HODEPINE: Har du vondt i hodet dagen derpå, kan du ta en pille mot smertene, men drøy helst til du har null i promille.  Illustrasjonsfoto: colourbox.com
HODEPINE: Har du vondt i hodet dagen derpå, kan du ta en pille mot smertene, men drøy helst til du har null i promille. Illustrasjonsfoto: colourbox.comVis mer

Derfor skal du ikke ta smertestillende dagen derpå

Det kan være direkte farlig.

- Smertestillende medisiner kan dempe plagene noe når du er fyllesyk, men forsøk heller å tenke at det faktisk går over. Har man vært kanonfull dagen før, vil man fortsatt ha promille når man våkner, og da er det uheldig å bruke medisiner mot ubehaget, sier klinikkdirektør ved Bergensklinikkene Kari Lossius.

Gi kroppen ro - Bakrus er en forgiftning, og da må det en slags avgiftning til. Denne prosessen utsettes dersom man har tatt en pille, sier Lossius.

Seinere på dagen kan smertestillende være greit, men hun anbefaler heller litt mat, drikke og ro til du føler deg bedre.

Kroppen trenger rett og slett pleie etter å ha fått en litt hard medfart.

Og husk at jo fullere du var, jo tyngre blir det dagen derpå.

Annerledes effekt Tar du smertestillende samtidig som du drikker, er det også viktig å være oppmerksom på at alkoholen påvirker effekten av medisinene.

Legemidlene får enten ikke den ønskede effekten eller de virker kraftigere enn ellers. Det er også større fare for bivirkninger.

- Alle bør tenke på dette, men kanskje særlig de som drikker sjelden. Virkningen kan ofte komme snikende, så husk alltid å telle enhetene du får i deg slik at du beholder kontrollen, sier Lossius.

Større risiko Drikker du veldig mye, kan det gå enda verre.

Ubehaget i etterkant er en ting, men kombinasjonen smertestillende og alkohol kan faktisk også være direkte farlig.

- Normalt er det dødelig å ha over fire i promille, men denne terskelen senkes dersom du har tatt smertestillende, sier Lossius.

Ved promille på 3-4 kan alkoholen lamme det senteret i hjernen som styrer og regulerer åndedrettet vårt.

- Det som skjer når man dør av for høyt alkoholinntak, er at man slutter å puste, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Pass på mengden I første omgang bruker leveren kapasitet på å rense kroppen for alkohol. For en frisk og velfungerende lever er ikke det noe problem, ifølge Jørg Mørland.

Lege og medisinsk leder ved Best Helse Nordstrand, Ola Sand, understreker at selv om smertestillende kan være uheldig å kombinere med alkohol, avhenger det av mengden av både piller og alkohol.

- Paracetamol bytes ned i leveren slik som alkohol, og påvirkningen av leveren kan da bli skadelig stor. Velger du Ibux, kan den øke irritasjonen i magesekken. Moderate mengder av begge deler er nok likevel neppe skadelig, sier Sand.

Skyldes væskemangel Sand mener likevel det er tryggere å bruke smertestillende dagen derpå. Husk imidlertid at leveren fortsatt jobber med å fjerne skadelige stoffer, og at magen fortsatt kan være irritert.

- Samtidig er mye av symptomene på fyllesyke utløst av væskemangel og saltmangel, sier han.

Godt med væske - gjerne tilsatt salter og sukker - er derfor ofte et bedre råd når du er fyllesyk enn en tablett mot plagene.

- Velger du likevel å ta smertestillende, anbefaler jeg å bruke det produktet som virker best uten at du får bivirkninger, sier Sand.

Du bør heller ikke blande alkohol og penicillin.

Uheldig å øke toleransegrensen Er du ofte på fest eller gjerne tar deg en drink eller to på kvelden, vil du merke at toleransegrensen din øker. Mens du før kjente det allerede etter et glass eller to med vin, trenger du kanskje nå en hel flaske eller mer for å få samme virkning.

UHELDIG BLANDING: Styr unna kombinasjonen av alkohol og smertestillende.  Illustrasjonsfoto: colourbox.com
UHELDIG BLANDING: Styr unna kombinasjonen av alkohol og smertestillende. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer

Dette er på ingen måten noen positiv utvikling.

- Det at man øker inntaket er nemlig et av symptomene på at man bør passe seg litt så man ikke utvikler et alkoholproblem, sier hun.

Alkohol er ikke sovemedisin Har du hodepine, er trøtt og vil sove, er det uansett ikke lurt å drikke alkohol - smertestillende eller ei.

- Bruk ikke alkohol som sovemedisin. Selv om alkohol kan gjøre oss litt mer søvnige, bryter den søvnen og forstyrrer den normale flyten av de forskjellige søvnstadiene, advarer søvnekspert dr. Craig Hudson.

- Alkoholen påvirker søvnkvaliteten til det verre. Alkohol forstyrrer den dype REM-søvnen, og man forblir i stedet i den ytre søvnen, noe som fører til at stresshormonene i kroppen øker. I tillegg er alkohol vanndrivende, opplyser Marianne Ors ved Neurofysiologiska klinikken i Lund.

Les også: Derfor blir kvinner fortere fulle

Helgefylla er skadelig for hjertet

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Alkohol kan trigge allergi

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ØKT: Både voksne og barn tar mer smertestillende medisiner som Pinex, Ibux eller Paracet.  Foto: Scanpix
ØKT: Både voksne og barn tar mer smertestillende medisiner som Pinex, Ibux eller Paracet. Foto: Scanpix Vis mer