BARE PÅ FØRSTE KLASSE: De færreste flyreisende får en egen kokk til disposisjon og må nok nøye seg med langt enkle retter enn avbildet.  Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX
BARE PÅ FØRSTE KLASSE: De færreste flyreisende får en egen kokk til disposisjon og må nok nøye seg med langt enkle retter enn avbildet. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Derfor smaker flymaten vondt

Ifølge ny forskning.

||| • Flere nyheter og reisetips får du på db.no/reise

 (Dagbladet): Maten ombord i flyet kan svært sjeldent beskrives som en gourmetopplevelse.

Men det skyldes ikke bare råvarene eller de begrensede mulighetene til å tilberede maten ombord, ifølge britiske forskere.

Det er nemlig én viktig ekstern faktor i flyene som påvirker vår smakssans - motorlyden.

Forskerne ved universitet i Manchester har funnet ut at den høye bakgrunnslyden har stor innvirkning på matopplevelsen.

- Billige råvarer og andre miljøfaktorer som lufttrykk og tørr luft i kabinen spiller selvsagt også inn her. Men vi kan ikke se bort fra at lydnivået påvirker om vi liker eller misliker maten, kommenterer ansvarlig for forskningsprosjektet Andy Woods til ABC News.

Simulerte motorstøyen For å undersøke hvilken effekt motorlyden har på smakssansen, ble 48 deltakere utstyrt meew bind for øyne og fikk smake på en rekke ulike matvarer, fra kjeks og kaker til ost og varmretter.

Samtidig som de ble servert maten, hadde de på seg høretelefoner som enten fjernet all lyden rundt dem eller spilte av lyd ikke ulikt bakgrunnsstøyen inne på et fly.

I etterkant måtte de rangere hvor mye de syntes at maten smaken smakte og om de likte det de fikk.

Smakte mindre Resultatet er entydig. Jo høyere støynivå, jo vanskeligere hadde deltakerne for å smake både de søte og salte rettene.

Det høye lydnivået bidro derimot til å forsterke en annet moment.

Deltakerne ble mer oppmerksomme på hvor fersk og sprø maten føltes.

Nok et poeng som kan forklare hvorfor flymaten kan oppfattes som lite fristende, da det er ekstra vanskelig å beholde denne sprøheten i grønnsaker som varmes ombord i et fly.

Favorittlåter Men høy lyd var ikke ensbetydende med en dårlig opplevelse.

Når deltakerne fikk høre noe de likte, for eksempel en yndlingslåt, ga de også høyere poeng til maten, selv om lyden var relativt høy.

Tilsvarende sank skåren jo mer de mislikte det de hørte.

- Det er mange vellykkede spisesteder der lydnivået er veldig høyt. Det kommer ikke bare an på lyden, men konteksten, forklarer psykolog Marcia Pelchat til ABC News.

Forskerne bak studien tror at lydreduserende hodetelefoner, som fjerner mesteparten av motorstøyen, kan løse mye av problemet.

- Greier man å redusere lydnivået, vil man gjøre hele flyopplevelsen bedre, sier Woods.

LES OGSÅ:
Her er Europas beste turistby
Søker 22 nudister for nakencruise
Her er feriene vi drømmer om
Snart kan du ta fram skia
Ta en omvei for å finne den beste maten