Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor skal du være ekstra forsiktig på Snapchat

Du tror kanskje bildene alltid forsvinner?

VÆR BEVISST: Tenk deg om to ganger før du sender et dristig bilde på SnapChat. Plutselig kan det havne i feil hender. Foto: KIRSTI ØSTVANG
VÆR BEVISST: Tenk deg om to ganger før du sender et dristig bilde på SnapChat. Plutselig kan det havne i feil hender. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

(DinSide.no) Fotodelingsappen Snapchat har blitt utrolig populær blant tenåringer fordi den byr på en helt annen måte å kommunisere på enn tradisjonelle, sosiale tjenester.

Når du mottar et bilde i Snapchat, trykker du på meldingen og holder fingeren på skjermen for å se på bildet i bare noen få sekunder. Så forsvinner det for godt.

Det er kjapt, enkelt og ikke minst morsomt.

Sender nakenbilder Det gjør også at man kan sende bilder som er ekstra tullete eller veldig private uten frykt for at de vil kunne dukke opp igjen senere.

Selvdestruksjons-funksjonen har også gjort terskelen for å dele dristige motiver lavere, skriver NRK. Snapchat har rykte på seg for å være et populært verktøy for såkalt «sexting».

Men Snapchat har store personvern-utfordringer. Selskapet hevder selv at bilder blir slettet etter at mottaker har sett dem, men fullt så enkelt er det ikke.

En velkjent metode for å fange opp bildene på er å ta skjermdumper av bildene. Snapchat har lagt inn en funksjon som varsler avsenderen hvis mottakeren gjør det, men sperren fungerer dårlig.

Snaphack Pro Nå har det nemlig dukket opp en ny app på App Store som lar deg lagre bildene og videoene du mottar og se dem når du vil, og det uten at avsender får vite noe som helst.

Det er også mulig å videresende meldinger til andre venner.

SnapHack Pro koster «hele» 14 kroner, men har på noen få dager rukket å havne øverst på topplisten i Apples app-butikk. Det er åpenbart mange som har interesse av å «hacke» Snapchat.

Utvikleren av SnapHack Pro, Darren Jones, sier selv han lagde appen for å gjøre et poeng av at ingenting er 100 prosent sikret når det lastes opp på internett, skriver Mashable.

— Det ideelle var om Snapchat laget et system for å forhindre at folk kan lagre bilder på denne måten eller noen andre måter, sier Jones i en epost til Mashable.

Slettes fra server - ikke mobil Det finnes flere lignende apper som SnapHack Pro, så dette er ikke noe som plutselig har blitt mulig nå. På Android er SnapCapture og SnapSave to kjente alternativer, men dette er ikke eneste smutthullet.

Tidligere i år kom det frem at selv om Snapchat sletter bildene fra sine servere, så blir de ikke borte fra telefonen, de er bare gjemt i en mappe. Den 24 år gamle studenten Richard Hickman avslørte overfor Business Insider hvordan man enkelt kunne finne dem igjen.

Det kan være verdt å tenke på neste gang du skal dele et bilde på Snapchat, eller om du skal vurdere om de yngste i familien skal få lov. Ungdom i alderen 13-24 år er den største brukergruppen på Snapchat, ifølge Forbes.

Les også:
Hvilken kameramobil er best? Vi har testet!
Med denne app-en blir iPhone enda smartere
Dingsen som finner nøklene dine

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling