Du leser nå Dagbladet Pluss

Derfor skal du være forsiktig med å be om antibiotika

- Resistens er et økende problem, sier eksperter. Vi må bruke mindre antibiotika for at infeksjoner ikke igjen skal bli dødelige.

PROBLEM: Også folk i Norge dør av infeksjoner med resistente bakterier. Vi reiser mer og tar med oss slike bakterier hjem. Flere er nå bærere bakterier som ikke reagerer på antibiotika. Foto:  Garo/phanie/Phanie Sarl/Corbis/ NTB Scanpix
PROBLEM: Også folk i Norge dør av infeksjoner med resistente bakterier. Vi reiser mer og tar med oss slike bakterier hjem. Flere er nå bærere bakterier som ikke reagerer på antibiotika. Foto: Garo/phanie/Phanie Sarl/Corbis/ NTB ScanpixVis mer

Antibiotika virker mot bakterieinfeksjoner. Bruken av antibiotika øker i utviklede land. Økt bruk kan føre til mer resistente bakterier - slik at vi mister våpenet vi har mot infekssjonssykdommer som før tok liv. I går var den europeiske antibiotikadagen.

- Resistens er et økende problem, også i Norge. En større andel av befolkningen er bærere av resistente bakterier. Disse blir ikke oppdaget med mindre de får infeksjoner, sier Ingrid Smith, overlege ved KAS (Nasjonal kompetansetjeneste for antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten) på Haukeland universitetssjukehus.

- En krise De som reiser mye eller er inn og ut av sykehus er særlig utsatt for å få resistente bakterier.

- Dette er helsevesenets klimakrise - et internasjonalt problem. Fortsatt dør det flere mennesker i verden på grunn av manglende tilgang på antibiotika enn av resistens. Vi må ha en dialog på tvers av landegrensene og etablere en forpliktende FN-mekanisme eller en internasjonal avtale som sikrer tilgjengelighet og forsvarlig bruk av antibiotika, sier John-Arne Røttingen, divisjonsdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet (FHI).Røttingen har ledet arbeidet med en serie på fem artikler publisert i anerkjente The Lancet i går. Verktøyene og metoden for å bekjempe restistente bakterier må forbedres radikalt, konkluderer artiklene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

5 UKE*

HELGEKUPP

5 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 5 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

5 UKE* 5 kr per 5 uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.