VARME LYSPÆRER: Har du som forelder tenkt over farene forbundet med belysning på barnerommet? For å sikre deg best mulig bør du bruke led-pærer og fastmontere alle lamper i vegg eller tak. Illustrasjonsfoto: Colourbox
VARME LYSPÆRER: Har du som forelder tenkt over farene forbundet med belysning på barnerommet? For å sikre deg best mulig bør du bruke led-pærer og fastmontere alle lamper i vegg eller tak. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Derfor skal du ikke bruke halogenpære på soverommet

- Livsfarlig, mener brannetterforsker.

Den tradisjonelle glødepæra ble tatt av markedet i september og er historie.

Når pæra nå går, må du velge mellom halogen, sparepærer og led-lys.

Mange vet kanskje ikke så mye om forskjellen på disse. Kort oppsummert kan man si at de gir ulik type lys, har varierende levetid, pris, og energieffektivitet.

Utover det er det en viktig ting du bør merke deg - ikke bruk halogenpærer på barnerommet, det kan være en brannfelle.

Advarer mot halogen Brannetterforsker Lars Petter Johansen fra Elsikkerhet Norge har vært med på å avverge flere skumle branntilløp. I fjor var han hos en familie på Hedmarken som hadde en halogenlampe hengende på soverommet til jenta i huset. Jenta likte å sove med lyset på, men i løpet av natta løsnet lampa fra veggen.

- Moren i huset våknet av at datteren hostet. Da hun kom inn på soverommet hennes, var det helt røykfullt der. Halogenlampa hadde falt ned på madrassen i barnesenga, og det var like før den tok fyr. Bare tilfeldigheter gjorde altså at ikke jentas liv gikk tapt, forteller Johansen.

Røyken som dreper Han påpeker at det jo ikke er selve flammene som er farligst ved brann, men røyken.

- Du våkner sjelden av røyk - heller tvert imot. Røyk som utvikles ved brann, er meget giftig og har en søvndyssende effekt. En del typer røyk fra brann kan være så skadelig at det bare krever noen få åndedrag før det er livsfarlig. De fleste som dør i brann i bolig, dør av forgiftning av røyk - ikke av selve brannen, sier Johansen.

Svært høy overflatetemperatur Det skumle med halogenpæra er at overflatetemperaturen på slike pærer blir svært høy.

- Jeg har temperaturmålt en 50 watts halogenpære til ca. 300 grader celsius. Med brennbare materialer for nære en halogenlyskilde med den temperaturen, er det bare snakk om tid før den begynner å brenne. I tillegg er det selvsagt svært uheldig om et barn ved en tilfeldighet eller på grunn av nysgjerrighet berører en slik pære, sier Johansen.

Jogrim Aabakken, produkt og testansvarlig hos Forbrukerrådet er enig.

- Halogenpærer utvikler mye varme, noe som i verste fall kan gi risiko for brannsår, ulmebrann og flammebrann.

Han understreker at dette gjelder alle de ulike halogentypene, blant annet stift-halogen, GU5, GU10 og MR11.

Anbefaler fastmonterte lamper Generelt bør du unngå å bruke løse lamper som kan rives ned eller snubles i på barnerommet.

- På et barnerom bør alle lamper være fastmontert i god avstand fra sengetøy og gardiner. Det kan jo ofte gå litt vilt for seg, og en veltet lampe som blir liggende i en kleshaug med lyset på, kan fort starte en brann. Barn blir også fristet til og ta det med seg i senga, sier Tor Chr. Mortensen, seniorrådgiver i Nelfo.

Bruk LED-pærer på barnerommet Den klare anbefalingen fra brannetterforsker Johansen er å bytte ut de brannfarlige halogenpærene med led-lys, eventuelt sparepærer.

- Barn er uforutsigbare, og en kan aldri være trygg nok. Jeg vil anbefale bruk led-pærer på barnerom. Disse koster litt mer enn vanlige pærer, men du får betraktelig lavere temperatur og i tillegg lengre levetid, sier Johansen.

Aabakken påpeker en annen fordel ved led, og det er at de ikke inneholder kvikksølv, slik for eksempel sparepærer gjør.

HALOGENPÆRER: Du har vel ikke en sånn på soverommet?
HALOGENPÆRER: Du har vel ikke en sånn på soverommet? Vis mer

- Led-pærer utvikler svært lite varme og inneholder ikke kvikksølv som kan være skummelt på et barnerom ved knusing, sier Aabakken.

Vær obs på Playstation, ladere og stikkontakter Og når man først retter søkelyset mot el-sikkerhet på barnerom, er det også viktig å huske på ladere, playstation og bærbare pc-er i senga/sofa, mener Johansen.

- Elektrisk utstyr som dette bør plasseres på steder hvor det er god tilgang på luft, og hvor det kan holdes avkjølt. Det er også med dette som med halogenpærer, mange eksempler på at det har begynt å brenne, forteller Johansen.

På småbarns rom bør du også sikre hullene i eldre stikkontakter.

- Moderne stikkontakter har innebygd beskyttelse mot at det skal gå an å stikke annet enn støpsler inn i stikkontaktene. Det må heller ikke være løse varmeovner på barnerom, sier Mortensen.

Les også: - Glem hjemmelaget julepynt
Skjøteledninger i kveil er en brannfare
Reduser brannfaren i bolig og hytte


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LED ER BEDRE: Led-pærer utvikler svært lite varme og inneholder ikke kvikksølv som kan være skummelt på et barnerom ved knusing. De er derfor å anbefale på barnerommet. Foto: AlexMax
LED ER BEDRE: Led-pærer utvikler svært lite varme og inneholder ikke kvikksølv som kan være skummelt på et barnerom ved knusing. De er derfor å anbefale på barnerommet. Foto: AlexMax Vis mer