Derfor setter det seg fast i grillen

Og slik unngår du problemet.

RENGJØRING: Når gassgrillen skal rengjøres må grillen slås av og avkjøles før man skraper skitten av brennerne. Støpejernsrister bør smøres med olje etter bruk. Scanpix/ FRODE HANSEN
RENGJØRING: Når gassgrillen skal rengjøres må grillen slås av og avkjøles før man skraper skitten av brennerne. Støpejernsrister bør smøres med olje etter bruk. Scanpix/ FRODE HANSENVis mer

Du har sikkert svidd dine første pølser på grillen. Og du har garantert brent biffen fast slik at den halveparten av godsakene hang igjen i grillrista.

Nå er du lei av å høre at indirekte varme er det eneste riktige om man skal bli grillkonge. Og at dette er de beste grillpølsene og hvilke grønnsaker som er best på grillen? Ikke sant? Fordi: - Alt henger seg fast i grillen! Jeg er drittlei!

RENGJØRING AV GRILLRIST: Grillekspert Craig Whitson rengjør kullgrillene sine inni hver gang han skal grille. han tar ut ristene, fjerner asken, og bruker en skraper for å få vekk mat- og fettrester som ligger i grillen. FOTO: Getty Images/iStockphoto
RENGJØRING AV GRILLRIST: Grillekspert Craig Whitson rengjør kullgrillene sine inni hver gang han skal grille. han tar ut ristene, fjerner asken, og bruker en skraper for å få vekk mat- og fettrester som ligger i grillen. FOTO: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Slapp av.

Alt er under kontroll. Her er tipsene og reglene som gjør deg en supergriller, og ting vil herretter ikke svi og brenne seg fast i grillen din:

• Pass på at grillen er helt ren. Skrubb den godt, helst med stålbørste. (Lat? Sjekk den enkleste metoden) • Pensle grillristen med olje. Bruk rapsolje, maisolje eller solsikkeolje. • Pass på at grillen er skikkelig, skikkelig varm før du har på kjøtt eller fisk. (En sjekkmetode er denne: Hold hånden 15-20 centimeter over grillen. Klarer du å holde den der mer en 7-8 sekunder er ikke grillen varm nok). • Skal du grille fisk kan det være lurt å pensle fisken med olje også.
Å skrubbe grillen gjøres enklest ved først å varme den opp med lokket på i noen minutter. Da brenner det meste av rester bort og resten kan enkelt skrubbes. Skaff deg helst en stålbørste med langt skaft, så slipper du å bekymre deg for varmen.

I tillegg er det viktig å ikke snu kjøttet (eller fisken) for tidlig. Vent noen sekunder til, så vil du se at det løsner enklere.

Oppsummeringsvis kan vi gjøre dette til første og viktigste grillregel: Hold grillen varm, ren og ikke glem oljen.

Så, nå som det ikke setter seg fast på grillen, griller jeg? Når du følger disse reglene blir grilling en lek. Og nå kan du bryne deg på en hamburger. Eller, faktisk!, tiden er inne for å grille laks. Ikke i folie (juks), men på grillen. På grillristen. Da får du vite om du nå berhersker grillteknikken og kan krone deg selv til grillkonge.

Og for de som virkelig vil ha en sommerhit, sjekk den grillede salaten.

Skulle du allikevel ikke stole på at ting ikke setter seg frast, prøv vår klassiske kylling på ølboks. Det funker uansett!

Les også:
Matquiz: Klarer du alle ti?
De raskeste middagene
10 retter med kjøttdeig
Gryterettene som redder hverdagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her