Du leser nå Dagbladet Pluss

Derfor overlever stadig flere hjerteinfarkt

Og vi kan takke oss selv.

BEDRE PROGNOSER: Omlag 12000 nordmenn får hjerteinfarkt hvert år. På slutten av 70-tallet var en tredjedel av pasientene døde etter 28 dager. I dag er denne prosenten sunket til 16. Mindre røyking, bedre og raskere diagnostisering og bedre behandling nevnes som munlige årsaker. Foto: COLOURBOX
BEDRE PROGNOSER: Omlag 12000 nordmenn får hjerteinfarkt hvert år. På slutten av 70-tallet var en tredjedel av pasientene døde etter 28 dager. I dag er denne prosenten sunket til 16. Mindre røyking, bedre og raskere diagnostisering og bedre behandling nevnes som munlige årsaker. Foto: COLOURBOXVis mer

(Dagbladet): Dødeligheten av hjerteinfarkt har sunket betydelig de siste 30 åra og diagnostikken av dette er blitt mer presis.

Dette er hovedfunnene i en ny doktoravhandling. Neste onsdag disputerer Jørund Langørgen med sin avhandling ved Universitetet i Bergen.

- På slutten av 70-tallet døde en tredjedel innen 28. dager etter et akutt hjerteinfarkt. Dette har falt jevnt siden da, både for yngre, eldre, menn og kvinner, sier Langørgen, overlege ved Hjerteavdelingen, Haukeland universitetssykehus.

Et sentralt register for hjerteinfarkt har manglet i Norge. Langørgen samlet data fra Hjerte-, kar- og slagregisteret i Helse Vest over 12000 pasienter innlagt med hjerteinfarkt ved Haukeland fra 1979 til 2001. Da registreringen startet, var 28-dagers-dødeligheten på 33 prosent. I 2001 var den falt til 22 prosent.