 24 måneder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer