Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor spør vi ikke kona om veien

Menn kjører seg heller vill enn å be kona om hjelp.

STABUKKER: Mens kvinner er mer enn villige til å bruke alle tilgjengelige hjelpemidler for å finne fram, er menn langt mer opphengt i sitt eget «system», enten det er et kart som ikke stemmer, eller muntllig overleverte kjøreanvisninger. Og det selv om de allerede er på avveie. Foto: Colourbox
STABUKKER: Mens kvinner er mer enn villige til å bruke alle tilgjengelige hjelpemidler for å finne fram, er menn langt mer opphengt i sitt eget «system», enten det er et kart som ikke stemmer, eller muntllig overleverte kjøreanvisninger. Og det selv om de allerede er på avveie. Foto: Colourbox Vis mer

Er du mann, kjenner du deg kanskje igjen. Du sitter der bak rattet ute på landeveien, vet ikke helt hvor du er, og slett ikke om du er på vei dit du skal.

Men i stedet for å lufte tvilen og spørre kona som sitter stille i passasjersetet, biter du tennene sammen, holder kjeft, kjører videre og håper på det beste.

Du nekter å innse at du er på villspor, men kjenner panikken stige.

Opphengt i systemet Ifølge Tristan Gooley, en ekspert på menneskenes evne til å ta i bruk tilgjengelige hjelpemidler for å navigere seg fram, er vel kjent med situasjonen.

Gooley, som forsker på våre evner til å benytte seg av tilgjengelige verktøy for å finne fram dit vi skal, har funnet klare forskjeller på kjønnenes evner på området.

Mens kvinner er mer enn villige til å bruke alle tilgjengelige hjelpemidler for å finne fram, er menn langt mer opphengt i sitt eget «system», enten det er et kart som ikke stemmer, eller muntlig overleverte kjøreanvisninger. Og det selv om de allerede er på avveie.

- Mens menn har blind tillit til sine egne metoder når det gjelder å finne fram, er kvinnene gjerne mer avslappet til den slags og har ingen prestisje i å finne alternative metoder. 

For å understreke poenget, viste Gooley et bilde av en lav sol ved siden av et hus, til flere menn og kvinner. Han ville vite om det var soloppgang eller solnedgang.

Mens mennene slet med å finne svaret og endte med å gjette, slo de fleste kvinnene fort fast at her var sola på vei ned.

De la merke til at lysene i huset var på, og konkluderte med at ingen setter på full belysning tidlig om morgenen.
 
Vil ikke innrømme - Når mannlige sjåfører har kjørt seg bort, nekter de gjerne å innse det, og spør i alle fall ikke kona om hjelp. Det ville være det samme som å innrømme at metodene de bruker, ikke fungerer, sier Gooley til BBC.

- Og innrømmer du først at systemet ditt ikke virker en gang, blir du redd for at den ikke virker i det hele tatt, noe som kan føre til panikk. Menn vil ikke innrømme slikt, men det er min teori på at de ikke spør kona om hjelp til å finne veien, sier Gooley.

Kaster bruksanvisningen Han får støtte av Dee Cafari, som har seilt jorda rundt helt alene.

- Jeg tror nok kvinners tilnærming til dette er forskjellig enn menns. Vi kvinner er mer åpne for alternative metoder og løsninger, sier hun.

- Det blir som å kjøpe et flatpakket møbel. Mens kvinnene leser bruksanvisningen for å forstå hvordan saken skal monteres, kaster mennene instruksjonene, stoler på egne evner og hevder det er noe feil med produktet om det ikke ser ut som det skal eller det blir noen deler til overs.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media