Derfor skal du ikke lære barna å gå på ski

Foreldre bør holde seg på god avstand.

LÆRER PÅ KURS: Det er gode grunner til at foreldre ikke nøvendigvis er de beste ski-lærerne.  FOTO: Skiforeningen
LÆRER PÅ KURS: Det er gode grunner til at foreldre ikke nøvendigvis er de beste ski-lærerne. FOTO: Skiforeningen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du skal ikke hatt mange skiturer med småbarn for å oppdage at selv for et folk født med ski på beina, er det vrient å lære bort skigåing.

I utgangspunktet tenker du kanskje at skituren blir en lek. Så, etter noen hundre meter bortoverskigange i sneglefart er plutselig den gledesstrålende kvikklunsjfølelsen byttet ut med hyl, skrik og ski-nekt.

Men det er vel ikke barnas feil?

3-åringer på kurs Det er en god grunn til at Skiforeningens barnekurs fra januar er nesten fulltegnet allerede før jul. Barn helt ned i 3-årsalderen fyller opp skileik-områder i Oslo-området fra Bærum til Oppegård.

- Vi har 1600 påmeldte til helgekursene, og 7200 som får kurs av oss gjennom barnehagen eller SFO, forteller prosjektleder Line Eskerud i Skiforeningens Barnas skiskole.

- Sutrer mindre Det er ikke noe i veien for å sende en treåring på skikurs, så lenge barnet er trygt i situasjonen, mener psykolog Egil Launes, kjent blant annet fra tv-serien I de beste familier og boka Foreldrehjelpen.

- Foreldre går lett i kritikerfella og blir for ambisiøse. Hvis du som forelder merker at det å lære bort skigåring fort fører til irritasjon og slitasje, kan det være bra å outsource dette, sier Launes.

Han mener barn ofte har lettere for å ta til seg læring når det ikke er foreldrene som instruerer.

- Barn tåler irettesettelse og veiledning bedre fra fremmede. De strekker seg litt lenger og sutrer mindre.

Fra foreldrene kommer instruksjonene i tillegg til alle de andre kravene barna blir stilt overfor, og da kan det fort bli for mye, synes Egil Launes.

Dette gjør vi feil Skiforeningens kurs har sju til ni barn per instruktør, avhengig av alder. Kursene går over fem helger. Barna lærer grunnleggende skiferdigheter ved hjelp av lek og forskjellige utfordringer.

- Vi tar inn barn fra det året de fyller tre år, men ikke tidligere enn dette. Kurset for de aller minste er faktisk det første som blir fulltegnet, forteller Line Eskerud.

Da er kroppen motoriske utvikling kommet langt nok, selv om det er store individuelle forskjeller. Før dette har det liten hensikt å begynne på skikurs, mener Eskerud.

- Erfaringen er at kursene gir svært positive resultater. Vi legger stor vekt på leken, og det tror jeg er viktig.

Hun har klare meninger om hva som gjør at det ofte er lettere å lære av skiinstruktørene enn av ens egne foreldre.

- Foreldre er nok ofte for ambisiøse i starten. De vil gjerne gå fra A til B, i stedet for bare å leke og boltre seg på ett område. Da går barna fort lei.

- Legg vekk stavene Eskerud har ett godt råd til gode oppdragere som helst vil lære bort skikunsten selv:

- Legg igjen stavene! Da får barna lettere en riktig tyngdeoverføring som gir bedre skiteknikk.

Skikurs for barn


Her finner du skikurs for barn:


Langrenn:

skiforeningen.no (Oslo-området Lommedalen skiskole (Bærum) skiklubben.no (Trondheim) Skeikampen skiskole (Skeikampen) Lillehammer skiskoler Skiskolen i Hakadal Konnerud skiskole (Drammen)


Alpint:

De fleste av de større alpintanleggene arrangerer kurs på ulike nivåer. Her er noen av dem: skiskolene.no Tryvann skiskole Tryvann vinterpark Ingierkollen skisenter Skiglede.no Sirdal skiskole Skeikampen skiskole

- Kan jeg som pappa overlate den lille til skiinstruktøren og dra ut på tur på egenhånd imens?

- I 3-4-årsalderen er det nok bra at foreldrene i hvert fall er i nærheten, for å skape ekstra trygghet.

Men det hjelper på skigleden og læringen at barna opplever at de er blant andre barn, mener skikurs-arrangøren.

- Da blir det ikke så farlig å feile litt. Og går det bra med andre, smitter det fort over, sier Line Eskerud.

Lek er læring Å lære å gå på ski blir litt som å ta kjøretimer med mamma eller pappa i 17-årsalderen, mener Egil Launes. Det kan være hyggelig, men blir lett masete. Kjøreskolen kan være god å ha som et supplement.

- Barn lærer best når de er trygge på den som underviser, og de har en god relasjon til vedkommende. De lærer best når de mestrer omtrent 80 % av oppgavene, og altså må strekke seg litt. Da er de i flytsonen. Barn lærer godt når opplæringen skjer gjennom lek. Barn er praktikere, de liker å lære gjennom å gjøre ting.

Det er viktig å huske på at barn under skolealder har begrenset evne til risikovurdering, understreker psykologen .

- Men hovedbudskapet er at lek og moro er viktigst. Ikke la det bli for seriøst, sier Egil Launes, som understreker at foreldre generelt sett er barnas beste lærere.

Les også:
15 gode tips når du skal lære barna å gå på ski
Sånn får du gode ski
Test av barnepulker
- Jeg hater å leke med barna
Slik får du selvstendige barn

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

UTEN STAVER: La stavene vente, da lærer barna riktig tyngdeoverføring bedre, råder kursholderne i Skiforeningen. FOTO: Skiforeningen
UTEN STAVER: La stavene vente, da lærer barna riktig tyngdeoverføring bedre, råder kursholderne i Skiforeningen. FOTO: Skiforeningen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer