BARE EN TILVENNINGSSAK: For noen tar det 3 dager. For andre 3 uker. GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY
BARE EN TILVENNINGSSAK: For noen tar det 3 dager. For andre 3 uker. GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHYVis mer

Derfor skal du bare gå din vei

Har du først sagt farvel - ikke se deg tilbake!

Det kan gjøre vondt å overlate et skjørt, lite barn til ukjente.

For noen går det helt problemfritt. For andre kan tilvenningen være traumatisk, ikke minst når tiden er kommet for at foreldrene må gå.

Regn med protester - Dette er en spennende prosess. Og som regel går det utrolig bra, sier Hanne Erikson, pedagogisk leder i Hannes Lekestue, som i fjor ble kåret til Norges beste barnehage av Foreldre & Barn.

- Regn med at barnet kommer til å protestere, sier Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

- Alt fra tre dager til tre uker er normalt for tilvenningsperioden. Barna kan gråte, være aggressive eller trekke seg tilbake, forklarer Ulvund.

Tiltro til barnehagen Ifølge professoren er det ingen sorgreaksjon hvis barnet gråter, bare et tegn på at det er knyttet til foreldrene.

- Det er viktig å ha tiltro til barnehagen og stole på at de takler situasjonen. De ansatte er proffe i å avlede de minste, påpeker Ulvund.

Hold tårene tilbake Den store, store utfordringen kan være å få til å vinke farvel.

Her finnes det én nådeløs hovedregel: Forsvinn ut porten med én gang du har sagt ha det.

- Og for all del: ikke lek og lag ablegøyer utenfor vinduet. Det er også viktig å holde tårene tilbake, det er uheldig hvis barnet ser deg gråte, sier Stein Erik Ulvund.

Går raskt over - Det vanlige er at barnet hylgråter idet du stikker, men som regel går det raskt over når du er ute av syne, forteller Ulvund.

- Og hvis du er usikker, ta en telefon og hør hvordan det går. Ha en klar avtale om når du kommer tilbake.

Bli kjent med personalet Hanne Erikson poengterer hvor viktig det er å bruke god tid. Bli kjent med personalet, og ha tillit til at de er flinke til å gjøre hverdagen spennende, leke med barna, og gi glede og nærhet.

Erikson er enig i at man bør unngå å gråte foran barnet. Men skulle det skje, er det ingen krise:

- Noen foreldre er mer følsomme enn andre. Og for noen barn er det helt naturlig å se foreldrene gråte, mens det ikke er det for andre.

Åpningsdagen De fleste arbeidstagere i Norge har krav på en betalt tilvenningsperiode på tre dager. Men innkjøringen kan ta lengre tid enn dette.

De første dagene er det viktig at barnet ikke er i barnehagen for lenge. Åpningsdagen bør begrenses til 2-3 timer, og foreldrene bør være i nærheten hele tiden og delta i aktivitetene.

De neste dagene kan personalet ta over mer og mer, og oppholdet kan være litt lenger. Det er hele tiden viktig å se an hvordan barnet takler situasjonen. Og gjøre individuelle tilpasninger.

Forsinket reaksjon - Noen ganger tror man det har gått problemfritt, inntil det kommer en reaksjon etter en stund, forteller Hanne Erikson.

Meningen med tilvenningsdagene er todelt: Foreldre og barn blir kjent med barnehagen, mens personalet får se barna i kontakt med foreldrene sine.

- Barn er så forskjellige. Noen er sjenerte, mens andre er frempå. For barnehagen kan det skape trygghet å kjenne litt til familien på forhånd, sier Stein Erik Ulvund.

Primærkontakt Professoren mener at foreldre ikke må være redde for å stille krav til barnehagen. Det aller viktigste er at alle barn som begynner i barnehage, får en primærkontakt. Små barn skal ikke måtte forholde seg til forskjellige personer i innkjøringsperioden.

- Med de aller minste barna jobber vi én-til-én, helt fram til vi ser at barnet er klar for kontakt med flere voksne. Det er veldig individuelt når dette skjer, sier Hanne Erikson,

TODELT TILVENNING: Foreldre og barn blir kjent med barnehagen, mens personalet får se barna i kontakt med foreldrene sine. GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY
TODELT TILVENNING: Foreldre og barn blir kjent med barnehagen, mens personalet får se barna i kontakt med foreldrene sine. GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY Vis mer

- Men når barnet retter seg mot andre enn primærkontakten - og smiler - skjønner vi at barnet er modent for flere voksne.

Føl deg velkommen Hannes Lekestue har en helt klar visjon for tilvenningsprosessen:

- Vi er opptatt av at både barn og foreldre skal føle seg velkomne når de kommer inn porten. Det første de møter, er en velkomstplakat som førskolebarna har laget. Vi har også en fadderordning, forteller Erikson.

- Det er viktig for oss å få vist foreldrene hvordan vi jobber, og bli godt kjent med hele familien, sier pedagogen.

- Trygghet er det viktigste av alt.

Les også:
Også blant de små kan kjærligheten blomstre
Er barnet ditt en "støtdemper", "hjelpefrøken" eller "gruppeblander"?
Sjekk dette før du søker barnehage
Sier nei til språktesting i barnehagen

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.