Derfor tåler skyskraperne jordskjelv

Svaier som siv i vinden, men blir stående. Her er forklaringen.

SVAIENDE: På grunn av avansert konstruksjonsteknikk ble de fleste bygningene stående under Japan-skjelvet, men de svaiet. Skjermdump: Youtube.com
SVAIENDE: På grunn av avansert konstruksjonsteknikk ble de fleste bygningene stående under Japan-skjelvet, men de svaiet. Skjermdump: Youtube.comVis mer

Jordskjelvet som har rammet Japan var historiens femte mest kraftige. Likevel ble skadene på bygninger langt mindre enn ved svakere skjelv, som det på Haiti for et drøyt år siden.

- De begrensede skadene av selve jordskjelvet skyldes at lovverk og regler er utformet med hensyn på at bygningene skal klare et jordskjelv, sier informasjonssjef hos Norges Geotekniske Institutt (NGI), Kjell Hauge, til klikk.no.

Han forteller at bygningene generelt konstrueres slik at de kan absorbere de horisontale bevegelsene i et jordskjelv.

- Det er blant annet når bygningskonstruksjonene blir for stive at bygningene raser sammen. Og ofte er det rett og slett svake og dårlige konstruksjoner som ikke tåler belastningen fra jordskjelv.

Absorberer jordskjelvet Det er som oftest de horisontale bevegelsene i jordskjelvet som til slutt rister i stykker et bygg.

- Det er hovedsaklig to måter bygningene er konstruert på for jordskjelvsikring, sier professor i konstruksjonsanalyse ved NTNU, Svein Remseth, til klikk.no.

- Det ene alternativet blir brukt i områder med stor jordskjelvfare og for bygninger som ikke kan tåle store deformasjoner uten å bryte sammen. Det er å sette bygningene på såkalte isolatorer. Dette er ofte laminerte klosser med vekselvis gummi og stål. Når klossene deformeres, tar de opp mye av energien fra jordskjelvet, slik at bare en mindre del når frem til selve konstruksjonen.

Remseth forklarer at særlig etter jordskjelvet i Kobe i 1995 ble det gjort en omfattende jobb med å styrke sikkerheten ved jordskjelv i Japan.

Planlagte deformasjoner Den andre metoden handler om å konstruere en bygning slik at deler av den deformeres, men uten at bygningen raser sammen.

STØTDEMPING: Ved å sette husene på gigantiske støtdempere, unngår man vesentlige skader på selve bygningskonstruksjonen, fordi demperne absorberer det meset av energien fra jordskjelvet. Foto: joevare på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.
STØTDEMPING: Ved å sette husene på gigantiske støtdempere, unngår man vesentlige skader på selve bygningskonstruksjonen, fordi demperne absorberer det meset av energien fra jordskjelvet. Foto: joevare på Flickr.com. Noen rettigheter reservert. Vis mer

- Man får kalkulerte deformasjoner i deler av konstruksjonen, men uten at kraften fra jordskjelvet får hele bygningen til å rase.

Ved bruk av denne konstruksjonsmetoden, vil imidlertid konstruksjonen få varige skader som må utbedres, eller i verste fall må hele bygget kondemneres.

- Men da har man forhindret sammenbrudd slik at menneskeliv ikke går tapt, som er det overordnede kravet.

Økonomisk vurdering Vurderingen av hvor jordskjelvsikkert bygningene skal gjøres, vil ifølge Remseth alltid basere seg på økonomiske beregninger, men med krav om å unngå sammenbrudd under jordskjelvet.

- Det kan bli altfor dyrt å gjøre bygningene tilnærmet usårbare for skjelv i områder med fare for store jordskjelv..

Fattig og rik Hauge forteller hvordan jordskjelvsikringen gjenspeiler samfunnsstrukturer og velstandsnivå.

- Skjelvet som for eksempel rammet Haiti var langt svakere enn det i Japan, men likevel ble skadene mye større, fordi de har ikke de samme ressurser til å bygge sikkert. Naturkatastrofer gir rett og slett større skader i fattige land.

Norge I vårt eget land er bygningene ifølge Hauge ikke konstruert for så kraftige skjelv som i Japan.

- Det er fordi det ikke er sannsynlig med den styrken, og bygningene er derfor dimensjonert deretter.

Les også:
Ta taket før snøen gjør det
8 trapper du aldri har sett maken til
Hus uten spiker og lim
13 giftstoffer du finner på barnerommet

ABSORBERER: Slik fungerer jordskjelvsikringen i praksis. Isolatorene i bakken absorberer det meste av kreftene i skjelvet, slik at bygningen hindres fra å rase sammen. Ill.: Seismic Design Handbook
ABSORBERER: Slik fungerer jordskjelvsikringen i praksis. Isolatorene i bakken absorberer det meste av kreftene i skjelvet, slik at bygningen hindres fra å rase sammen. Ill.: Seismic Design Handbook Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Videoen under er tatt under jorskjelvet i Japan forrige fredag: