Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor svekkes synet ditt

Eldre mødre, leseglede og høyere utdanning er blant årsakene til at stadig flere blir nærsynte, mener forskere.

MANGE FAKTORER PÅVIRKER: Både arv, foreldrenes alder og utdanning, og ens egne lesevaner er med på å si om du er en av tre som vil utvikle nærsynthet i løpet av livet. Foto: Scanpix
MANGE FAKTORER PÅVIRKER: Både arv, foreldrenes alder og utdanning, og ens egne lesevaner er med på å si om du er en av tre som vil utvikle nærsynthet i løpet av livet. Foto: Scanpix Vis mer

Er moren din over 35 år når du blir født, har du 50 prosent økt risiko for å bli nærsynt som voksen. Sjuåringer som leser mye har 20 prosent økt risiko, og voksne med høyere utdanning har økt risiko på mellom 20 og 40 prosent.

- At stadig flere blir nærsynte kan forklares med endrede miljøfaktorer, sier Jugnoo Rahi ved University College London til Reuters.

Han er hovedforfatter av en studie som har sett på nærsynthet blant briter.

Mange faktorer
Nær 2500 44-åringer deltok i studien, som er publisert i fagtidsskriftet Ophtamology.

Resultatene viste at blant annet mors røyking tidlig i svangerskapet, gode leseegenskaper som barn, utdanningsnivå og stillesittende yrker spiller inn. Også barn av foreldre med høy utdanning har større risiko for nærsynthet.

- Det henger sammen med arv, men kan også komme av at barn i akademikerfamilier oppfordres til å lese mer og ta høyere utdanning, sier Magne Helland ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud.

- Arv er spesielt viktig hvis begge foreldrene er nærsynte, sier Anna Midelfart, professor i øyesykdommer ved NTNU.

- Studien mangler opplysninger om foreldrene er nærsynte, og siden det ikke er tatt med i beregningen, svekkes betydningen av miljøfaktorene som er nevnt i studien, som høyde, røyking og fødselsvekt, sier hun.

Midelfart er overrasket over at de har funnet så høye tall på nærsynthet i befolkningen i studien.

Studenter mer nærsynte
Nærsynthet er den fremste årsaken til svekket syn på verdensbasis, og tall fra USA viser en drastisk økning de siste tiåra. Fra 1972 til 2004 økte andelen fra 25 til 42 prosent. Det er vanskelig å påvise en økning her i landet, men siste studie fra Norge viser at omtrent en av tre mellom 20 og 45 år er nærsynte.

- Hvis vi hadde gjort en liknende undersøkelse som denne for 100 år siden, ville tallet på nærsynte sannsynligvis vært noe lavere, sier Helland.

En dansk studie av vernepliktige fra 1882 til 2004 viste på sin side ingen nevneverdig økning. Men andelen nærsynte var større blant de med høyere utdanning. Bettina Kinge, øyelege og overlege ved Retinaklinikken, har tidligere påvist en sammenheng mellom utdanning og nærsynthet.

- Forekomsten av nærsynthet var høyere blant studenter enn blant tilfeldig utvalgte personer i samme aldersgruppe, sier Kinge.

Og flere blir nærsynte jo lenger de studerer.

- Jeg fulgte studentene over tre år. Som førsteårsstudenter var 48 prosent nærsynte. I fjerde år var andelen 65 prosent, sier Kinge.

Lesevaner viktig
En av de viktigste faktorene opp mot miljø er om du leser mye på nært hold, sier Magne Helland ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud.

- I dag bruker unge mye tid foran laptoper og små telefoner, og det er mange som er plaget av synsproblemer. Jo høyere grad av nærsynthet man har tidlig i livet, jo større sannsynlighet er det for at det vil fortsette å øke oppover i tenåra. Forskere på området er veldig opptatt av å forebygge sterk grad av nærsynthet.

Kraftig nærsynthet gir nemlig økt risiko for rift i netthinna og netthinneløsning.

- Det gir også litt økt risiko for grønn stær, forklarer Kinge.

- Personer med høy grad av nærsynthet bør derfor være mer oppmerksom på symptomer på øynene. Og har man plager, bør man få øynene undersøkt. Har man grønn stær i familien bør man være spesielt oppmerksom, sier hun.

Små skjermer verst
Å lese på skjerm er vanskeligere for øyet enn å lese trykt skrift. Det kan være en ulempe i en tid da stadig mer kommunikasjon foregår på smarttelefoner eller lesebrett. De aller minste skjermene er nemlig kanskje verst.

- Vi er mer avslappet i øynene når vi ser ut i rommet enn når vi fokuserer på noe på nært hold. For synets del er det også en fordel at vi beveger øynene mye, for eksempel ved å skifte blikkretning. Derfor er en mindre skjerm mindre gunstig for øynene, forklarer Helland.

Han vet likevel ikke om økt bruk av smarttelefoner vil føre til mer nærsynthet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media