Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor skal du ikke drikke varmtvann fra springen

Kan gi kobberforgiftning, diaré og legionella.

IKKE LURT: Et triks for å få tekoppen ferdig litt raskere kan være å tappe varmt vann fra springen i vannkokeren før du koker det. Ikke gjør det, bruk heller kaldt vann. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
IKKE LURT: Et triks for å få tekoppen ferdig litt raskere kan være å tappe varmt vann fra springen i vannkokeren før du koker det. Ikke gjør det, bruk heller kaldt vann. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer

Du skal lage deg en kopp te. Vannet behøver ikke å være kokende, og du har kanskje heller ingen tilgang på verken kokeplater eller vannkoker som kan varme opp vannet for deg.

Ville du ha tappet varmt vann rett fra springen for å lage koppen med te?

En indre stemme forteller deg kanskje at det ikke er sunt å drikke det varme vannet i springen, men har du noen gang tenkt over hvorfor det er slik?

Kobber i vannet - Vi anbefaler ikke at man drikker det varme vannet fra springen. Hovedgrunnen til dette er at det er en større utlekking av kobber i vannet som kommer fra varmtvannsberederen, sier Vidar Lund, som er forsker i vannhygiene ved Folkehelseinstituttet.

I mange varmtvannsberedere er det kobber, og det er også vanlig å bruke kobberrør til stikkledninger og fordeling av vann inne i bygninger. Når vannet brukes jevnlig, er kobberkonsentrasjonene i vannet normalt lave, det vil si under 0,1 milligram per liter.

Mer kobber med nye rør Dersom drikkevannet har stått noen tid i ledningene, vil det som regel ha betydelig høyere konsentrasjoner. Det er ikke uvanlig at kobberkonsentrasjonen i vann som har stått i ledningene over natta, er 2 til 3 milligram per liter, ifølge Folkehelseinstituttet.

I nybygg tar det en tid før rørene får et innvendig belegg som beskytter mot videre korrosjon. I nye store boligkomplekser, hvor det kan være lange strekk med kobberrør, kan konsentrasjonen i kranvann være over 1 milligram per liter til enhver tid.

Kan gi diaré og forgiftning Varmt vann øker utfellingen av kobber, og også vann som har stått lenge stille, for eksempel over natta, kan ha en høyere konsentrasjon av kobber.

- Hvorvidt det varme vannet er helseskadelig eller ikke kommer an på konsentrasjonen av kobber, men det er en grunn til at varmtvann ikke skal være drikkevann, sier Lund.

For høy konsentrasjon av kobber kan blant annet gi diaré, og barn er særlig utsatt for dette. For høy kobberkonsentrasjon hos små barn kan gi langvarig diaré.

Høye kobberkonsentrasjoner gir vannet en bitter smak.

Kjeler av aluminium som regelmessig brukes til oppvarming av vann, vil med tida få et svart innvendig belegg av utfelt kobber. Det er registrert forgiftningstilfeller med kraftige brekninger i forbindelse med at slike kjeler er brukt til oppvarming av sure drikker som løser opp kobberet, for eksempel ved juletider med tilberedning av gløgg.

Men hvis jeg koker vannet? Et annet triks for å få tekoppen ferdig litt raskere kan være å tappe varmt vann fra springen i vannkokeren, eller i gryta før du koker det.

Dette trikset har du kanskje også brukt i matlaging for framskynde kokeprosessen.

Ifølge Lund er heller ikke dette særlig lurt.

- Kobberet forsvinner ikke selv om man koker vannet, så dette anbefaler jeg ikke at man gjør, sier han.

Slam på innsiden av berederen Selv om Folkehelseinstituttet oppgir kobber som den viktigste grunnen til at man ikke bør drikke varmt vann fra springen, er også bakterier en grunn til å holde seg unna dette vannet.

Ifølge Lund er innsiden av en gammel varmtvannsbereder ikke nødvendigvis et vakkert syn.

- Over tid kan det dannes slam inne i berederen som kan gi grobunn for ulike bakterier dersom temperaturen ikke er høy nok, sier han.

Legionella trives i høye temperaturer Anne-Marie Bomo, forsker ved Norsk Institutt for Vannforskning, anbefaler at vannet i berederen ligger på nærmere 65 grader, for å unngå framveksten av bakterier.

Hun forteller at det først og fremst er legionellabakterier som kan forekomme i varmtvannsberedere med for lav temperatur.

- Legionella er en bakterie som er i stand til å tåle ganske høye temperaturer. Derfor bør alltid varmtvannsberederen holde en temperatur som er høy nok til at disse bakteriene ikke overlever, sier hun.

Bruk varmtvannet til det det er ment å brukes til Kobber i vannet fører lett til grønn misfarging i sanitærinstallasjoner. Ved spesielt høye konsentrasjoner kan personer med lyst hår få et grønnskjær i håret ved hårvask.

Selv om risikoen for å bli kobberforgiftet av vannet i springen ikke er veldig høy, anbefaler Vidar Lund at folk setter av de ekstra minuttene det tar å koke opp rent, kaldt vann fra springen.

- Det varme vannet bør brukes til det det er ment å brukes til; vask og personlig hygiene, sier han.

LES OGSÅ: Derfor får du diaré
Avføringen avslører deg
Tror du det er farlig å svelge tyggisen?
Så ofte bør du bytte håndklær

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media