Derfor skal du gjøre ting du ikke liker

Det kan være ubehagelig i starten, men gevinsten er stor.

BOLTREPLASS: Er ukomfortabel med å ta ordet, skal du gjøre nettopp det. Premien for å hoppe ut av en trygg, men trang komfortsone, kan bli bedre armslag og ny giv i livet.  ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com
BOLTREPLASS: Er ukomfortabel med å ta ordet, skal du gjøre nettopp det. Premien for å hoppe ut av en trygg, men trang komfortsone, kan bli bedre armslag og ny giv i livet. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å utvide komfortsonen er ikke det samme som å gjøre mer av de tingene du alltid har drømt om, eller perfeksjonere deg i noe du allerede er veldig god på. Det er å gjøre det stikk motsatte; å utfordre det du er mest usikker på og redd for, sier klinisk psykolog ved Bogerud Helse- og sosialsenter, Gjermund Tveito.

Begrenser mulighetene Han mener vi mennesker ofte rasjonaliserer valgene våre: Vi velger like mye ut fra våre begrensninger som våre muligheter. Og ofte velger vi ut ifra en angst vi kanskje ikke engang er klar over at vi har.

- Når vi snakker om å utvide komfortsonen vår, betyr det at vi utfordrer oss selv. Det ligger et element av kamp og overvinnelse i å skulle bryte ut av det vante og erobre nytt territorium, mener psykologen som i mange år har jobbet med angst og selvutvikling.

Blant annet har han vært konsulent for Angstringen Norge siden den startet opp i 1986.

- De aller fleste av oss lever et helt greit liv med begrensningene våre og unngår ganske enkelt situasjonene som vekker ubehag. Noen unngår for eksempel eksamener fordi de ikke kan tenke seg å bli vurdert. Noen tør ikke heve stemmen og si imot fordi de er redde for å bli mislikt. Andre sier aldri nei av redsel for ikke å bli spurt igjen senere, sier Tveito.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer