SKRU DEN PÅ: Ventilasjonssystemet inne i flykabinene irriterer mange. Men skal du holde deg frisk, er det veldig lurt å la lufta strømme, sier ekspertene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKRU DEN PÅ: Ventilasjonssystemet inne i flykabinene irriterer mange. Men skal du holde deg frisk, er det veldig lurt å la lufta strømme, sier ekspertene. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Flyreiser

Derfor skal du aldri skru igjen denne knappen når du flyr

Kan redde feriehelsa di.

Bruker du å skru igjen den lille luftventilen som blåser kald luft i ansiktet ditt når du er ute og flyr? Ikke gjør det. Den kan faktisk redde deg fra sykdom.

Doktor Mark Gendreau er medisinsk direktør og ekspert på luftbåren smitte ved akuttklinikken Lavey Medical Center-Peabody og ikke i tvil når han blir spurt om ventilasjonen bør stå av eller på.

- Ventilasjonen på fly har fått et dårlig rykte, men det er fullstendig ubegrunnet, sier han til Travel + Leisure.

Mange vrir knotten i taket for å strupe luftstrømmen. Enten fordi den kjennes kald og gjør folk redd for å bli forkjølet, eller fordi de er redd den inneholder bakterier.

Det er en paradoksal misforståelse som trolig bunner i at folk ikke vet hvordan ventilasjonssystemene i flyene virket. Mange later til å tro at luften som kommer ut av ventilen er «brukt» luft fra andre steder i kabinen og derfor kan inneholde bakterier eller virus.

Det er ikke riktig.

- Luftstrømmene i et fly går ikke nødvendigvis fra fronten og bakover. Den kommer fra ulike seksjoner i flyet, og gjerne ikke lenger unna enn maksimalt et par seterader, sier Gendreau.

Lufta renses

Oppfatningen om at det som kommer ut av ventilen er «gjenbruksluft» er helt feil, sier eksperten.

Han forklarer at luft suges ut flere steder i kabinen, gjennom rister rett bak vinduene eller der kabinveggen møter gulvet. Denne lufta blandes så med luft og ledes deretter gjennom et filter som fjerner damp og mikroorganismer før den igjen kommer gjennom ventilen i taket over deg.

Doktor Mark Gendreau sier at luften inne i en flykabin filtreres fra 15 til 30 ganger i timen, og at denne prosessen fjerner 99 prosent av all damp og alle potensielt smittebærende mikroorganismer.

Effekten er med andre ord svært god, og skyldes at ventilasjonssystemene gjerne ble utviklet den gangen det var lov til å røyke i flyene. Da måtte systemene være effektive.

Skaper barriere

Men selv om visse luftbårne virus kan overleve filtreringsprosessen har du større mulighet for å unngå å innånde dem inn om du lar ventilasjonen stå på.

Luften som da strømmer ned over hodet ditt danner nemlig en barriere som kan hindre virus i å nå deg. Luftstrømmen hjelper til med å holde dem borte, og tvinger dem ned på gulvet raskere.

- Bortsett fra å isolere en person som bærer på luftbåren smitte, er ventilasjonssystemet den beste muligheten du har til å beskytte deg mot smitte når du er ute og flyr, sier Gendreau til Travel + Leisure.