Derfor skal du ikke kjøpe strøm av telefonselgere

Her er bløff-argumentene du skal være på vakt mot.

SELGER STRØM PER TELEFON: Blir du oppringt av et strømselskap som tilbyr deg det som tilsynelatende er et godt tilbud på strøm, bør du stille noen spørsmål først.  Foto: Colorbox.no
SELGER STRØM PER TELEFON: Blir du oppringt av et strømselskap som tilbyr deg det som tilsynelatende er et godt tilbud på strøm, bør du stille noen spørsmål først. Foto: Colorbox.noVis mer

I vinter har vi vært forskånet for de virkelig høye hoppene i strømprisene, men det betyr likevel ikke at strømselskapene ikke forsøker å markedsføre seg som om prisene er skyhøye, og at du som forbruker kan spare masse på å bytte til akkurat deres strømavtale.

Problemet er bare at det ikke finnes noe slikt som billig strøm, fordi det vil alltid være elementer som trekker prisen opp, men som man som forbruker er nødt til å grave litt for å finne fram til.

- Uttalelser om at man vil få rimeligere strøm ved å bytte til det aktuelle kraftselskapet, har ingen mening dersom ikke all relevant informasjon gjøres tilgjengelig med en gang, sier fagleder hos Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, til Bonytt.no.

Strøm til innkjøpspris Et herværende strømselskap kontaktet undertegnede og ville ha meg over på deres strømavtale. Jeg skulle få strømmen til samme pris som de kjøpte den for, sa selgeren.

Altså en såkalt spotprisavtale.

Fastpris Men det viste seg at for å få strømmen til innkjøpspris, måtte jeg betale et månedlig fastbeløp.

Det framkom ikke før et godt stykke ut i samtalen, og jeg måtte selv stille spørsmålet.

- Det er vår oppfatning at strømavtaler egner seg dårlig for telefonsalg, fordi det er et komplisert produkt som det krever tid og litt kunnskap å sette seg inn i, framhever Hovde Skjelbostad.

Billigste strøm til spotpris Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) inngås det flest avtaler på spotpris. Tabellen under viser markedets ti rimeligste spotprisavtaler per uke 11 i 2012. (Kilde: Konkurransetilsynets kraftprisoversikt)

Kraftleverandør

Avtalenavn

Spotprispåslag

Gudbrandsdal Energi

Kvitfjell World Cup Spot

0,50 øre/kWh

Kraftinor AS

Kraftinor Lavpris

0,56

Fortum

eSpot kampanje

1,05

Total Energi AS

Total E-spot

1,39

Tafjord Marked AS

Tafjord Web Spot

1,40

Lærdal Energi

Spot Innkjøpspris

1,46

Gudbrandsdal Energi

Markedskraft Lavpris Akonto

1,47

Eidsiva Marked AS

eSpot

1,70

SKS Kraftsalg

Spotpris Enkel

1,75

Sognekraft AS

Sognekraft Innkjøpspris

1,77


Krever skyhøyt forbruk Fastprisen selgeren tilbød innebar at jeg måtte ha et forbruk på drøyt 17 000 kWh i måneden (sett i forhold til markedets rimeligste spotprisavtaler, som ifølge Konkurransetilsynets kraftbørs har et påslag på 0,58 øre/kWh (ved årlig forbruk på 20 000 kWh).

Det er et ganske høyt forbruk - Konkurransetilsynets kraftbørs opererer med 20 000 kWh i året som et "normalforbruk".

Nå må det fortelles at selgeren kontaktet meg fordi jeg en gang i sin tid hadde registrert et enkeltmannsforetak, og derfor kvalifiserte jeg for en av deres bedriftsavtaler.

Men han ville selge strømmen til meg som om jeg var boligeier.

En annen aktør i markedet tilbyr spotstrømmen for 49 kr/mnd, noe som betyr at jeg må ha et månedlig forbruk på 8500 kWh for at det skal lønne seg.

Alltid gratis å bytte Et annet agn den nevnte selgeren kunne lokke med, var at det var gratis å bytte over til hans kraftselskap.

Haken er bare at leverandørbytte allerede er gratis. Det er bare noen tastetrykk unna på Konkurransetilsynets kraftbørs.

- Det strider ikke nødvendigvis mot markedsføringsloven å bruke ordet gratis på denne måten, men å framheve det som en fordel som bare dette selskapet tilbyr, vil kunne være villedende, utdyper Hovde Skjelbostad.

Vinterstrøm til sommerpris Et tredje lokkemiddel selgeren kunne presentere meg for, var påstanden om at selskapet hans hadde kjøpt inn kraften på sommeren slik at jeg som forbruker skulle bli forskånet fra høye priser på vinteren.

Problemet er bare at det sannsynligvis ikke er noen kraftleverandører som kjøper spotstrøm på framtidige priser.

- Jeg har vanskelig for å tro at det er noen selskaper som kjøper spotstrøm på framtidige priser, sier markedssjef hos Gudbrandsdal Energi (GE), Jan Jansrud, til Bonytt.no.

- Rett og slett fordi det ville innebære for stor usikkerhet å kjøpe på framtidige priser, derfor kjøpes spotstrøm bare til øyeblikkspris.

Fastpriskontrakter er noe annet - Noe annet vil det imidlertid være for fastpriskontrakter, de kjøpes på framtidspriser.

På den nordiske kraftbørsen NASDAQ OMX Commodities omsettes kontrakter helt fram til og med 2017.

- Hos oss omsettes det kontrakter med avregning mot spotprisen som brukes for prissikring for inntil fem år fram i tid, altså til og med 2017. Men hvilke prissikringsstrategier de enkelte selskapene har, er noe vi ikke har kjennskap til, forteller kommunikasjonsdirektør i den nordiske kraftbørsen, NASDAQ OMX Commodities, Sara Aadnesen, til Bonytt.no.

Avtalen må være skriftlig Det som er viktig å være klar over ved inngåelse av strømavtaler på telefon, er at kontrakten ikke er bindende før all informasjon foreligger skriftlig.

- Selv om du sier ja over telefon, vil avtalen ikke være bindende før du har fått tilsendt kontrakten på e-post/sms/brev med all relevant informasjon, og bekreftet det skriftlig, forklarer Hovde Skjelbostad.

Og selv når man har fått avtalen skriftlig og returnert den undertegnet, har man likevel en angrefrist på 14 dager.

Ifølge Jansrud hos GE er det deres erfaring at kraftselskaper inngår avtaler med forbrukere selv om de ikke har akseptert.

Hos Elklagenemnda er det flere avgjørelser om dette, og alle har gått i forbrukerens favør.

Les også:
Alt du trenger å vite om strømforbruk
Strømsparing med små triks
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
I denne luka leveres nyfødte

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BILLIGSTRØM: Telefonselgere som ringer deg og prøver å overbevise om at de har den billigste strømmen, gir grunn til varsko. Foto: Colourbox.com
BILLIGSTRØM: Telefonselgere som ringer deg og prøver å overbevise om at de har den billigste strømmen, gir grunn til varsko. Foto: Colourbox.com Vis mer